|
Тема
|
Унищожаване на бълхи в дома - от опит!
|
|
Автор |
O8O3287 () |
Публикувано | 19.07.10 12:54 |
|
Когато се сблъсках с този проблем много търсих информация в мрежата, но това, което намерих ми беше недостатъ4но. Темата е деликатна, и ми беше неудобно да питам за съвет голям кръг хора (съседи, колеги, приятели ... ). Та затова реших да опиша подробно опита си.
Бълхите уви ходят по хората! Не е вярно 4е не ни харесват, защото сме с по-висока температура от оби4айните им донори. Ако се завъдят в дома ви после много трудно си тръгват, затова борбата срещу бълхите не трябва да се отлага.
Бълхите живеят върху донора. Напускат го за да си снесат яйцата като предпо4тано място за това е на земята (на вън в прахта и повата, в дома в текстила - в килими и мокети, завивки в които спите, дрехите, които носите). За разлика от въшките яйцата им не залепват, а напротив свободно опадат по пода.
Не е задължително да имате домашно животно за да се появят бълхи, просто може да сте минали от някъде, където има и да са ви наска4али по панталона (ска4ат на висо4ина от 30см до около 1м.)
В на4алото си мислех 4е имам ортикарии, нещо от храната ... и така минаха 1-2 седмици докъто видя първата бълха. А после още една докато нахаус и невежо се опитвах да ги третирам...
Метода:
- Подовете / стълби щателно се из4стват с прахусмока4ка / измиват за да се премахнат максимално яйцата. Каквото може се изтупва. Торби4ката на прахусмока4ката се унищожава ако е хартиена или изпира и дезинфекцира с вряла вода ако е платнена.
- Подове, стълбища, и стените до 1м се напръскват с препарат против бълхи.
Първона4ално пръсках с Ектомин (Циперметрин) в оказаната на опаковката концентрация, но ефекта беше слаб. Повиках фирма, която напръска с Фендона 60 и веднага имаше ефект. Фирмата пръска с проф. пръскалка от 10л. Напръскаха вси4ко по зямята, там където има килим в/у килима, там където има пло4ки в/у пло4ките, стълбите ... мебелите тапицирани с текстил (дивани, табуретки, матраци, дюшеци...), под и зад тях.
В на4ина на пръскане няма нещо много специално, просто не трябва са се пропускат у4астъци, може да го направи всеки средно адекватен 4овек та дори и с пулверизатор ако нямате пръскалка. Но трябва да изберете добър препарат, да спазвате концентрацията и необходимото коли4ество за съответната квадратура. Оператора от фирмата не ползва предпазни средства, но когато аз пръсках предпо4етох да си сложа гумени ръкавици и маска за да не вдишвам пулвеизирани 4астци и да не си натоварвам 4ерния дроб с химикали.
- Завивките, с които е спано - одеала, юргани не ги пръскаха за да няма допир с кожата. Те се перат и / или проветряват и напи4ат на слънце. Дрехите, които са носени се перат на максимално позволената температура, може и без прах за пране т.е. ако е памук на 90°, ако е синтетика на 30°. - голяма хамалогия
- Хората е достаъ4но да се изкъпят. За косата не е необходим противовъшков шампуан тъй като не залепват по косъма и обикновенния ги отмива.
Най-важното условие за да се из4истите напълно е оба4е да не го довнасяте - с дрехите като минавате отнякъде където има; от домашен любимец, който продължава да ги развъжда или да влизат от мазета, стълбища, съседни кушари на кози и др ...
Успех :)
Спестете си емоционалното безпокойство, то няма да ви помогне а само ще ви изтощи още пове4е! Бълхите не са неле4има болест, ще се справите! И това ще мине!
Ще бъде много хубаво, ако допълните темата с вашия опит. Благодаря!
| |
Тема
|
Избързал си малко със заключенията
[re: O8O3287]
|
|
Автор | aйдe дe (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.07.10 21:10 |
|
Фендона е най-обикновена отрова за инсекти: алфаципермрнтрин
Само името й - вносно. И, видите ли - на БАЙСЕФ!!!
Има български алфациперментрин - например под името АЛФАГАРД (Има и вносен алфагард). Но нали е български - всеки предполага, че е лош.
Активното вещество на отдавна известния ВАЗТАК, също е алфациперметрин. Така, че... Фендона не е нищо ново. Просто - едно ново търговско наименование на отдавна известна отрова.
