|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
AБКМ на бебе на 1 г. и 1седмица!?
|
|
Автор |
munichka_dir (непознат
) |
Публикувано | 09.07.07 16:17 |
|
Здравейте, научих за вас от друг мамешки форум като много се надявам да ми помогнете с повече информация и съвети.
Моята дъщеричка е на 1 годинка и досега не е имала алергии. Преди 1 седмица й купих сок "Здравко" на фирма Сонда и я пратих при баба й. Същият ден се обрина жестоко. Стана цялата на огромни червени плаки, без сърбеж. Отидохме в Окръжна б-ца като там ни казаха, че трябва да ни приемат, защото нямало да се справим сами с тази алергия. Започнахме да се чудим как се е получила??? Нищо ново не беше яла. На следващия ден, баба допила въпросното сокче и тя станала на същите големи червени плаки. Успокоихме се. Източникът беше намерен, НО детето продължаваше да се покрива с големи червени петна, които чак синееха, въпреки лечението. Всички бяхме в шах. На 5 ден ни изписаха, като ни казаха, че ще се долекуваме у дома и че петната дълго щели да е появяват и изчезват, но на 6 ден детето много се влоши. Върнахме се в болницата, където започнахме да разсъждаваме с докторите и достигнахме до извода, че може да се е отключила последваща алергия от кравекия белтък, който дъщеря ми е получавала всеки ден от Нутрилона, който и давах. Спряхме го и продължихме на Фризопеп. Всичко веднага изчезна. В крайна сметка май алергията е унаследена от свекърва ми, която получила АБКМ след 1-то й раждане.
Сега ми предстои захранване на вече захранено дете. Знам, че не трябва да давам нищо млечно, но ще се радвам, ако ми помогнете със съвети и инфо.
Трябва ли да захранвам със зеленчуци пак по 1-2 лъжички с постепенно увеличаване?
Да избягвам ли моркова?
Мога ли да й давам обикновени бисквити и солети за гризкане?
Имам още въпроси, но ги забравих. Доста съм объркана
| |
|
Здравей!
Много неприятен случай наистина! Явно детето е било предразположено и натрупаното вече количество просто е чакало катализатора като бомба със закъснител... Какво да се прави, неприятни неща.
Как е детето в момента? Ако е напълно стабилизирано и изчистено от обрива, можеш да започнеш постепенното въвеждане на по-"безобидните" храни - зеленчуци и плодове. Макар, че с тези нитратни неща,които продават, положението е доста неприятно, особено за дете след такава бурна реакция :( Бих ти препоръчала да използваш замразени зеленцуци на някоя доста фирма като за начало.
Можеш да ги въвеждаш малко по-бързо спрямо при съвсем малките бебета, все пак ги е яла нещата, по 3-4-5 лъжички през 1-2 дни, по един продукт на седмица.
Защо се притесняваш от моркова, такъв ли беше сока? Там има ужасно много бои и консерванти, не е ясно, че с истински чист морков ще има проблеми. Какво друго имаше в сока (освен оцветителите имам предвид )?
С обикновените бисквити и солети проблема е в маргарина най-вече. Но щом детето е реагирало така бурно, потенциално има риск да е по-чувствително към "химии". Опитай с парче бисквита на "Победа" или "Нестле" и/или 1-2 солетки за начало.
Дръж ни в течение и не се притеснявай. Стреса и напрежението не са добър съветник в момента, въпреки шока, който изживяваш.
Търпеливо и спокойно човечето ще преодолее нещата. Просто иска време и внимание!
| |
|
Моя мъник имаше същата диагноза, обаче се оказа че истинско селско дожмаяшно кисело мляко не прави проблем, затова пък започна да реагира на какво ли не и аз за себе си стигнах до извода че "врага" е някой консервант или оцветител...
Преди около половин година ходих да ми взимат кръв и докато чаках четох в коридора залепена реклама/обява за някакъв нов тест за хранителни алергии. Беше и доста обхватен и доста скъп - изследваха се или 200 или 600 алергена в храните. пишеше че проявленията на алергиите може да бъдат много образни, дори депресия и други "изненади"
Мисля че беше в лабораторията на гърба на съдебната палата, не й помня името. Ако можеш разходи се дотам и виж какво ще ти кажат и на каква възраст може да се прави този тест.
| |
Тема
|
Re: AБКМ на бебе на 1 г. и 1седмица!?
