Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:12 15.07.25 
Здравна
   >> Алергии
*Кратък преглед

Тема OFF, но помогнете!нови  
Автор mamika_anika ()
Публикувано26.03.06 17:00

Момичета, извинявам се, че тук поставям въпроса, но знам, че много от вас са имали този проблем и са го разрешили.
Моля ви да помогнем на една мама с бебче на 1,5 мес. да си увеличи кърмата. Бяха я накарали да я спира, защото бебо беше в болница, но сега е наложително да го кърми /намаляла и е, но не е спряла/.
Има вероятност бебчето да не може да я изсуква, помагайте!

Тема Re: OFF, но помогнете!нови [re: mamika_anika]  
Автор Silvita (лежерна)
Публикувано26.03.06 19:18

На моя приятелка й бяха предписали Церукал (хапчетата против повръщане), когато бебо беше на 4 м да не й спре кърмата, защото беше много намаляла. Но това е конкретен случай с предписание от конкретен лекар.
Аз лично не съм кърмила и не знам друго освен цедене до побъркване - не че при мен помогна много.

Автор sneji_73 (Сладкишанеста)
Публикувано26.03.06 23:53

1. Храна - свински котлети, пилешки пържоли, картофи на фурна, ориз със зеленчуци на фурна, сега излизат зелените неща, коприва, но да не прекалява, плодове /но не много цитруси/, овесени ядки /фини/, сварени със стафиди например /овесените ядки увеличават кърмата/, поне 4 филии хляб на ден, кис.мляко /не прясно ->колики/ една кофичка, разпределена за целия ден. Пълноценното хранене е важен фактор за лактацията. Не прочетох никъде да има обремененост с алергии, затова и не говоря за проблемни храни. Разбира се, да не се злоупотребява с кафе, газирани, изкуствени храни, шоколад, цитруси, бобови, прясно мляко;

2. Пълноценна почивка, спане, излизане на чист въздух дори за 10 мин.;

3. НАЙ-ВАЖНО: Кърмене на поискване /всеки път като се разшава бебо/, никаква вода, сокове, чайове, биберони /само кърма да преминава през храносмилателния тракт и сукателния рефлекс да не се изморява с биберона, а само пълноценно на гърдата/. Нищо не стимулира лактацията по-добре както гладно и добре сучещо бебе. През нощта, когато се отделят най-големи количества пролактин и окситоцин, да се спи с бебето и то да е непрекъснато на гърдата - страхотна стимулация - гарантирам, че бебо ще суква ефективно на всеки 1/2 час, докато си заработи необходимата кърма. Имането на кърма е въпрос на търсене-предлагане. Ако бебето е гладно /не го залъгвате с разни води и сокове и чайове/ и му се дава гърда всеки път. когато иска - дори и през 10 мин. КЪРМА ЩЕ ИМА. Кърмата ще се урегулира за около 2 седмици, може и повече и бебо сам ще си изгради режим. Важно е да не се дохранва с адапте, а бебо непрекъснато на цицата, ако трябва ще ходи с мъжка риза и разголени "млекоцентрали" с бебо в кенгуру обърнат към манджата 2 седмици и всичко ще е ОК.

4. Какво още: Силвето е написала за едно лекарство против повръщане, което също може да увеличи лактацията - ама е лекарство. Може: лактогонен чай ХИП или български такъв със смесени билки /продават в аптеките и здравните магазини/; таблетки бирена мая /продават в аптеките/; хомеопатично лекарство РИЦИНУС КОМУНИС 5СН /само тази потенция, по високите потенции действат противоположно, спират кърмата/. Ако, обаче, предпочете хомеопатията - да не се използва ментова паста, да не се пият чайове и кафе /вкл. лактогонния - взаимно се елиминират/ и да се поема съгласно изискванията за действие на всички хомеопатични - може и справка във форума за кърмене на бг-мама - там в библиотеката може да намери невероятни разработки как да си увеличи кърмата, и майчета, които са го приложили на практика и са успели./

И пак - само цица, никаква добавка мляко - свикват да им тече от биберона и нещат да сучат и кърмата намалява и майките си мислят, че им е спряла. Много често си мислят майчетата, че нямат кърма, а просто бебо расте и иска повече, а за да произвежда мама повече, организмът й трябва да се нагоди към новите изисквания - а това става като бебо иска да суче непрекъснато, а не като го дохранваме - АБЕ ТЯ ПРИРОДАТА ГО Е ИЗМИСЛИЛА, ама като все против нея вървим.

