|
Тема
|
За модифицираното нишесте
|
|
Автор | mirtama (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.02.06 15:59 |
|
Мога ли да дам Модифицирано нишесте на бебеб с АБМК. Интересува ме защото някои от пюретете съдържат такова и дали са подходящи за нас. Благодаря предварително
| |
Тема
|
Re: За модифицираното нишесте
[re: mirtama]
|
|
Автор |
CЛЪHЦE (усмихнато) |
Публикувано | 06.02.06 16:40 |
|
Мисля че може.
Модифицирано, не значи генно модифицирано.
Ето едно обяснение за модифицираното нишесте от една мама
В отговор на:
Нишестето трябва да се модифицира за да стане лесно разтворимо, а от друга страна така става по-лесно усвоимо за организма. Иначе кашите би трябвало да ги приготвяме чрез варене ако нишестето не е модифицирано, както се приготвят нишестени кремове. Това на прост език означава, че ако нормалното нишесте е направено от нишки с голяма дължина, които трудно се разтварят (всъщност нишестето не се разтваря, а набъбва по химическата терминология, ама ние си му викаме разтваряне ). Та като се накъсат тези нишки на по-къси участъци тогава продуктите с такова модифицирано нишесте хем по-лесно се разтварят, хем се усвояват по-лесно от организма, понеже не се затруднява стомаха да "накъсва" дългите нишки на нормалното нишесте.
Не знам дали го обясних много добре, но на същия принцип за и адаптираните млека - там белтъчната съставка е "накъсана" на по-малки части за да може да се усвоява от бебето.
| |
|
Аз също смятам, че няма проблем, но да не е пшенично, а царевично или оризово, ако бебето не е приемало глутен. Моите деца най-много харесват на Шидеров.
| |
Тема
|
[re: mirtama]
|
|
Автор |
sneji_73 (Сладкишанеста) |
Публикувано | 06.02.06 21:09 |
|
Здравей,
това, което аз знам е, че в някои пюрета слагат като сгъстител модифицирано нишесте, което всъщност е пшеничено такова, генно модифицирано да е без глутен. На вносните пюрета обикновено пише: без сгъстители, или без модифицирани нишестета, без скорбяла и т.н.
Модифицирано нишесте като съставка сгъстител съм виждала само в бг пюрета, в Европа мисля, че не са разрешени за използване за бебешки храни.
| |
Тема
|
[re: sneji_73]
|
|
Автор |
zlatkap (зверчето) |
Публикувано | 07.02.06 18:22 |
|
мисля че и "фрутек" слагат модифицирано нишесте в пюретата ,поне така пише на етикета
| |
|
|
|
|