|
|
|
Тема
|
Моля за компетентна помощ
|
|
| Автор |
samvno6ta (минаващ) |
| Публикувано | 15.11.12 02:45 |
|
|
Здравейте,
по професия съм юрист.
Попаднах в един заплетен казус от преди доста години, казус, свързан със сложни човешки отношения в едно семейство и моля зя Вашата помощ.
Ще задам 3 конкретни въпроса.
Уточнявам, става дума за периода лятото на 1998 г. до края на юли 1999 г.
1. Може ли студент/ка, завършил/а първи курс в УНСС да бъде назначен/а в дружество на длъжност "счетоводител"-лятото на 1998 г.? Отделно имаше касиерка. Не се ли изисква диплома, за да назначат лицето?
2. В посоченият период как се е внасяло ДДС-по банков път с бърз превод /системата РИНГС/ до клона на банката в града, в който е регистрирано дружеството или са се носели "на ръка" до съответния град, в който е регистриран фирмата. Пояснявам-фирмата работи в София, а официалната версия е, че парите трябва да се внесат в клон на банката по адреса на регистрация "на ръка" в град на час път от София.
Много ми е важно да узная истината.
Предварително Ви благодаря за отговорите!
| |
|
Тема
|
Re: Моля за компетентна помощ
[re: samvno6ta]
|
|
| Автор |
мишeтo (новичко) |
| Публикувано | 15.11.12 11:02 |
|
|
1. Няма изискване да наличие на диплома. Освен ако няма някакви вътрешни правила и/или става въпрос за бюджетно предприятие. От 01.01.2000 /или за заверка на отчета за 1999 - не помня/ имаше изискване към ПОДПИСВАЩИЯ годишния отчет да е икономист с висше образование /специалист, бакалавър, магистър/. Виж тогавашна версия на Закона за счетоводството. До 1999 отчетите се подписваха от главен счетоводител. По това време в данъчната служба по месторегистрация се изискваше и представяне на образец от подписа на гл.счетоводител. За оперативен счетоводител няма законови/образователни ограничения.
2. ДДС винаги се е внасяло ПО/КЪМ/В банковата сметка на данъчната служба по месторегистрация на ЮЛ. Никога не е имало изискване за бърз превод /системата РИНГС/. ДДС се внася ОТ банковата сметка на ЮЛ, независимо в коя банка е тя. Внасянето "на ръка" в определен банков клон е възможно, но НИКОГА не е било задължително. През един период от време, със сигурност слез 1999 г./ ДДС-то се внасяше и от ДДС-сметката на ЮЛ.
3. Ако тази счетоводителка е дъщеря на шефа, назначена е за да трупа стаж /я за майчинство, я за друго/ и често е командирована до "съответния" град - нищо не може да оспорите. Стига всичко да е оформено по надлежния ред.
Редактирано от мишeтo на 15.11.12 17:01.
| |
|
Тема
|
[re: мишeтo]
|
|
| Автор |
samvno6ta (минаващ) |
| Публикувано | 15.11.12 16:02 |
|
|
Много ти благодаря за точния отговор.
Става дума за началото на края на едно семейство.
Съпругът учи второ висше. Нея я съкращаван през 1997 г.
Приемат я в УНСС "счетоводство и контрол".
Тя започва работа в някаква малка фирма на Военна рампа-София. Съпругът й е кара всяка сутрин в 7.50 ч., защото шефът й звънял точно в 08.00 ч. за да провери дали е дошла /по нейните думи/.
Да, аам един ден съпругът си останал вкъщи и към 09 ч. й звъннал, за да я пита нещо. Касеирката отговорила, че са отишли с управителя до банката.
За, ама съпругът бил упорит и звънял на всеки кръгъл да 16 ч. вкл., и все получавал същият отговор.
Тя се прибира към 18 ч., весела и засмяна.
Той я пита защо цял ден не била на работа, тя отвърнала, че са ходили с кола до Враца да внесат ДДС-тс на ръка. Дори последното да е вярно, до Враца се отива за 1 ч., оше толкова обратно, 15 мин. за внасяне и да речем 1 ч. за обяд.
И в 13 ч. са си в София.
Да, ама не, както казваше Петко Бочаров.
Така започна разпадането на едно семейство, тъй като тя продължи в същия дух, но по-дискретно..
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
rast () |
| Публикувано | 20.11.12 17:15 |
|
|
по т 1 - диплома за съставяне на отчет само/закона го изменяха тогава/
по т 2 - плащаше се на каса в данъчното
| |
|
Тема
|
[re: rast]
|
|
| Автор |
samvno6ta (минаващ) |
| Публикувано | 21.11.12 04:23 |
|
|
По т. 2 виж как мишето е написал, аз поддържам, че от който й да е град и банка може да с плати по сметка на данъчното, в която банка е разкрита в съответния град, без да се пътува до този град и да носят парите на ръка и да се плаща на каса в данъчното по регистрация на фирмата.
Иначе представяш ли си колко коли биха летели всяко 14 число на месеца из България?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
virgo (кобра) |
| Публикувано | 30.11.12 22:17 |
|
|
1. Може и тази година. Все още няма ограничения за длъжност "счетоводител"
2. Рингс работи от 2003-та година в България. Тогава декларации се подаваха само по месторегистрация на дружеството и абсолютно никъде другаде и нямаше електронно деклариране. Тогава стартирах като счетоводител и съм стояла по цели дни в данъчното (беше страхотна лудница) и е напълно възможно да е стояла цял ден на опашка (особено, ако е било последния ден). Внасянето на ДДС ставаше и в брой в касата на самата служба (най-сигурния начин, защото един ден закъснение имаше големи глоби). Мисля, че по същото време се декларираха и колко фактури са издадени за месеца, пак в данъчното по регистрация.
Леле, че по тая ваша адвокатска логика и мен може да ме осъдят, че хайтосвам насам-натам. Миналата година бях три дни на ревизия в Благоевград, заради един обект в Банско. Какви ли съм ги вършила там
| |
|
|
|
|