Ако бебо не може да я изсуква - дава едната гърда, бебето изсуква лесно насъбралото се, после дава другата, която вече се е "отворила", после пак първата и пак втората. Ще се нахрани. Важно е да се знае, че началното мляко е рядко и лактозно- задоволява жаждата, и е хубаво бебо да изсмуква цялата гърда, за да пие и от задното по-мазно и хранително мляко, ако това не може да стане, зашото бебо се изморява, затова се предлага и другата - процесът "отваряне" на млечните канали и понякога потичане на мляко от втората гърда до известна степен прави млякото да се смесва и бебо лочи пълноценно мляко. Затова 1-ва, 2-ра, 1-ва, 2-ра и после доизцеждане на гърдите - ръчно или с помпа - ако няма нищо -споко - бебо е излокал всичко, и така докато бебо стане спокоен и си установи режим.

Може бебо да е неспокоен от други работи, а не от липса на кърма. Ако на бебчето не се дават никакви води, чайове, сокове и то пълни пампесите с пишо добре, занчи всичко е ок. Акито не е гаранция за колко е кърмата, защото всички знаем, че кърмата е толкова лесносмилаема и усвояема от бебешкия организъм, че понякога няма какво да излезе.

Абе я прочетете в библиотеката на кърмаческия форум на бг-мама. Има толкова много неща, да не ги преразказвам сега всичките.

Хайде успех!

Тема Re: OFF, но помогнете!нови [re: sneji_73]  
Автор mamika_anika ()
Публикувано27.03.06 09:01

Благодаря подробните обяснения, дано да успее!

Автор TeдиМодератор (блейка)
Публикувано27.03.06 11:24

Мен ме посъветваха да лягам с бебата в едно легло, да не ставам по цял ден и сукане на поискване. Само дано да има кой да помогне на майчето!
И да не се притеснява, че няма кърма!
Успех желая!

Тема Re: OFF, но помогнете!нови [re: Teди]  
АвторMagi (Нерегистриран)
Публикувано30.03.06 18:50

Imah truдна бременност, родих секцио , после получих мастит.Споменът от това време ми е - ревящото бебе до посиняване(денонощно), компреси , цадене , помпи....ужас.Това продължи една седмица, като не броя и седмицата в болницата.Там му даваха сух.мляко с биберон и от там ми започнаха проблемите.След половин месечно безсъние, аз послушах цсъветите на приятелки и реших да създам режим и да давам на синчето си да суче през 3 часа - по часовник, никаква вода и чайове.Ето това ми беше и голямата грешка.Ако имаше тогава някой да ми каже , че кърмата става повече , колкото повече суче бебо.Вината е и в персонала на болницата и в личната лекарка на синчето ми( гледат набързо да им се махаш от главата ), защото са претоварени с работа, но това е др. тема на разговор
Така аз си изгубих кърмата , ако бях потърпяла още малко и да давам на детето да суче , когато иска, може би щеше да я запазя.
Посъветвайте вашата близка , да не гледа режима , а да предлага на детенцето си да суче , когато то даде сигнал.
успех

Автор ra1i (непознат)
Публикувано30.03.06 20:46

Има едно лекарство,но не помня как се казва,май се прави от семена на коприва. Една докторка ми го препоръча,но аз си я увеличих по описаните от Снежи начини. Има и чай на ХИП за кърмачки и в него има коприва, пробвала съм го само веднъж и на мен ми подейства.

Тема Re: OFF, но помогнете! [re: sneji_73]  
Автор queenmabb (shopaholic)
Публикувано30.03.06 21:17

Боже, къде беше този постинг преди две години, когато на третия месец кърмата ми си спря - вярно че дохранвах, под натиска на всички роднини, които ми дуднеха, че бебето било гладно!
Не съм изпълнявала нищо от това - просто не го знаех. Живот и здраве, следващия път, ще се възползвам от съветите ти. Благодаря!

Тема Re: OFF, но помогнете!нови [re: ra1i]  
Автор ra1i (непознат)
Публикувано30.03.06 21:23

Разрових се в документите ни, но немога да намеря името на лекарството, по думите на тази докторка, кърмата направо потичала, а цирокала имал и други странични действия. Ако се интересувате напишете имейл и мога да дам кординати на тази докторка. Ние ходехме при нея да ни ваксинира, защото нашата лична лекарка се страхуваше.

Автор EвaKaлинa (мечтае за сън)
Публикувано31.03.06 23:12

Кърмене на поискване /дано не и станат рагади кат на мен/, течна храна, спокойствие и едно хомеопатично лекарство - Рицинус Комунис - 5СН - но задължително тази потенция - по 3-5 гранилки - 3 пъти на ден докато се възстанов и кърмата и спира лекарството.
Нека ако може да види и тук

Калина-21.08.2002
Петър-10.09.2005

Редактирано от EвaKaлинa на 31.03.06 23:13.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.