|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Захранването - кое и кога
|
|
Автор |
Teди (блейка) |
Публикувано | 15.05.06 10:52 |
|
Момичета, дайте да направим някаква относителна схема на захранване.
На всички ни е ясно колко индивидуални са нещата, но нека опитаме. Знаем, че картофчето обикновено се въвежда преди пшеницата... нека наредим някак храните. Може и по групи.
Аз също ще помисля и ще се включа по-нататък.Редактирано от Teди на 15.05.06 17:14.
| |
Тема
|
Re: Захранването - кое и кога
[re: Teди]
|
|
Автор |
Millena (s interes) |
Публикувано | 15.05.06 12:20 |
|
Много хубава идея. Защото често се налага да го пишем в някаква ориентировъчна последователност.
Нямам сега много време, ще нахвърлям грубо и ще дописваме.
към 4-5-6 месец - сокче/плодово пюре, най-добре ябълка/грозде/сини сливи
оризова каша, Нестле Синлак, оризово пюре
към 8-9 месец - месо, за начало пуйка, зайче, по-нататък свинско, след годинката рибка, ангешкото остава последно, както и телешкото
пак там някъде 9-10 месец - глутен, под формат на сухарче, обикновени бисквити, коричка заводски хляб или готова глутенова каша
малко след годинката - млечните продукти, за начало кози/овчи кашкавал/сирене, после крави такива, кисело мляко
следват яйцата, като се започне от жълтъка
може би тук някъде е мястото на прясното мляко
Много на прима-виста го нахвърлях и съвсем грубо. Доста е трудно над годинка да пишем месеци, а и нещата там стават много индивидуални вече.
Но поне като някакъв ориентир мисля можем да опитаме да го съставим
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Aти (майка) |
Публикувано | 15.05.06 14:37 |
|
Аз бих добавила към първите храни и череши, а също и круши и тиква, които наред със сливите и гроздето помагат детето да не се запече от оризовата каша. За тиквата съм чувала, че може да е алерген и не се препоръчва за захранване, но не съм попадала на конкретен такъв случай. Ще ми е интересно, ако някой каже повече за тиквата и дали знае за деца, проявили алергия към нея.
Освен оризова каша отначало може да се даде и царевична, а по-нататък и просо и елда /но внимателно/ за разнообразие, докато се въведе глутена.
За първи зеленчуци смятам за подходящи картофа и моркова /само от готови пюрета или домашни/, а след тях и карфиол, тиквичка, зелен пипер, броколи
Към 8 месеца би могло да се включат в менюто боровинки, банан /аз лично предпочитам да е от готово пюре/, нектарини, праскови и кайсии, ако детето не е имало проблем с досега въведените храни
От зеленчуците: лук, праз, червена чущка, зелен боб, авокадо, пащърнак, цвекло.
Към 10 месеца може и спанак, грах, брюкселско зеле
Оттам нататък смятам, че всичко е много индивидуално.
Първоначално за това се сещам. Предполагам, че и други ще се включат с идеи и допълнения.
| |
Тема
|
[re: Aти]
|
|
Автор |
Silvita (лежерна) |
Публикувано | 17.05.06 22:54 |
|
Само за протокола - ние дадохме алергия към тиква към 8-я месец, после я прояде след годинката, но и досега не я обича.
Още нещо за протокола - при тежки случаи знам да се избягват доматите и банана, защото имат хистамин май беше и могат да усилят алергична реакция.
и все пак нещо по темата:
- Последно след всичко въведено - мед, шоколад и ядки след 3 годишна възраст 
| |
Тема
|
[re: Silvita]
|
|
Автор |
Aти (майка) |
Публикувано | 17.05.06 23:41 |
|
Към последните за въвеждане бих добавила и ягодите. Аз и от тях доста се страхувам.
А банана съм го нарочила за виновник, когато Мартина ми реагира към кашата на Блевит. Реакцията се появи няколко часа след като беше яла кашата, докато я хранех с банан. Освен, че съдържат хистамин, май ги обработват и с разни препарати, за да са по-издържливи.
Мартина 10 юни 2005
| |
Тема
|
|
|
Автор |
nikola_mam (:)) |
Публикувано | 18.05.06 14:19 |
|
Аз ще се включа с това как ние се захранвахме до момента.
От навършени 5месеца пробвах плодови пюрета - круша, слива и кайсия от всичките се обринахме жестоко и така до 6-я месец на мляко (Фризопеп)
От навършен 6ти месец - една седмица само картоф, като първия ден 1л., вторя 2л. и така до 7-я ден цяла порция. На втората седмица дадох тиквичка пак същата схема както картофа, на 3-та седмица - тиква, на 4-та зелена чушка.
