Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:19 17.06.25 
Здравна
   >> Алергии
*Кратък преглед

Тема За модифицираното нишестенови  
Авторmirtama (Нерегистриран)
Публикувано06.02.06 15:59

Мога ли да дам Модифицирано нишесте на бебеб с АБМК. Интересува ме защото някои от пюретете съдържат такова и дали са подходящи за нас. Благодаря предварително

Тема Re: За модифицираното нишесте [re: mirtama]  
Автор CЛЪHЦE (усмихнато)
Публикувано06.02.06 16:40

Мисля че може.
Модифицирано, не значи генно модифицирано.
Ето едно обяснение за модифицираното нишесте от една мама

В отговор на:

Нишестето трябва да се модифицира за да стане лесно разтворимо, а от друга страна така става по-лесно усвоимо за организма. Иначе кашите би трябвало да ги приготвяме чрез варене ако нишестето не е модифицирано, както се приготвят нишестени кремове. Това на прост език означава, че ако нормалното нишесте е направено от нишки с голяма дължина, които трудно се разтварят (всъщност нишестето не се разтваря, а набъбва по химическата терминология, ама ние си му викаме разтваряне ). Та като се накъсат тези нишки на по-къси участъци тогава продуктите с такова модифицирано нишесте хем по-лесно се разтварят, хем се усвояват по-лесно от организма, понеже не се затруднява стомаха да "накъсва" дългите нишки на нормалното нишесте.
Не знам дали го обясних много добре, но на същия принцип за и адаптираните млека - там белтъчната съставка е "накъсана" на по-малки части за да може да се усвоява от бебето.

Тема Re: За модифицираното нишестенови [re: CЛЪHЦE]  
Автор mamika_anika ()
Публикувано06.02.06 16:51

Аз също смятам, че няма проблем, но да не е пшенично, а царевично или оризово, ако бебето не е приемало глутен. Моите деца най-много харесват на Шидеров.

Тема Re: За модифицираното нишестенови [re: mirtama]  
Автор sneji_73 (Сладкишанеста)
Публикувано06.02.06 21:09

Здравей,

това, което аз знам е, че в някои пюрета слагат като сгъстител модифицирано нишесте, което всъщност е пшеничено такова, генно модифицирано да е без глутен. На вносните пюрета обикновено пише: без сгъстители, или без модифицирани нишестета, без скорбяла и т.н.

Модифицирано нишесте като съставка сгъстител съм виждала само в бг пюрета, в Европа мисля, че не са разрешени за използване за бебешки храни.

Тема Re: За модифицираното нишестенови [re: sneji_73]  
Автор zlatkap (зверчето)
Публикувано07.02.06 18:22

мисля че и "фрутек" слагат модифицирано нишесте в пюретата ,поне така пише на етикета

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.