Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:01 15.05.26 
Здравна
   >> Алергии
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Въпросинови  
Автор Bakerita (момче и момиче)
Публикувано04.06.04 12:43

Здравейте,майчета!
Нали започнахме зел. и плодовите пюрета,та изникнаха куп въпросчета
1.Най-вече ме притесни следнив списък:
пшеница и пшенични продукти
царевица
свинско месо
риба (вкл. черупчести - миди, раци и др.)
фъстъци, ядки
домати
лук
зеле
малини, къпини, ягоди и др.
цитрусови плодове и соковете, приготвени от тях
подправки
шоколад
всякаква храна, предизвикваща алергия у член от семейството
Това е от сайта"Кърмене изахранване на бебето"(незнам как да го направя активен,но нали се сещате за кой става дума)
То за повечето неща е ясно,но ме притесни -лук,зеле.царевица???
2. За сега не слагам и мазнина-след 7ия месец-правилно ли съм разбрала?
3. Може ли да сме се изринали от боровинково пюре или да търся пропуск в моята диета(още се кърмим по малко)?
4.А,според вас кога да включа и кайсии и праскови като част от състава на плодово пюре или сок?
Помагайте,моля

Кати-14.01.04

Тема Re: Въпросинови [re: Bakerita]  
Автор marid ()
Публикувано04.06.04 12:53

Малко е преувеличен този списък, според мен

Лукът не е алергизиращ - сигурно е включен заради вкуса ( един вид ако мине през кърмата бебето да се муси - моят не се е мръщил) - иначе той е много добра храна за алергични деца. Мартин много обича лучени манджи.

Пшеница - заради глутена - към 9-10ти месец може да се включи

Зелето е трудно смилаемо

Царевица - мисля че не е проблем - освен това нишестето е царевично, някои каши също имат - дечковците и ги хапват. Моят яде замразена царевица.

Свинското е подходящо при алергии - не знам защо е в списъка.

Подправки - някои са подходящи - копър, магданоз

Останалите неща са рискови - на нас още не ни дават праскови и кайсии ( на 10 месеца е Марти)

Мазнина - аз почнах зехтин по малко май към 8мия месец.

За боровинките - Мартин ги яде без проблеми, но педиатърката ми каза да внимавам с тях - може да не са ви понесли.

Тема Re: Въпросинови [re: marid]  
Публикувано04.06.04 13:49

Благодаря!
И.......продължавам с питаниятаКак приготвяш царевицата?-Сварена и пасирана?Май сме малки още за нея-нали има по-твърда ципа.
Още-освен зеленчука не слагам нищо,ама май не е достатъчно,защото Кати огладнява бързо-бързо.Колко мляко според теб да сложа на бурканче от 125 гр?
Уф,извинявай,че питам толкова елементарни неща(чуствам се наистина глупаво,ама не ми се иска да бъркам и експериментирам за сметка на беба)

Кати-14.01.04

Автор TeдиМодератор (с Огънче)
Публикувано04.06.04 14:11

Можеш да захраниш с няколко обелени царевични зрънца, а после пасирай с люспата, но по-фино. Ако искаш, отложи малко царевицата, можеш да даваш царевична каша.

Какви зеленчуци ядете вече?

Тема Re: Въпросинови [re: Teди]  
Публикувано04.06.04 15:30

Започнахме с картоф и всякакви комбинации от ябълка, сливи и тиква(заради ужасния запек)
Сега към картофеното пюре за разнообразие добавям всеки ден различно нещо-лук и морков,броколи,тиквичка(това не беше одобрено от беба)червено цвекло ,червена печена чушка(но,педиатърката каза,че наред с доматите не можело и чушки?!?)Днес сложих малко спанак.
Уж мислех,че боровинките са ОК(не дадоха реакция в сок),,но от пюрето(и то дни след сока )имаше лек обрив
Та за плодовете остават само череши,сливи и ябълка.От крушите беба ще "излети"(много газове).
Други идеи за ставащи плодове?
Така написани уж изглеждат много нещата,които ядем,но като ги приготвям имам чуството,че е все едно и също.
Каши още не съм давала.Доста сме едрички,ще изчакам още половин месец да навърши 5 месеца.

Кати-14.01.04

Автор TeдиМодератор (с Огънче)
Публикувано04.06.04 15:42

Можеш да пробваш карфиол. Аз лично бих изчакала с доматите, те съдържат хистамин! Нали всяка нова храна я вкарваш постепенно и караш една по една?

От плодовете може грозде. Има готови сокчета, в момента се сещам за сока от грозде на Кечкемети. Във втората закована тема има списък с готови храни, прочети там, може да ти хрумне нещо.

Ориз ядете, нали. Можеш да даваш от време на време, зависи от запека.

Ако се съмняваш в боровинките, спри ги за известно време (да се изчистите от обривите, може би за десетина дни) и после пак пробвай внимателно!

Целувки за девойчето

Тема Re: Въпроси [re: Bakerita]  
Автор marid ()
Публикувано04.06.04 15:48

Царевицата я варя и направо с люспичките пасирам - но Мартин никога не ми е отказвал по-едро смляна храна, не съм забелязала люспите да го дразнят или да е имал стомашни проблеми - трябва да пробваш как ще се понесе при вас. Но пък царевица дадох на 7-8 месеца, така че може и да я поотложиш - почни с каши и кисел.

Понеже казваш, че на Кати не и стига - можеш да увеличиш количеството пюре - мисля че 125 грама е малко( Мартин винаги е ял повече от това, което пише по книгите за възрастта му, но пък не е шишкав), а можеш да слагаш примерно по 2 м.л. формула ( сега тук не съм много сигурна, понеже в пюретата не слагам мляко, но това ми се вижда достатъчно)

И си питай спокойно

Автор marid ()
Публикувано04.06.04 15:52

Хм - чушките много добре ни се отразяват. Виж от ябълки обаче се изрина и то след като доста време вече ги похапваше.

За разнообразие - карфиол, броколи, брюкселско зеле

Откъм плодове и ние сме много ограничени - сега сме на вълна череши - няма проблеми от тях

Тема Re: Въпросинови [re: marid]  
Публикувано04.06.04 16:24

Ами,тя започва да мрънка и спира около 120 грама,а пък после след 2 часа огладнява.Но пък като сложа мляко ,му се мръщи капризницата.
Имам чуството,че няма да хареса и карфиола-той нали намирисва като тиквичката),но ще пробвам
Сигурно ще кажете,че е рано и за банан,ама аз да си питам,че съм купила едни пюрета на Хаме"Ябълка и банан" и все са ми пред погледа....

Кати-14.01.04

Тема Re: Въпросинови [re: Teди]  
Публикувано04.06.04 16:38

Ами уж захранвам,ама броя например и сока.Пихме "ябълка,боровинка и грозде" на Фрутек 2-3 пъти и всичко си беше ОК.И сега след седмица дадох пюре няколко лъжички,ама не мина
Ориз не сме почвали още заради запека.Него първо на каша ли да го въведа или може и направо да пасирам варен?
За доматите си знам,само цитирах думите на педиатърката-тя рече ,че чушки и домати не трябва да давам,ама аз не я послушах за чушките и засега минаха теста
Ох ,чета си го аз списъка често,често,ама все ми се ще да бяха повече вариантите....Нищо де , ще удържиме
Още веднъж-благодаря за съветите!

Кати-14.01.04

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.