След 7-я месец въведох оризовата каша на Нестле с рожкови(тогава се казваше Синлак), каша от елда на Беби/Хип, от зеленчуците лук, карфиол, спанак, лапад, от плодовете череша. Захранването протичаше така 1ден- 1л., втори ден - 3л., трети ден -6л., четвърти ден - почивка и пети ден - цяла манджа(с нещо от преди въведено)
От осми навършен месец въведох пуешкото, заешкото и пилешкото(всичките домашни) от зеленчуците цвекло, брокули, брюкселско зеле, магданоз и копър, царевица в каша.
От 9ти месец - глутена с каша от пшеница на Беби, овесена каша, сухар, който го правя аз от заводски хляб, грозде- компот, от дюлата се обрина.
В 11я пробвах домата но се обринахме
След годинката успешно се захранихме с ябълката, сливата и крушата(от време на време пак ги обвинявам , но гледам да не прекалявам с тях - веднъж седмично по 1пюре от вид). Тази седмица го пробвах с бананова каша но станахме грапави с едни много ситни пъпчици и ще го оставя за по нататък него.
Менюто си го пиша с 2седмици напред в екселска таблица. За основа са ми ориз, картоф, елда и царевица, като им редувам зеленчуците.
Примерно меню:
за обяд !! м/у храненията !! сл.закуска
каша
18.5.2006 царевица лук, брокули, копър, заек !! сок грозде !! пшеница
19.5.2006 картоф лук, цвекло, пиле !! череша !! 5зърнени
20.5.2006 елда чушка, лук, пуйка !! слива !! елда
21.5.2006 ориз лапад, лук, заек, магданоз !! ябълка !! Хумнаябълка
22.5.2006 картоф тиквичка, лук, копър !! череша !! 5зърнени
23.5.2006 елда карфиол,пиле, копър !! круша !! елда
За закуска попара или грис със фризопеп.
Кашите също ги правя с фризопепа.
За вечеря сме на мляко с 1,2л. каша.
Когато готвя ориз задушавам лука със зехтин и малко водичка и тогава прибавям ориза и зеленчуците. Ако последните са замръзени ги слагам последните 5мин. Картофите, елдата и царевицата ги варя като за супичка със зеленчуците. Не слагам сол. В попарата слагам от 2 месеца не пълна ч.л. кафява захар.
Редактирано от nikola_mam на 18.05.06 14:22.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
sneji_73 (Сладкишанеста) |
Публикувано | 23.05.06 01:53 |
|
Теди, страхотна тема, която ще бъде от огромна полза.
Аз съм започнала да пиша една разработка за бг-мамма за кърмаческия форум относно късното и бавно хипоалергенно захранване и проявите на алергия, правилното хипоалергенно хранене на майката кърмачка и т.н., доста сериозно ще се получи, но и трябва време, за да хвана различни аспекти.
А тази тема тук ме подсеща колко важно е тук като закована тема да има нещо за кърменето и колко съществено важно е то за деца с обремененост от алергии или проявяващи такива. Може да се синтезира от библиотеката на кърмаческия форум. Тук бях писала съвети за кърмене и увеличаване на кърмата и доста майчета в следващите постинги по темата изпищяха милите, че ако някой навремето им беше казал това, което съм написала, нещата са щели да бъдат съвсем различни ... и аз ако знаех по-навреме тези неща, щях да имам по-друго дете, ама нейсе ... лекари и здравеопазване, дето не се грижи нито за превенция, нито за лекуване ....
Сори за ОФФ-а.
Наистина ще е хубаво да заковем тема за продължителното кърмене и как да бъде постигнато това, тема за бавно и хипоалергенно захранване и тема за обичайните виновни мощни алергени, които следва да се избягват и при кърмене и при дете.
Ето някои мои постинги в кърмаческия на бг-мамма - те са за конкретни случаи, но тази инфо ако се напише в серизен стил, което е подхванато с тази тема /браво Теди!/ може да се получи добро помагало.
@@@@ Най-добрата превенция за алергиите е продължително кърмене и късно и много бавно хипоалергенно захранване на бебето.
Алергиите се проявяват чрез:
1. Храносмилателна система - разстройство, диарии, слуз, кръв;
2. По кожен път - обриви, суха кожа, уртикарии, екземи;
3. Дихателната система - ринити, астми, анифилактичен шок.
Алергиите са реактивна реакция на организма и имунната система срещу безобидни вещества: храни, полени, домашен прах, замърсявания на въздуха, цветен прашец, вълна и т.н.
Ако има алергичен родител е много вероятно и бебето да прояви алергии, ако няма алергичен родител, а майката е с нарушено храносмилане/метаболизъм или консумира в големи количества алергенни храни също е възможно те да преминат в кърмата и да алергизират кърмачето.
