Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:18 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Пълномощно за АПВнови  
Автор taniatot (я да ви видя)
Публикувано14.11.11 14:08

Да питам и тук, че май на другото място не ме разбраха. Счетоводител съм на една фирма - износител. В процедура сме по възстановяване на ДДС. АПВ е готов и ще ни връщат парите. Само че аз имам издадено от управителите пълномощно, което не е нотариално заверено, в което изрично са упоменати моите правомощия да нося документи, да подписвам и получавам АПВ и т.н. Само че сега инспекторът казва, че шефката та офиса няма да пусне парите към нашата банкова сметка без да съм подписала АПВ с нотариално заверено пълномощно. До сега съм възстановявала ДДС на същата фирма в офис Център, Подуене и СДО без проблем с "обикновено" пълномощно. Та ми се иска да знам на основание на кой член, алинея и т.н. ми трябва нотариално заверено пълномощно. В ЗДДС и ППЗДДС нищо такова не видях. Четох и ДОПК, а там ясно пише в чл.10

(4) Лицата могат да се представляват от пълномощници въз основа на писмено пълномощно.

Та там се иска писмено, не нотариално заверено пълномощно. За регистрацията изрично пише за нотариално, но тук не. Дали не пропускам нещо и имат ли право да ми искат нотариално пълномощно?

Тема разбира се,нови [re: taniatot]  
Автор parvaty (необичайна)
Публикувано14.11.11 15:57

в този случай вие действате като представител на дружеството, за което е необходимо съответно вписване пред оправомощено за това лице - нотариус - което да удостовери с подписа си (нотариална заверка), че представляващия - собственика на паричните средства в дружеството - е съгласен вие да го преставлявате, подписвайки се от негово име. Правното основание в момента не мога да търся, но съм сигурна, че ако разровите нормативите ще си го намерите!

На мен никога не са ми връщали пари БЕЗ нотариално заверено пълномощно, затова ВИНАГИ ги правя такива!!!

Тема Re: разбира се,нови [re: parvaty]  
Публикувано14.11.11 16:26

Позволи ми да не се съглася с теб. След като изискват нотариално пълномощно според теб, защо не е описано изрично, както това е направено за регистрацията по ДДС.
За мен въпросът се превръща в принципен - не съм съгласна за ми искат да плащаме една шапка пари за нотариална заверка, когато това може да се избегне. Управителите са двама - германец и австриец. Не са в България постоянно или поне не по едно и също време, и една нотариална заверка отнема много време за легализации и апостили, да не говорим колко много пари са това. И в крайна сметка, кому е нужно това, та нали и двамата с автентичните си подписи (чийто спесимени могат да се проверят в търговския регистър) са ми подписали вече пълномощно.

Тема 6 лвнови [re: taniatot]  
Публикувано14.11.11 17:24

не са една шапка пари! а за нотариалната заверка... не ми се рови - има го в ДОПК!

п.п. де факто ти се явяваш представител - даваш банкова сметка, и подписваш - указваш, че си на разположение и В ПРАВОТО СИ да получиш акта, респективно сумата, респ. да предприемеш процедура по обжалване, ако не ти харесват констатациите! може да не си съгласна, но те са прави, в случая!

Редактирано от parvaty на 14.11.11 17:25.

Тема Re: 6 лвнови [re: parvaty]  
Публикувано15.11.11 14:09

Не са 6 лева, а между 100 и 150 лева - управителите са чужденци и заверка дори и да присъстват пред нотариуса е свързана със задължително присъствие и на заклет преводач, чиято такса е доста висока. Да не говорим какво става ако трябва да се мине през процедура по легализация и полагане на апостил.

А чл.10 от ДОПК казва

Дееспособност и представителство

Чл. 10. (1) Всички процесуални действия в административното производство могат да се извършват лично от дееспособните физически лица.

(2) Малолетните, непълнолетните и поставените под запрещение физически лица се представляват от техните родители, съответно настойници или попечители.

(3) Юридическите лица се представляват от лицата, които ги представляват по закон.

(4) Лицата могат да се представляват от пълномощници въз основа на писмено пълномощно.
(5) Органът по приходите или съответният служител следи за наличието на дееспособност и представителна власт за извършване на съответните действия и при установяване на липсата им определя срок за отстраняване на нередовността.

(6) В случай че нередовността по ал. 5 засяга извършването на процесуално действие, което не е условие за допустимостта на производството, и не е отстранена в определения срок, смята се, че действието не е извършено. Ако действието е условие за допустимостта на производството и нередовността не е отстранена, производството се прекратява.

Това намерих аз и там пише писмено - не нотариално - пълномощно.

Сега разбирате ли ме защо търся вариант за избягване на бюрокрацията и загубата на време. Все пак може и да не съм намерила нещо от ДОПК, но според мен е лично мнение на данъчните за нотариална заверка и не мисля да се съгласявам.

Тема Re: 6 лвнови [re: taniatot]  
Публикувано15.11.11 22:43

ми, колежке, по принцип ДОПК не е единствената норма, която урежда този въпрос, да Ви кажа... аз намерих основанието на напърите за 6 минути, да видим Вие как ще се справите! Не ми се ровеше, обаче ме амбицирахте!

Тема Re: 6 лвнови [re: parvaty]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано15.11.11 22:46

Сподели го, де! Щото и аз съм го търсила навремето заради едни декларации по ЗДДС, ама не го намерих. След това си изкарах електронен подпис и оттогава ми е добре.

Най обичам да чета, ама не мога.

Тема Re: 6 лв [re: parvaty]  
Публикувано16.11.11 10:52

Ето заради такива юзъри спрях да пиша в този клуб.

Доколкото виждам е в раздел Взаимопомощ, а и аз съм на мнение, че никой не се е родил научен. Добре, нека приемем, че съм достатъчно тъпа и не мога да търся инфо както трябва - аз съм дебила, а ти си невероятната умница, която знае и може всичко - дали не е възможно да споделиш поне малка част от стоя божествен ум с мен простосмъртната.

Съжалявам за за езика, но наистина ме засегна отношението.

И Полу - и за ползвам ел.подпис за почти всичко, но в случая отказват да ми връчат АПВ-то по този начин. За съжаление.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.