|
Тема
|
УПИ-може ли да бъде освободена доставка
|
|
Автор | eвa (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.05.11 16:03 |
|
Когата говорим за продажба на земя или вещни права върху земя за освободена доставка може да се говори ако земята не е УПИ.
Ако е УПИ или право на стоеж върху УПИ сделката задължително е облагаема с 20%.
Правилно ли съм разбрала?
И как да разбирам чл.45, ал.(2) от зддс казва - Учредяването или прехвърлянето на право на строеж се смята за освободена доставка по ал. 1 до момента на завършване в груб строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж. В правото на строеж не се включват извършените строително-монтажни работи.
т.е. до момента на зав. на груб строеж ако се продава право на строеж има или няма значение дали е земя или УПИ.Моля тези от вас с опит в строителни фирми да отговорят.
| |
Тема
|
Re: УПИ-може ли да бъде освободена доставка
[re: eвa]
|
|
Автор |
ramlid (преобразен) |
Публикувано | 19.05.11 08:57 |
|
може да се строи само върху УПИ
| |
Тема
|
[re: ramlid]
|
|
Автор | rocт (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.05.11 10:51 |
|
Знам че може да се строи само върху уПИ.
Объркването ми идва от това:
1. казва се че при продажба на замя , както и вещни права върху нея - като право на строеж е освободена , когато е УПИ облагаема.
2. в чл.45, ал.(2) от зддс казва - Учредяването или прехвърлянето на право на строеж се смята за освободена доставка по ал. 1 до момента на завършване в груб строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж.
значи независимо, че се строи на УПИ учредяването на право на строеж до груб строеж е освободена.
Така ли е ?
| |
Тема
|
[re: rocт]
|
|
Автор |
ramlid (преобразен) |
Публикувано | 19.05.11 18:50 |
|
ако продаваш ПИ - освободена сделка, ако продаваш УПИ - облагаема, ако продаваш право на строеж в УПИ - сделката е освободена до акт 14 /акта в който сградата се документира за изградена на груб строеж/ в този момент се дължи ДДС; чети земя върху която може да се строи / учредява право на строеж като УПИ, преди беше земя и парцел съответно на ПИ и УПИ
| |
|
|
|
|