|
|
|
Тема
|
БЕЗГЛУТЕНОВИ РЕЦЕПТИ И ХРАНИ
|
|
| Автор |
Zlatinn () |
| Публикувано | 04.11.07 20:23 |
|
|
Здравейте! Създавам тази тема с цел да помогна на за хора с глутенова непоносимост (интолерантност), която имам и самият аз.
В днешно време, който има информация има всичко.В България няма сайт или систематизирна точна информация (поне аз не намерих нищо) на едно място специално за безглутенови рецепти и храни, както е в много от чъждестранните страни. Именно за това пускам тази тема, с която взаимно да си помогнем, като споделяме опит и информация за рецепти, храни и др. Ще помоля запознатите да пишат и споделят своите изпитани рецепти, грешки и др.
В България не е толкова лесно да се спазва безглутенова диета, не само заради финансовата пречка, която страната ни създава, а и заради някои интересни факти, които ще изброя по-надолу.
Не вярвах в този факт докато не си изпатих и след това да разбера някой наистина важни неща.
Лекуващата ми лекарка каза нещо, в което не вярвах, че в България много, ама наистина много, ако не почти всичко, което е на пазара съдържа глутен и по-специално пшенично нишесте или други стабилизатори и съдържащи глутен суплементи. Аз лично пострадах от пуешко месо, хем го взех от елитен супермаркет във Варна и пак се оказа, че имало някакъв глутеносъдържащ стабилизатор да държи по-дълъг срок на годност.
Приготвянето на безглутенови ястия не е толкова сложно, но има тънкости, които не трябва да се пропускат. Може би най-важното е да се знае коя храна или съставка съдържа глутен, именно с това ще започна. Информацията е взета от чъжд сайт и преведена от мен.
Напитки
Позволени: Всички, с някой изкючения.
Забранени: Някой комерсиални напитки. Напитки съдържащи малц, като малцово мляко, бира. Сиропи съдържащи малц, пшеница, ръж, овес, ечемик.
Шоколадово мляко. Инстантни кафета съдържащи глутен.
Хляб
Позволени: Хляб, соленки,кракери, чипсове и други приготвени с оризово, картофено, царевично или соево брашно. Безглутенов микс от различни брашна.
Забранени: Хлебчета, соленки и др. проготвени от пшеница, ръж, овес, ечемик, трици, грахам, пшеничен зародиш, булгур, малц. Комерсиални сладки, соленки, кексчета, вафли и други.
Житни
Позволени: Царевица, ориз също и комерсиалните. Качамак, изцяло оризови или царевични продукти.
Забранени: Пшеница, ръж, овес, ечемик, трици, грахам, пшеничен зародиш, булгур, малц.
Десерти и сладки
Позволени: Плодово желе. Яйчен крем, Плодов сладолед, сладолед, ако не съдържат глутенови стабилизатори. Пудинги, кексове или сладки от оризово, царевично или тапиока брашно. Сладки произведени от свободни от глутен брашна. Захар, мед, меласа, мармалад, конфитюр(без стабилизатори)
Забранени: Всички комерсиални сладки, бонбони, сладоледи, пудинги, вафли, бисквити съдържащи пшеница, ръж, овес, ечемик, трици, грахам, пшеничен зародиш, булгур, малц.
Мазнини
Позволени: Маргарин, масло, масла за готвене и растителни масла, майонеза и сосове без глутенови стабилизатори.
Забранени: Мазнини съдържащи глутенови стабилизатори. Майонеза със стабилизатори.
Плодове
Позволени: Всички. Пресни, замразени, консервирани, чисти плодови сокове.
Забранени: Няма. Стига да не са подправени с разни сосове и дресинги.
Зеленчуци
Позволени: Всички. Сурови, замразени, консервирани.
Забранени: Няма стига да не са приготвени със някакъв вид комерсиални сосове.
Месо и животински продукти
Позволени: Почти всяко чисто месо. Риба. Домашни птици, яйца. Домашно сирене, кашкавал и мляко с известен произход.
Забранени: Няма, стига да не са подправени със сосове, хлебчета и подобни. Комерсиални кисели млека, сирена, кашкавали и други, който съдържат глутенови стабилизатори и съставки.