[re: fascinating oceanid]
|
|
Автор | sneji_73 (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.07.07 14:11 |
|
Много ме заинтригува тази лаборатория - ИМА ЛИ НАЧИН НЯКОЙ ДА ПРОВЕРИ И ДА ДАДЕ КООРДИНАТИ (аз съм от Варна), а по-нататък аз ще си действам.
Писна ми Йони да прави рецидиви на алергията от какво ли не, вируси ли са, какво ли + алергична реакция, незнам.
Иска ми се а я тествам сериозно.
Тук във Варна оня ден обикалях лабораториите - просто са смешни хора, абсурд.
Моля ви, ако може да се провери за тази лаборатория! Ще съм благодарна до небесата!
| |
Тема
|
[re: sneji_73]
|
|
Автор |
BgViki (непознат) |
Публикувано | 17.07.07 16:26 |
|
Не знам за точно тази лаборатория
В Цибалаб правят тестове
панел инфант нещо си .... за деца от 1-5г. струва 39,70 това е за най-честите хранителни и инхалаторни алергии
има панел само за хранителни ...и той толкова струва..до колкото разбрах влиза в горния
Панел за 20 най-често срещани хранителни алергии е 115 лева
той дава по-подробна информация до колкото разбрах
иначе всеки хранителен алерген по отделно е по 29.70 бяха 10-тина неща
това по спомени че ми е пресно още в главата
освен тези суми се заплаща консумативи 2лева, екарисаж 1,70 и администрация 1лв. за всяка колбичка
Защо ли не ги копирам от сайта им:
IgE total 21.30 лв.
Phadiatop - Деца, Юноши, Възрастни 31.30 лв.
INFANT Phadiatop - Малки деца 39.70 лв.
ПАНЕЛ 1 (fx5) - Хранителна алергия 39.70 лв.
ПАНЕЛ 2 (gx1)- Тревни полени 39.70 лв.
ПАНЕЛ 3 (hx2) - Домашен прах 39.70 лв.
ПАНЕЛ 4 (Rrx2) - Регионален 39.70 лв.
ПАНЕЛ 5 (sx1) - Инхалаторни алергени 39.70 лв.
ПАНЕЛ 6 Хранителни Алергени 115.00 лв.
ПАНЕЛ 7 Инхалаторни Алергени 115.00 лв.
(d1) Dermatophagoides pteronyssinus 29.70 лв.
Dermatophagoides farinae (d2) 29.70 лв.
Latex (k82) 29.70 лв.
Candida albicans (m5) 29.70 лв.
Aternaria alternata (m6) 29.70 лв.
Мляко (f2) 29.70 лв.
Яйце (белтък) (f1) 29.70 лв.
Соя (f14) 29.70 лв.
Свинско месо (f26) 29.70 лв.
Телешко месо (f27) 29.70 лв.
алфа-lactalbumin (f76) 29.70 лв.
Бета-lactoglobulin (f77) 29.70 лв.
Casein (f78) 29.70 лв.
Gluten (f79) 29.70 лв.
Amoxicilloyl (c6) 29.70 лв.
Ampicilloyl (c5) 29.70 лв.
Penicilloyl (c1) 29.70 лв.
Cefaclor (Rc7) 29.70 лв.
Котка (е1) 29.70 лв.
Куче (е5) 29.70 лв.
Пчела (i1) 29.70 лв.
Оса (i3) 29.70 лв.
ECP 33.70 лв. - това е за диагностика и проследяване на бронхиална астма с алергичен произход
Непоносимост към храни 530.00 лв.
Редактирано от BgViki на 17.07.07 16:32.
| |
|
Незнам дали става въпрос за същата лаборатория, но зад Съдебната палата се намира медицински център Лора, към който има доста голяма лаборатория.
| |
|
Много ви благодаря за отговорите. Искам да разкажа как се развиха нещата:
Бяхме при Мустаков, който като нас предположи, че е АБКМ, но не се е ангажиран на 100% с това мнение, тъй като е рано за тестове. Каза ми как да започна захранване първо 1 гр, после 2,5 грама....5, 10, 30, 50, 100, 150, 200 картофено пюре. Вече изяжда по едно бурканче. За 10 дена включих картоф и тиква, като само картофа е от една баба на пазара. Тиквата е на ХИП. Фризопепа си го давам сутрин и вечер, но му прибавям 2-3 лъжички оризова каша на ХИП, защото ламята иначе огладнява на 2,5 часа. Имам въпрос относно глутена - трябва ли пак да захраня с него? и под каква форма да го вкарам в менюто на Йони?