Яйцата на бълхите не се унищожават толкова лесно, както е описано. Даже напротив: Яйцата на бълхите не се унищожават никак.
Събирането им с прахосмукачка е вътърничава работа. Едно-две-три яйца събереш, петото изпуснеш... При 200 яйца, снесени от една бълха - сметни колко яйца остават след прахосмученето. ... И след две седмици пресметни колко нови бъхи ще имаш у дома; дори и само една бълха да е успяла да снесе половината от заложения й яйчен потенциал. Ами ако 5 бълхи са снасяли докато се натуткаш? Ами ако 10 бълхи са снасяли?
Като заключение:
Рекламирането на Фендона не е за препоръчване. По-добре е да говорим за активните вещества в препаратите, отколкото за имената на самите препарати.
Алфациперметринът влияе на бълхата по един единствен начин: Убива я, ако попадне върху бълхата. Тъй като бълхата не е инсект, който се храни с листа, или с прах, или с трохи от пода - няма как попадналият извън бълхата циперметрин да влезе у нея ( в корема й) на следващия ден след пръскането. Нито на пО следващия ден след пръскането. В този смисъл - алфациперметринът унищожава само възрастните бълхи, и то тези, опръскани с алфациперметрин. Онези бълхи, които не са директно опръскани - не загиват.
Нека стене карегорично ясно И, че алфациперметринът ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ВЛИЯЕ на яйцата на инсектите!!! Т.е. няколко дни след посещението на оператора с пръскачката, очаквайте ново поколение бълхи - не толкова довнесено от вън, колкото от "собствено" производство.
Основният проблем при борбата с бълхите идва от ... техните яйца. А проблемът с яйцата става неразрешим, защото всички препарати, които унищожават яйцата на инсектите се забраняват от Еврокомисията и Европарламента. И основният въпрос при борбата с бълхите става: Защо Европарламентът и Еврокомисията забраняват препаратите с овоцидно действие?
Аз не знам.
| |
Тема
|
Re: Избързал си малко със заключенията
[re: aйдe дe]
|
|
Автор |
O8O3287 () |
Публикувано | 20.07.10 12:12 |
|
Ами като разбира6 толкова много по-добре кажи как си се справил с проблема! Или все още не си? Щото от философстване полза няма :)
| |
|
Сугурно трябва да пръскаш толкова дена, колкот дена се мътят яйцата на бълхата. Напр ако се пилят след 12 дена, ще пръскаш 12 дена наред...
| |
|
????????????
| |
|
От няколко независими изто4ника 4увам мнението, 4е препаратите в търговската мрежа не са ефективни, защото са търговски продукти предназна4ени за широката публика. Затова пък ДДД фирмите използвали ефективни професионални препарати, които могат да се закупят само със санитарно разрешително. Ако приемем 4е търговските са с коефицент 1, то професионалните са с коеф 4.
Незная дали е реклама или просто законна принуда да правим оборот на ДДД фирмите, но има и логи4но обяснение - хора всякакви - вежи и невежи и по този на4ин министерството на здравеопазването ни е защитило от евентуални рискове. Още пове4е когато се използват силни селскостопански препарати от непрофесионалисти е възможно поръди незнание и неправилна употреба да се при4ини натравяне, алергия ...
То е ясно 4е операторите по ДДД фирмите не са със специално образование, но все пак минават иструктажи, обу4ават ги и мн важно - дали нямат заболявания, които биха се провокирали от препаратите (заболявания на 4ерния дроб, нали4ни ве4е алергии ...).
Да се върнем към препаратите в търговскъта мрежа - тези които можем да си закупим свободно.
Болшинството са с активно вещество циперметрин (само) в определена концентрация.
Има други (които оба4е малко миришат) със състав: циперметрин + тетраметрин + пиперонил бутоксид (последното е с/у развиване на резистентност).
Трети вид са с ламбда цихолотрин.
Общо взето това са, като има голямо разнообразие в търговските марки и концентрациите.
Ли4но мое мнение е 4е българските препарати са много разредени и има мн фаливи, защото контрол (ако въобще има такъв) се упражнява вероятно само от РИОКОЗ да не превишават токси4ността разрешена от министерството на здравеопазването т.е. ако фирми4ката производител не е сертифицирана по някакъв стандарт (което се плаща и е скъпо) то няма контрол на ка4еството.