Много бебета проявяват например непоносимост към белтъка на кравето мляко, тъй като храносмилателната им система е незряла и не може напълно да разгради дългата верига на протеина до аминокиселини, които така да преминат в организма, който от своя страна да синтезира собствени белтъци. Ако неразградена от храносмилателната система на бебето белтъчна молекула /ако има такава в кърмата на майката или от АМ, ако детето е на изкуствено хранене/ премине през тънкочревната лигавица - организмът веднага алармира - чужд белтък! и се задейства имунната система, която създава антитела - и така се стига до обриви, или диарии, или астми или някаква съвкупност.
Затова е хубаво да се кърми - детето е изградено от майчиния белтък и е хубаво да поема него до достигане на що-годе храносмилателна зрялост.
При даване на първата нова храна за бебето - вода, сок, пюре - просто всичко, което е различно от кърма - се наблюдава как реагира бебето - ако се появи дискомфорт при бебето - колики, запек, разстройство, слуз, белтъчки (нехраносмляна храна), обриви, сополи - новата храна се спира и се оставя бебето само на кърма, а ако е на достатъчна възраст и са въведени безпроблемно някои храни - на кърма и тези храни. Горното се дължи на неготовността на храносмилателната система на бебо да храносмила проблемната за самото него храна.
За да има майката кърма (което е от съществено значение за бебе, проявяващо алергични реакции) е важно едно основно правило - само кърмене и когато бебето иска - това се казва кърмене на поискване - най-правилното, защото именно тогава бебето е гладно и най-добре суче, което пък най-добре стимулира гърдата, никакви изкуствени зърна /биберони, шишета/, никаква нова храна до 6 месец поне /обикновено при такива бебета и по-късно/ - нова храна: вода, сокове, пюрета, въобще всичко различно от кърма.
Мощни алергени, които майката е хубаво да избягва или да консумира ПО МАЛКО особено в първите месеци от кърменето ЗАЩОТО ПРЕМИНАВАТ В КЪРМАТА, особено ако майката не е с много добър метаболизъм/, а ако детето е алергично, задължително да НЕ консумира са:
1. Мляко и млечни продукти - прясно, кисело, сирене, кашкавал, сладки неща, съдържащи сухо мляко - мляко от всякакво животно, не само крава;
2. Яйчен белтък;
3. Риба и черупчести;
4. Цитруси - портокали, киви, лимон ...;
5. Ядки - особено фъстъци;
6. Хистамин съдържащи - банани, сурови домати, зелени неща;
7. Мед /заради полените/;
8. Бобови - боб, леща, соя, грах, зелен боб - семейство бобови са много богати на протеини, но тези протеини също са с дълга верига трудна за храносмилане като млечния белтък, затова и соевите мляка не се препоръчват при АБКМ /алергия към белтъка на кр.мляко/, защото до 10 дена бебето се алергизира и към бобови, а се препоръчват при лактозна непоносимост и други.
9. Шоколад, какао, кафе
10. Говеждо и телешко месо - пак кравешки протеин.
Имайки предвид горното, пожелавам успешно кърмене! @@@@
@@@@ Въобще НЕ Е НОРМАЛНО бебе да има слуз в акото, нито дете, нито голям човек. Означава, че дебелото черво е раздразнено и слузира, затова има и колики.
Това за гълтането на сополите е голяма щуротия - сополите абсолютно се разграждат от пепсина - стомашната киселина.
Първо, за да се започне захранване с нова храна - не блюдо /пюре/, съдържащо сто неща тюрлъ гювеч, бебето трябва да е на необходимата възраст и да не е болно. Когато се захранва се дава по малко 1 лжичка, на другия ден 2, 3 и т.н. понякога и по-бавно. И се следи за реакция - обрив или разстройство или слуз в акито. При такава реакция, захранването с въпросната храна се спира поне за 2 седмици, докато се възстанови храносмилането на бебето.
Второ, кърмено бебе е добре да се захранва чак след 6 месец, защото иначе има опасност от намаляване на кърмата, поради по-твърдата храна и по-бавното й храносмилане, бебето намалява броя на суканията и кърмата съответно започва да намалява.
Да не говорим, че на бебета до 1 годинка е хубаво да се въвеждат отделни храни, бавно и хипоалергенно и да не се замества хранене, а бебето просто да опитва, да си хапва и после кърма.
Ако приемем, че 6 месеца е добра възраст за започване на захранване, бих препоръчала като първо - безмлечна оризова каша, така въвеждаме ориза, после има пюрета ябълка и ориз, въвеждаме ябълката, после зеленчуково пюре - има ранни моркови пюре, въвеждаме моркова, има картоф и морков, въвеждаме картофа, има картоф и печена тиква, въвеждаме тиквата и т.н.
