| 

| 

| 
                   Тема
                    | 
                     Осигуровки със задна дата? 
 | 

|  
| Автор | 
tiksina (новак) |  
| Публикувано | 04.05.11 09:56 |  
             |  
           | 

Здравейте,  писах в "право", но може би тук ще ми помогнете със съвет по-добре. 
 Покрай кризата, фирмата ни прати миналата година в неплатен отпуск - 2 пъти по 30 дни. 
 Отделно от това съм кандидат-осиновител. Помолих ги още тогава, аз да си внеса парите, но да съм осигурена / надявала съм се това да се случи, та да съм подготвена/. Не се съгласиха , разбира се те не знаят, че съм кандидат-осиновител. 
 Сега обаче е реална ситуацията да стана осиновителка. Обаче покрай неплатения отпуск ще получавам по-малко обезщетение. 
 Възможно ли е роботодателят ми сега да внесе дължимите осигуровки, така че моите пари да са повече. От предишни години имам достатъчно осигурителен стаж, ама късмета сега ме споходи, както и неплатения отпуск.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: Осигуровки със задна дата? 
[re: tiksina]
 | 

|  
| Автор | *** (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 04.05.11 10:59 |  
             |  
           | 

Когато сте в неплатен отпуск ЗОВ са за ваша сметка. Вие така и така трябва да ти дадете на работодателя. Негово задължение е да ги внесе и да подаде декларация 1 за съотнетния период. Проблемът при вас явно не е в невнасянето, а н неподаване на информация в персоналния регистър /Декларация 1/. Работодателя е бил длъжен да го направи до края /най-грубо казано/ на месеца, следващ този, да който се отнасят осигуровките. Ако такава декларация е подадена, вие ще се водите осигурена, нищо че ЗОВ реално не са внесени.
 Мога да ви кажа да си внесете по ЕГН ЗОВ за съответните месеци  /по 16,80 с код 560405 /, но това не е съвсем законно и в един момент може да се получи дублиране на вноските. Това е вариант да си оправите здравния статус, а НЗОК няма да се разсърди на недължимо внесените суми. Но пак повтарям – това не е редно

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: ***]
 | 

|  
| Автор | *** (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 04.05.11 11:01 |  
             |  
           | 

И дано всичко с осиновяването мине добре. Желая ви късмет

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: ***]
 | 

|  
| Автор | 
tiksina (новак) |  
| Публикувано | 04.05.11 11:29 |  
             |  
           | 

Благодаря, дано!
 То проблемът не е със здравните - там си се водя здравно осигурена, нали 1 месец неплатен се води трудов стаж, а за миналата година вкараха и втори месец. Проблемът е със осигуровките общо заболяване и майчинство в НОИ. Нали въз основа на тях ще ми изчисляват парите, които получавам когато дойде детето, а то е бебе,или бъркам.
 Например - пуснали са ме неплатен от 6-то число - и имам осигуряване само за 3 дни, следващия месец за малко повече, това е приблизително по памет. Т.е. доходите ми за реално 4 месеца са много ниски. При което и обезщетението, ще е минимално, че те и заплатите намалиха.
 Има ли някакъв начин да си вдигна основата, върху която ще ми се изчисли обезщетението.

|   |  

| 

|  
           | 

Кога ще е осиновяването? Със задна дата кажи-речи нищо не можете да направите. Ако имате още време до осиновяването, вдигнете си осигурителния доход на основната работа или сключете някъде допълнителен договор. Но това може да стане отсега нататък.
  Най обичам да чета, ама не мога.

|   |  

| 

|  
           | 

Благодаря. Имам време, то делото е насрочено, но не е минало, а  надявам се да мине добре. Никак не ми се искаше да казвам до делото, че да не ми мине котка път, но ще трябва да се моля евентуално за април и май. Ще съм благодарна ако стискате палци

|   |  

| 

|  
           | 

Ами, ако не искаш да казваш на работодателя си, просто сключи един допълнителен договор с някого и действай.
  Най обичам да чета, ама не мога.

|   |  
  |   

|  
 |   
 |