| 

| 

| 
                   Тема
                    | 
                     наемане на чужденец в чужбина 
 | 

|  
| Автор | 
krasi2571 (новак) |  
| Публикувано | 24.02.14 11:55 |  
             |  
           | 

наехме чужденец да промотира стоката ни в чужбина(ЕС). всеки месец му плащаме според това дали е свършил нещо и т.н. казах му, че трябва да си декларира този доход в чужбина, защото бил самонаето лица там и ние ще декларираме изплащането на този доход. Прави ли сме да не му начисляваме данъци и осигуровки - та той никога не е бил в Б-я и няма даже ЛНЧ?

Редактирано от krasi2571 на 24.02.14 17:31. 

|   |  

| 

|  
           | 

никой ли?

|   |  

| 

|  
           | 

Много зависи от местното законодателство, така че... ако сам не може да се оправи, платете му тамошен счетоводител, да му каже какво да прави.
  Пък и на вас да каже.

Във всеки случай данъци ще дължи, но дали тук или там пак зависи от тяхното законодателство - кое повече му изнася. Важно е и дали имаме спогодба за избягване на двойното данъчно облагане със съответната страна.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мисленеРедактирано от iasen_vd-126729 на 27.02.14 11:12. 

|   |  

| 

|  
           | 

Съжалявам, но не те разбрах. изобщо не ме интересува тамошното законодателство, а нашето. 
    Прав ли съм да не му начислявам данък и осигуровки, понеже е невъзможно да наема лице без необходимите регистрационни данни - ЛНЧ, т.е регистрация в НАП и др. Той да си се оправя в чужбина.  
    Молбата ми е за пояснение какво да правя тук - имам договор с него, преведен на български и му плащам всеки месец различни суми според това което е свършил за нас. Трябва ли да обявя, че съм му платил доходи по извънтрудови правоотношения или той може да ми издаде фактура за услуги, оказани в чужбина от място там - неговия офис. Но дори и да няма фактура, пак резултатът е същия - има банково извлечение на база договорни взаимоотношения.
    ох, обърках се.
    Моля помогнете с повече светлина по въпроса.

|   |  

| 

|  
           | 

Нещо хич не ми се връзва...
 Хем си наел едикойси...
 Хем "понеже не мога да наема без ...."
 Ако не ти се казва тука всичко, най - добре си плати на някой , да дойде на място за консултация...Ще му покажеш всички хартийки - договори, плащания, отчети за извършена работа и т.н. 
 те така.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: наемане на чужденец в чужбина 
[re: krasi2571]
 | 

|  
| Автор | 
virgo (кобра) |  
| Публикувано | 27.02.14 22:50 |  
             |  
           | 

прочетете много внимателно ЗДДФЛ и вижте дали вашия човек не следва да се обложи в България. Според мен трябва да се обложи или тук, или в държавата, в която е местно лице. За да се избегне двойното облагане и тук и в чужбина, следва да изпълните предписанията по СИДДО. 
 Аз лично бих му обложила доходите с 10% в България, а той да си се оправя в държавата (възможно е да трябва да доплаща данък, особено ако е англичанин)

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: virgo]
 | 

|  
| Автор | 
krasi2571 (новак) |  
| Публикувано | 28.02.14 09:47 |  
             |  
           | 

само ми кажи по кой член да го обложа и за чия сметка ще е данъка. иначе съм близо до твоето разбиране. Благодаря.

|   |  

| 

|  
           | 

може да не съм пунктуално ясен, защото материята е много хлъзгава. 
 Молбата ми е да ми осветлите казуса - нает или сключен договор с чужд гражданин е все тая. Не се хващай за думата. 
 Имаме договор с чужденец за оказване на услуга - промотиране на компанията и търсене на клиенти срещу възнаграждение.
 Всеки месец плащаме различни суми според това какво е свършил за нас - твърда сума плюс разходи, които е извършил плюс комисионна.
 Не мога да кажа, че това е граждански договор, понеже той е чужд гражданин без ЛНЧ и е невъзможно да е нает в България. За целта трябва да е регистриран в НАП. Ако твърдим, че това е договор с агент(все едно си си наел адвокат в Страсбург) и той ни издаде документ(например фактура за оказани услуги от офиса му), какво трябва да направя аз - как да го обложа и изобщо трябва ли или са ми само разход пък той да си се оправя в чужбина? По ЗКПО, ЗДДС или ЗДФФЛ, а със СИДДО дали не трябва да се съобразим.
 ха сега де? Помогнете ми, МОЛЯ.

|   |  

| 

|  
           | 

1.Щом човекот не е влизал в БГ – няма ЕГН и ЛНЧ – значи осигуровни не трябва да се внасят. Нали тези осигуровки се дават в НОИ по ЕГН или ЛНЧ? 
 2.За чл.73 – според мен – трябва да му се дадат данните.
 3.Щом въобще не е идвал в БГ – чети в СИДДО. На сайта на НАП има всичко необходимо: Първо извади за държавата инфото. След това няколко декларации, дето трябва да се попълнят.

Един съвет: във форума всеки може да „ръси мозък”... Ама като те настъпят някой ден бюрократите – обясненията „в един форум ми казаха така” – не вървят... А бюрократа може да се захване и за някоя запетайка в договора например...

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: krasi2571]
 | 

|  
| Автор | 
virgo (кобра) |  
| Публикувано | 01.03.14 20:19 |  
             |