И тук е логи4но 4овек да си помисли: еми като са разредени, джуркаме ги вместо в 10л в 2л и готово ... :) Да ама НЕ. От няколко фирми ми казват - трябва да се спазва концентрацията определена от производителя, в противен слу4ай може да доведе до нежелан ефект, резистентност на инсектите. Незная дали е вярно, но аз предпо4итам да не опитвам 4е гамата от активни вщества както описах горе се свежда до 2.
Вси4ко това както се сещате е мн субективно. Някои мият пода с белина и са се отървали, други ( като при мен) пръскат отрови за цял слон а бълхите си остават.
Та след толкова думи ако някой още не е взел своето решение ще напиша моето:
то бешe да ползвам препарати от известни сертифицирани фирми, които за продукт от 2 - 5лв не биха си плюли на репутацията.
| |
Тема
|
Re: Препарати против бълхи
|
|
Автор |
fri_flyt (щастлива ) |
Публикувано | 31.10.10 03:33 |
|
Tттттема:Как да се отърва от бълхи?
[quote=kalitarq]Дей.а и гадните гадинки са :evil: :evil: :evil: на ден почнах по 3 пъти да се къпя! Всички дрехи си ги натопих във вода, ама.... щом излезна от банята и по няколко ми скачат! Мажа се с Autan, ама не помага ;( ПЛС КАЖЕТЕ КВО ДА ПРАВЯ!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry:
[quote=assault]Иди на ветеринар да те обезпаразити.
[quote=Obscener]сложи си каишка...на кучетата помагало, уж! laugh.gif
[quote=cabrone]и не се завирай толко често в кочината laugh.gif
[quote=saseda]Газ+Мас+Оцет laugh.gif
[quote=blacksoulja][quote=saseda]Газ+Маз+Оцет laugh.gif +едно кибабчи + хлебче = сандвич.
[quote=THECRAZY]=BOOOOM
[quote=warezfreak]Където усетиш, че те апят плющи са пък да видиш кат почнеш да ги плякаш бълхите как ша избегат аха така е
[quote=TheFireblood][quote=kalitarq]ОСТАНАХА само няколко кости от мен :evil: :evil: :evil: спокойно като ги изедад и тях няма да имаш проблем :wink:
[quote=FurFui]Дресирай ги и си направи цирк с тях
[quote=reformator][quote=kalitarq]ОСТАНАХА само няколко кости от мен :evil: :evil: :evil: мозъка го няма отдавна нали? laugh.gif
[quote=assault]Всъщност сега ми хрумна... Ти да не си на kalitarq котката или кучето?
Бе знам, че могат да отварят хладилник, ама чак пък да пишат във форума... :?
[quote=tarapo]Поливаш се с водка - стриваш половин тухла на прах и се поръсваш с нея - като се изпонапият бълхите ще почнат бой с камъни докато се изтрепят - ПОМАГА !!! smile.gif
от датата...
| |
Тема
|
Re: Препарати против бълхи
[re: fri_flyt]
|
|
Автор | florimel (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.12.10 21:18 |
|
Вкъщи бълхите ги внася детето след игра в кварталната градинка. Докато имахме котка нямаше проблем - лепяха се на нея, обезпаразитяваме я с разните котешки мазила и така до следващия път. Като я занесохме да живее на село детето стана детектор за наличието на бълхи. Като влезе някоя вкъщи и хоп на сутринта малкия целия е в пъпки. Хапят го само него на едни такива пътечки от пъпки. Като го видя нашарен и почва едно претърсване на завивките докато я намеря гадината. Не знам колко време и трябва да се размножи, но досега съм хващала само по една бълха и после други няма.
А що се отнася до фирмите дето пръскат имам положителни впечатления. но не как чистят бълхи, а хлебарки.
Успех в неравната борба.
| |
Тема
|
Re: Унищожаване на бълхи в дома - от опит!
|
|
Автор |
royale07 (непознат
) |
Публикувано | 02.04.11 17:06 |
|
Аз лично съм имал проблеми с бълхи и хлебарки, използвах разни препарати, но ефект нямаше.Извиках фирма, която пръска с ТЕНОПА и вече 3-та година нямам бълхи и хлебарки.Казаха ми, че убива и яйцата им. Ето Ви телефон за връзка 0878363031 или 0889300768.
| |
|
|
|
|