Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:54 03.11.25 
Автомобили
   >> Автомобилни газови уредби
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Възможно ли е газта да ошашави компютъранови  
Автор Moxy_78O (Попай моряка)
Публикувано26.11.05 15:24

Здравейте на всички Значи моята кола е Волво 940 2.3 пълна инжекция. Инжекзионът е Bosh LH 2.4 Jertonic. Газовата уредба си я слагах сам, преди около 7-8 месеца и колата и до днес не ми е правила абсолютно никакви ядове на газ - работи перфектно и не харчи кой-знае колко повече, отколкото на бензин, даже и миналата седмица, в студеното време, сутрин в 8 часа си палеше перфектно на газ. За съжаление, обаче от август месец насам я карам само на газ, защото ми се прецака компютърът на инжекциона и на бензин колата изобщо не работи. От две места (не съвсем достоверни източници) чух, че на тези Волва този проблем се появява винаги, след монтиране на газова уредба - компютърът се побърквал от грешки и в един момент преставал да работи Допреди да се скапе, компютърът отчиташе точно 3 грешки, при работа на газ и аз от време - на време си го рестартирах, уж за да си нямам ядове, като я паля на бензин. Аз нямам симулатор на ламбда сонда и това беше основната причина за трупане на грешки, но дори и без да го рестартирам компютърът си работеше без проблем.

Аз лично все още не вярвам, че газовата уредба има пръст в повредата на компютъра, още повече, че тя не стана, докато колата работи - бях я оставил 10 дена на един паркинг на морето и, когато реших да си търъгвам за София - колата просто не запали на бензин, а преди това си работеше безотказно

Та мисълта ми е, дали ако си дам компютъра на ремонт или си купя друг, трябва да очаквам повторна изненада, защото ако е така, то трябва да се замисля за някакви симулатори или направо газов инжекцион, а за по-лесно на газ мога изобщо да прекъсвам компютъра с едно реле, за да не го претоварвам с твърде много ненужна информация

Тема Re: Възможно ли е газта да ошашави компютъранови [re: Moxy_78O]  
Авторzlatnia (Нерегистриран)
Публикувано26.11.05 18:03

probvai da si iz4isti6 duzite na injekciona na ultrazvuk, moje i tova da e klu4a ot barakata.

Aide bezavariino

Тема Re: Възможно ли е газта да ошашави компютъранови [re: zlatnia]  
Публикувано26.11.05 18:18

Със сигурност не е това. 100% съм сигурен, че компютърът не работи - изобщо не захранва нито дюзите, нито помпата. Още повече, че слагах компютър от друг модел Волво и колата работеше на бензин, пък макар и в някакъв сервизен режим, защото онзи компютър не беше същият, като моя и кой го знае и той какво се е ошашавил

Тема Re: Възможно ли е газта да ошашави компютъра [re: Moxy_78O]  
Автор VOLVO 44O GLT (Master)
Публикувано26.11.05 19:00

Трябвало е да сложиш емулатор. Малко е трудно да се каже, че компютърът е заминал, но знаеш как е с тази марка и електрониката й - в България май никой не разбира от това, дори и в Мотопфое.

VOLVO FOR LIFE

Тема Re: Възможно ли е газта да ошашави компютъранови [re: VOLVO 44O GLT]  
Публикувано26.11.05 20:30

В обеля има един сервиз на Бош, в който точно с това се занимават, но не работят през събота и неделя, а аз през седмицата нямам възможност да ходя дотам. Иначе на едно място ми закачиха компютъра на диагностика и казаха, че някакви драйвери били заминали, а аз от електроника меко казано нищо не разбирам. Компютърът, за който споменах по-горе го купих от една морга, но не е същият, като моя, явно е от друг модел Волво. Къде ли не обикалях, но като моя компютър не намерих. Този, който купих, беше единственият, с който колата работеше на бензин, но когато го пробвах тя беше топла, а на следващата сутрин, като се опитах да паля на бензин - йок, запали, но веднага след това угасна и засмърдя здраво на неизгорял бензин - явно се задави. И така, сега сутрин си паля на газ, а оня компютър го държа, колкото да стигна до някоя газостанция, ако ми свърши газта

П.П. Но аз продължавам да си мисля, че газовата уредба няма нищо общо с повредата на компютъра, може би просто му е дошло времето. Искаше ми се, ако някой, който чете тук и е чувал или знае за подобен проблем, да сподели, за да знам, какво и дали да правя нещо по газовата уредба, след като евентуално си намеря читав комп. или ми оправят моя. А колата на газ си работи перфектно и не ми се иска да променям нищо по уредбата, ако не съм 100% сигурен, че причината е в нея

Редактирано от Moxy_78O на 26.11.05 20:35.