Супи
Позволени: Повечето супи. Домашно приготвени супи.
Забранени: Всички супи съдържащи забранените съставки. Бульон или други съдържащи хидролизирани растителни протеини.
Смесени
Позволени: Сол, пипер, подправики. Синап, индийско орехче, мая, чедар, чили, сода бикарбонат, царевично, картофено, оризово нишесте, кокос, чисто какао.
Забранени: Всичко съдържащо пшеница, ръж, овес, ечемик, трици, грахам, пшеничен зародиш, булгур, малц, някой видове бял оцет, комерсиални сосове, къри, някой дъвки и бонбони, соев сос. фъстъчено масло.
Надявам се да сум бил полезен на някой. И се надявам те първа да споделяте различни впечатления и ако има интерес ще споделя рецептите, който аз използвам при готвене.
| |
|
Тема
|
Re: БЕЗГЛУТЕНОВИ РЕЦЕПТИ И ХРАНИ
[re: Zlatinn]
|
|
| Автор | ja (Нерегистриран) |
| Публикувано | 04.11.07 21:45 |
|
|
Златине, здрасти. Имам 2 списъка с разрешени и забранени храни за хора с
непоносимост към глутен /български и полски/. В общи линии съдържат същото, което си написал, но има в тях и забранени плодове и зеленчуци:
според българския забранени са: малини, ягоди, сини сливи, син патладжан.
Освен това говеждо и свинско, и консерви - рибни и месни.
Според полския забранени са: зеле прясно и кисело, краставици, хрян, грах, аспержи, бял боб, черен боб, вишни, череши, круши, сливи, смокини. Забранени подправки: черен пипер, червен /млян/ пипер, горчица, дафинов лист, оцет, бахар. Също така тлъсти салами, рибни и месни консерви, пастети,
тлъсти меса - свинско, гъска, патешко, овнешко. Пържените храни трябва да се избягват.
Това е от мен. Поздрави.
| |
|
Тема
|
[re: ja]
|
|
| Автор |
Zlatinn () |
| Публикувано | 05.11.07 07:55 |
|
|
Благодаря ти за коментара.
А за тези плодове и зеленчуци, които си изброил си може да се каже, че си прав, защото червата на хората с глутенова непоносимост (цьолиакия) са по-изнежени, ако мога така да кажа и плодове като малини и ягоди повлияват зле заради малките си власинки, които действат като дразнители, а не защото съдържат глутен. При боба, лещата и граха е подобно само, че с люспите. Ако се пасират и се направят на каша или яхния без люспи са полезни колкото и суровите. Иначе и ти си доста прав. :)
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | ja (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.11.07 16:35 |
|
|
Относно двата вида боб смятам, че са забранени поради това, че от тях се
образуват газове, а болните с глутенова ентеропатия често сттрадат от
това неудобство. Така че няма разлика, дали боба е пасиран или не, дали е с люспи, или без. Ще добавя още, че прасковите трябва да се беляг, а гроздето
да се консумира без люспи.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Millena (в почивка) |
| Публикувано | 17.11.07 00:47 |
|
|
Чудесни идеи! Ще ги добавя в закованата тема.
Благодаря ти!
| |
|
Тема
|
[re: Millena]
|
|
| Автор | Zlatin (Нерегистриран) |
| Публикувано | 17.11.07 15:04 |
|
|
Призовавам всеки, който разбира от нещата посочени в тази тема да пише. Колкото повече, толкова по-добре
| |
|
Тема
|
[re: Zlatin]
|
|
| Автор |
bisi.s (неразбрана) |
| Публикувано | 20.11.07 23:03 |
|
|
Здравейте и от мен!Поздрави на Злати!Живи и здрави бъдете!Ние си действаме върху диета и си чакаме на края на месеца резултатите от кръвния тест.
| |
|
Тема
|
[re: bisi.s]
|
|
| Автор | Zlatin (Нерегистриран) |
| Публикувано | 23.11.07 10:15 |
|
|
Здравей Бисе. Очаквах скоро да се включиш и ето те и теб. Айде със здраве на всички :)
| |
|
|
|
|