|
Тема
|
НЕСПАЗВАНЕ на диета при АБКМ
|
|
Автор |
klonche (свежичко) |
Публикувано | 23.03.06 19:28 |
|
Здравейте майчета.
От 1 седмица сме с диагноза АБКМ, поставена от доц. Маринова. От 2 месеца сме и с диагноза АД, поставена от лекар алерголог.
Влади беше изключително кърмен първите 6 месеца от живота си, в общи линии без здравословни проблеми. Когато го захраних, започнаха обривите. Обрина се силно от от ябълка, моркови, круша. Като му дадох праскова и грах /каквато съм глупачка въобще не подозирах, че може да има проблем - нали на буркана пише "след 4 месец", а той беше вече на 6м?!?!?!?/, положението стана трагично. Стигнахме до Елоком и Зиртек. Опитахме и с хомеопатия, без особен успех.
Сега е по-добре -има "лишей" по крачетата, ръчичките и вратлето. Но пък се запече ... синята слива и тиквата не помогнаха много, пи Дуфалак.
Кърмим се, горе-долу 4 пъти на денонощие, плюс обедно пюре и следобедна каша.
Та ето и въпроса ми е - възможно ли е да НЕ СПАЗВАМ диетата и да продължавам да го кърмя? Какви биха били последствията в краткосрочен и дългосрочен план? Не искам да му давам Фризопеп, искам да кърмя. От 1 седмица съм на строгата диета и вече започвам да мрънкам, тежи ми, слабея.
много благодаря!
| |
Тема
|
Re: НЕСПАЗВАНЕ на диета при АБКМ
[re: klonche]
|
|
Автор |
Teди (блейка) |
Публикувано | 24.03.06 09:36 |
|
Ама разбира се, че трябва да кърмиш!
Диетата се спазва, за да не товариш организма на детенце. Щом в момента обривите на са обострени, пробвай докато кърмиш да хапнеш малко сирене или кисело мляко. Ако всичко с детенце е наред, можеш да си хапваш млечни в малки количества.
Не яж фъстъци! Избягвай храните с много оцветители и консерванти, яйцата, ядките, цитрусовите плодове.
Хапвай умерено млечни (ако обичаш овчи/кози продукти, купувай си от тях), телешко месо, риба.
Захранвай себе си внимателно и сигурно ще усетиш коя е границата, която не бива да преминаваш
Успех!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
damage (непознат) |
Публикувано | 24.03.06 09:57 |
|
Mislia 4e tribva da pravim neobhodimoto za nashite sladuri.Vinagi ima trudnosti .
| |
Тема
|
|
|
Автор |
tswete (Alex 25.04.04) |
Публикувано | 24.03.06 11:50 |
|
Не се притеснявай, ще свикнеш. Вероятно повече слабееш от притеснение, отколкото от диетата. Въпреки състоянието на кърмачето, трябва много внимателно да се подхожда при налагане диета на кърмачката. Би трябвало да хапваш доста богата храна. Както Теди ти е казала, щом досега си кърмила без проблеми, а със захранването са започнали обривите - избягвай ти количества от храните, накоито детето реагира.
Бих ти препоръчала да не изключваш всичко, но да бъдеш много умерена в храненето си. Да не прекаляваш с нищо. Аз също кърмих 19 м. дете с АБКМ и АД и не пазих абсолютно въздържание. То няма и как толкова много време. Но човек се нагажда какво да яде, започва да свиква. Идва пролетта - започват зелениите, после плодовете. Спокойно можеш да си ядеш проверени плодове и зеленчуци. Аз наложих в началото пълна диета и за себе си и като хапвах нещо неразрешено - следях детето. Алекс почти не е реагирал на моя храна, но и аз прекалявах само с плодове и зеленчуци от лозетата на бабите, без много шоколад, никакво прясно мляко, само умерено кисело, козе сирене, кр. кашкавал и т.н.
Важното е да се успокоиш. Път ще намериш! Кърми си и захранвай внимателно. Ще се появи светлинката. Винаги в началото нещата изглеждат ужасни.
Успех, стискам палци! 
| |
Тема
|
[re: tswete]
|
|
Автор |
klonche (свежичко) |
Публикувано | 25.03.06 10:18 |
|
Много ви благодаря, момичета, за окуражителните думи и инфото
Ще карам с диетата докато мога, а след това ще включвам полека "опасните" храни и ще следя детето!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ra1i (непознат) |
Публикувано | 27.03.06 16:42 |
|
Подозирам, че доц. Маринова ти е казала, че няма да се справиш с диетата. Просто иска да спреш да кърмиш. На мен първо ми каза да махна нощните кърмения, после да отбия,защото диетата ми вреди, после че няма да мога да я спазя, а сега направо ми се кара, че съм правела лоша услуга на детето като го кърмя. Аз обаче направих един неуспешен опит да отбия и се убедих, че не сме готови за това.
Ние отначало бяхме при д-р Куманова и диетата, която спазвах не беше толкова строга, но за захранване с млечни продукти трябвало да чакаме да стане на 3 години. Затова отдохме при доц. Маринова. Бях спазвала диета 1 година и не сме имали обрив, но доц. Маринова каза, че шансовете ни за успешно захранване са 50:50 и ни наложи 4 месеца строга диета. В момента вече се опитваме да се захраним, макар и не съвсем успешно за сега.
Диетата е гадна, особено лятото и по празници. Но тя не означава да не ядеш. Хапвай си повечко, аз и витамини пия от време на време.
Сигурна съм, че щом си се справила с 6 месеца кърмене, ще успееш и с диетата. Но наистина незнам дали е нужно да я спазваш строго, щом не сте имали обриви, когато сте били само на кърма. Аз реших да спазнам строго,но не съм сигурна кое е правилно, просто ти казвам как е пти нас.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
лю () |
Публикувано | 30.03.06 16:58 |
|
Без да претендирам, че съм права, ще ти кажа при нас как беше. Също диагноза АБКМ при изцяло кърмено бебе. (при положение, че аз не пия краве мляко) Сложиха ми строга диета, от която не бях наясно с какво всъщност ще е полезна къмата за бебето. След това друг лекар - АД. Реших, че е или едното или другото. Послушах инстинкта си и се отказах от диети още на втория ден. Разбира се, стремя се да се храня здравословно и да избягвам консерванти и др.под. АД го лекувх с хомеопатия и при него имаше успех. Сега бебока е на 13 месеца и всяка вечер заспива с маминото мляко :)
| |
Тема
|
[re: лю]
|
|
Автор |
klonche (свежичко) |
Публикувано | 31.03.06 10:26 |
|
Лю,
благодаря за постинг-а! И аз започвам да стигам до сходен извод! От както съм на диета - 2 седмици, положението на Влади се влоши!?!? Много му се обостриха екземите и лишеите, а нали се пазим!?! Силно съм разколебана в правотата на диетата! Не виждам с какво помагам на детето си! Мисля да се консултирам с още някой дофтор Браво, че продължаваш да кърмиш бебока!Дано и ние така.
Рали1,
незнам дали Маринова иска да ме откаже от кърменето . Сега, когато Фризопепа няма вече да се поема от ЗК и тя няма да има интерес от консумацията му в големи количества, кво я интересува аз кърмя ли, или не?!?
| |
|
|
|
|