Авторж (Нерегистриран)
Публикувано27.11.05 01:21

и аз забелязах че газта прецаква полупроводниците
по слециално бяха аларми с pic16f84 през 2000г
то че пик микроконтролерите са калпави спор няма

кажи с какав процесор е този компютър

то аз не разбрах логиката ли се скапва или флаш паметта

Тема Re: Възможно ли е газта да ошашави компютъранови [re: ж]  
Публикувано27.11.05 09:18

За съжаление не разбрах почи нищо от това, което ме питаш pic16f84!?!?!?!?, а и познанията ми по електроника се разпростират до това да си разглобя компютъра и да установя, че по платката няма видими дефекти и не мирише на изгоряло Даже и досега въпросният уред си стои разглобен на рафта до мен, но продължавам да не знам кое точно му е процесорът, въпреки че бих могъл да предположа, че е единственото квадратно нещо с много крачета, на което пише Siemens, после някакви цифрички и накрая Intel'80

П.П. Може да не разбирам нищо, но някак си бих приел, че при работа на газ би могъл да се скапе компютърът, но чак пък и алармата Това направо ме хвърли в публиката.

Редактирано от Moxy_78O на 27.11.05 09:21.

Авторkol (Нерегистриран)
Публикувано27.11.05 11:16

От грешни данни (обусловени от работа на газ например) постъпили в компютъра не е възможно да се получи хардуерен дефект (т.е. да ”изгори” самият компютър). Това че колата ще започне да ”върви” зле (повишен разход, влошена динамика, промяна на обороти и.т.н.) е едно на ръка. Едно от основните изисквания при разработката на автомобилни компютри е при аварийни ситуации (отказ на датчици) е комютърът да игнорира невъзможните данни и да влиза в авариен режим в който работи с ”осреднени” фабрично заложени данни. Т.е. колата да не те остави на пътя, а с цената на известни компромиси да ти даде възможност да се добереш до сервиза. Мнението ми е, че вероятно самият компютър ти се е скапал. Другата вероятна причина (която отричаш) е проблем с изпълнителен механизъм (дюзата да не се затваря), т.е. да не може да се ограничи прихода на гориво.
Както и да е опитай при ”новия” компютър да откачиш ламбда сондата и виж дали ще се ”дави” пак.
А по принцип трябва да си сложиш емулатор на ламбда сонда който да ”лъже” компа, че всичко е ОК при работа на газ. Това е начина да не се натрупват грешки.

Тема Re: Възможно ли е газта да ошашави компютъранови [re: kol]  
Публикувано27.11.05 11:40

Аз знам, че това е начинът, но преди да се скапе компютърът, тези грешки просто не ме притесняваха - те не ми оказват никакво влияние, при работа на газ. А, за да не работи компютърът в сервизен резим, при работа на бензин (заради грешките - 3 на брой), аз просто си го рестартирах, като му откачах бушончето. След като се скапа, аз първоначално изобщо не подозирах газовата уредба, като основен виновник, но когато, преди няколко седмици, реших че е крайно време да си купя "нов" компютър, за да не паля зимата на газ, от две места ми казаха, че на тези Волва компютрите винаги отказвали да работят, след като се монтира газова уредба Та оттогава са ми и опасенията, че дори и да си намеря читав компютър - той рано или късно пак ще се скапе.

Иначе този комп., с който съм в момента просто е различен от моя - каталожният номер му е различен и аз си мисля, че не дюзите са виновни, за това, че на студено колата не ще да работи на бензин, а просто компютърът е програмиран за други данни - е...а ли му м....та?!?

Авторyчyдeн (Нерегистриран)
Публикувано27.11.05 11:48

Извинявай, но нещо не мога да разбера. Сам признаваш за познанията по електроника и се учудвам как се усмели сам да монтираш гаова уреда.
Нищо не споменаваш по ел. монтажа...какво и как изключваш да не би нещо да е включено накъсо и да изгорят чипове от интерфейса. Обикновено компа включва горивната помпа не директно, а посредством реле с доста якичък бушон, изобщо дай повече инфо за ел. монтажа, какво и как си го направил. Освен това повечето от "драйверите" периферните чипове имат и максимално токова и топлинна защита почти изключена вероятност от изгаряне. Корпусът на компа е влаго, прахо, вибро..изобщо всячески защитен, едва ли газ може директно да му влияе. Платката си е чистичка, лъскава като новичка, нали?
Повече инфо по ел. монтажа, да не се чудим по посочените чуденки, т.е. въпроси..

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.