Пробвах да направя бисквити, но още не съм ги дала, защото искам да ми кажете дали стават - сложих царевичен грис (надявам се да не е алерген), оризово брашно, малко бакпулвер, зехтин и захар. Мога ли да й ги дам да ги пробва?
Миленка, иначе дечко е добре - играе, веселичка е, петна няма!
Мисля да дам морков на Хип, дано е удачно.
В сока не пишеше да има оцветители и консерванти, но то е ясно, че е имало. Пишеше само за лимонената киселина и вит. Ц.
Сега съм по-спокойна, но постоянно я наблюдавам. Даже педито ни препоръча да си купим Солу медрон и да го бием мускулно, ако пак се появят петната и покрият почти цялата кожа. Това, докато стигнем до болницата.
| |
Тема
|
[re: munichka_dir]
|
|
Автор |
BgViki (непознат) |
Публикувано | 18.07.07 13:43 |
|
аз правя сладки бисквитки по подобна рецепта
оризово брашно, царевична грис, соево брашно, зехтин. тръстикова захар и сусам ....не слагам бакпулвер...слагам вода и задължително оставям сместа да поеме поне 1 час ...после на сух горещ тиган с малка лъжичка капвам капки големи колкото монета от левче ....малкия ги изяжда за норматив
събрала съм няколко рецепти но не мога да ги пробвам понеже за момента от менюто ни е изключено почти всичко ...мляко, глутен, яйца, месо, някои плодове и зеленчуци ....някои готови каши са добра алтернатива ...безмлечни и безглутенови ...но при вас не знам дали има нужда да са безглутенови
Ние сме на ISOMIL , добре че имаме приятели които живеят навън та пращат ...да са ни живи и здрави
Колкото до тестовете...странно ми е, но така е преценил ....има кръвни за бебета и деца от 0-5г ...поне ние тях правихме ...резултата ще е готов в понеделник....и ще споделя заслужаваха ли си парите
Само да добавя ....на моменти като ми писне да готвя....взимам готови пюрета...семпер или сънвал ...предпочитам ги по няколко причини .....добри са на вкус, състава е добре описан,което може да те насочи дали да го вземеш или не, описано е какво точно нишесте има вътре(ако има някакво), като отделно има СВОБОДНО ОТ: глутен, мляко, консерванти и подобни и НАЙ_ВАЖНОТО според мен ...етикета не е с надпис на български, а са със стикер с превод, което предполага че не е правен специално за нашия пазар ...само за уточнение HIPP-а например в Англия има съвсем различен вид и вкус спрямо HIPP-а тук при едно и също съдържание .....освен това още едно доказателство че сме далеч от нормалния свят е това, че в Англия например...има серия детки храни, които са специално разработени за деца с хранителни алергии и непоносимост към храни
Редактирано от BgViki на 18.07.07 14:33.
| |
Тема
|
[re: BgViki]
|
|
Автор |
munichka_dir (непознат
) |
Публикувано | 18.07.07 18:07 |
|
Въобще не се учудвам на англичаните. Сигурна съм, че ако живеехме още във Франция щеше да има също пригодени храни. Сега чета като някоя малоумница де що има етикет, ама какво да се прави. Дано всичките дечица да израстнат бързо алергиите
Вики, задължително пиши за резултата!
| |
Тема
|
Въпрос за Цибалаб!!!!! Спешно!
[re: BgViki]
|
|
Автор | sneji_73 (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.07.07 12:29 |
|
БгВики,
откъде, мила, ги копна тези неща за хранителните алергени - влизах в сайта на цибалаб и нищо не открих.
Правя сравнителни характеристики на няколко лаборатории и панелите, с които работят.
На Мустаков не ми харесва панела - 10 инхалаторни и 10 хранителни алергена.
Мен ме интересуват само хранителни.
Тук във Варна има една лаборатория, дето си има 3 панела, ама се чудя между 2 - и в двата има неща, които ме интересуват.
Варианта на Цибалаб за панел хранителни алергени и възможност за добавка на още за тестване, ми хареса.
Имам 2 мл кръвен серум на Йони - държа го във фризера.
Казаха ми да пращам на Мустаков по куриери в разни термоси с лед, ама той в тия жеги ще се стопи и тая вода няма ли да проникне през шишенцето? Казаха ми че няма, ама що вече не им вярвам на тия лекари незнам.
Моля спешно за тези данни за алергиите, как ги изкарахте от сайта на Цибалаб. Не искам да им звъня, искам да прегледам предварително инфото и да се ориентирам.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|