Въвеждайте храни, а не блюда както казват педитата -> на обяд/млечно-зеленчуково пюре/, следобяд /каша/, сутрин /попара/ - хубаво де, ама какво да съдържат и ей тъй като ти се изрине бебето или има слуз в акито - на какво реагира, а?
Кърмещата мама не бива да консумира много млечни продукти от крава, най-вече прясно мляко /води до колики и в зависимост от метаболизма на майката може дори да доведе до алергизиране на кърмачето/, може по малко сиренце, макс. 1 кофичка кис.мляко, разпределена през целия ден, козе сирене, овче сирене, овчи кашкавал. Да НЕ се яде шоколад, много ядки, какао, много яйца /най-вече белтъка -мощен алерген/, много риба и черупчести, телешко и говеждо /пак кравешки белтък/, цитруси, мед, въобще трябва да се внимава със силните алергени, да се консумират по малко и да не се злоупотребява с тях.
Детето задължително трябва да се прегледа от лекар и той да прецени здравословното състояние, както и дали трябва да се правят изследвания.
Бифидобактерии според мен не е желателно да се дават на дете под 1 годинка. Те са пробиотик, а адапт.млека ги правят с ПРЕбиотици не случайно - това са хранителни влакнини, които способстват за формирането на собствената чревна флора, която е един от главните участници в процеса храносмилане. Иначе щяха да слагат директно бифидус. Тази бактерия е нещо невероятно, но с всички лекарства и въобще неща различни от кърма, трябва много да се внимава преди годинката. Ентеролът пък съдържа лактоза и дрожди - също бих внимавала за малко бебе.
И кърмещи майки - спокойно! хранете се правилно и само кърма, всичко се лекува с кърмата, там са и антителата и ензимите ... това помага на бебето - тази "бяла кръв".
Дано съм помогнала! @@@@@
Постингът ми стана доста дълъг и май много объркан, ама който иска ще чете

| |
Тема
|
|
|
Автор |
sneji_73 (Сладкишанеста) |
Публикувано | 23.05.06 02:27 |
|
@@@@ Разболя се, когато беше на около 40 дни. Веднага му определиха диагноза "алергия към кравето мляко". Без изследвания. Последва жестока диета, като се наложи да спра кърменето и премина изцяло на изкуствено хранене с Фризопеп. @@@@
Това го копнах от постинг на едно майче, което вдигнало тема за АД на Бърди от 2005. Няма значение това, има значение, че все повече се отбиват деца, особено такива с проблеми.
СРАМОТА!!!!! Задължително трябва да има тема за кърменето - как да се слага бебо на гърда, за да суче ефективно, как да се спи с бебо и майката да се наспива, а бебето да се насуква добре при високите нива на окситоцин и пролактин през нощта, как да се действа при скокове на растеж при бебето, когато то суче непрекъснато, за да се задействат сигналите в организма на майката за происводство на повече кърма, защото имането на кърма е процес търсене-предлагане, как да се преодоляват кърмаческите стачки, когато бебо по негови си причини не ще да суче и тогава се кърми главно нощем (докато майката спи с бебо до нея в правилна поза), през деня, когато бебо е сънен преди/след сън, или в банята на тъмно да не се разсейва .... и въобще затова как бебето е такова до 3 годинки и СЗО /Световната Здравна Организация/ препоръчва кърмене до тогава, и как има майки в Бг, които вече го правят без проблем и това е удоволствие ... и как тези неща трябва да се говорят в родилните домове   , аз не издържам, ще гръмна, ще предизвикам национална кампания или поне в скоро време ще се чуе за "луда" активистка във Варна за едни по-здрави бебета и по-дълго кърмени.
| |
Тема
|
[re: sneji_73]
|
|
Автор |
Teди (блейка) |
Публикувано | 23.05.06 15:25 |
|
Снежи, идеята за тази тема "откраднах" от Миленчето. Тя нещо беше споменала за ред на въвеждане на храните, затова реших да пусна темата.
Поздравленията са за нея! 
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Millena (s interes) |
Публикувано | 23.05.06 22:27 |
|
Нищо не си откраднала :)
Нали заедно копаем на една нива. Говорим, споделяме и се опитваме да сме полезни доколкото ни стигат силите. Нищо, че все ни плюят, вече се научих да живея с това. Не сме лекари, не сме специалисти. Но се учим, вървим напред заедно и мисля, че се справяме нелошо.
Извинявайте за офф-а, но днес нещо ми е ден. Пък и с влизането се натъкнах на едно мнение, което допълнително ме наведе на тази вълна.
Благодаря ти, Теди!
Снежи, много подробно и полезно. Ще трябва да намерим начин да я обобщим тази тема и да я пъхнем по закованите.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|