|
Тема
|
За мен сложен международен казус
|
|
Автор | Cлaвu (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.03.11 16:36 |
|
Синът ми - 21г., през 2008г откри ЕООД - още беше ученик - 12 кл. Няма и не е имал служители. Внася си осигуровки откакто завърши у-ще през 2009. През 2008 и 2009 направи някакви разходи, от 10.2009 до сега - никакви разходи никакви приходи.
Междувременно от есента на 2009г. е студент редовно в Холандия.
Преди два месеца започна работа в Холандия легално на три часа /като студент/. За сега незнам дали му внасят някакви осигуровки там и дали трябва след като е студент.
Въпросът ми е има ли някой представа каки осигуровки и къде трябва да се плащат. Дали ако каже че има фирма и се осигурява в България, няма да му спрат работата в Хол-ия. Дали ако покаже тук, че е студент и работи в Хол-ия трябва да плаща осигуровки тук като собственик на ЕООД. Дали тук трябва да декларира парите от Хол-ия и т.н.
Моля ако някой е запознат, да даде някакви разяснения.
Благодаря Ви предварително.
Слави
| |
Тема
|
Re: За мен сложен международен казус
[re: Cлaвu]
|
|
Автор |
ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе) |
Публикувано | 08.03.11 19:04 |
|
Със сигурност щом фирмата му не работи, трябва да си подаде декларация за прекъсване на дейността като самоосигуряващ се, ако вече не го е направил. С подаването и спира да плаща осигуровки тук.
В Холандия ще си му внасят осигуровки по трудовия договор и толкова.
Иначе, когато има повече от едно основание за осигуряване, хубаво е да се поиска от НОИ или техния осигурителен институт формуляр Е 101 (май беше) за определяне на приложимото законодателство.
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
Тема
|
[re: ПOЛУидиoтчeтo]
|
|
Автор | Cлaвu (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.03.11 21:56 |
|
Благодаря,
но за да нестане много дълго обяснениет, икономисах нещо важно: ЕООД-то го създаде за един инвестиционен проект с който кандидаства за финансиране пред ДФЗ. ако одобрят проекта - ще продължи да го реализира , ако не - може би пак ще работи, но по по-друг начин. За това от както го е подал през август-2009 , до сега няма никаква дейност, но не може да спре фирмата, защото още няма отговор от ДФЗ-то.
| |
Тема
|
[re: Cлaвu]
|
|
Автор |
ramlid (преобразен) |
Публикувано | 09.03.11 08:23 |
|
осигуровки трябва да се внасят в качеството си на собственик, върху избрана база, не по малко от минимума
| |
Тема
|
[re: ramlid]
|
|
Автор |
arimis (конче) |
Публикувано | 09.03.11 17:33 |
|
Според мен, тук се дължат всички осигуровки, в Германия също, но без здравните. Н трябва да вземете от нашата НЗДК - международен отдел, формуляр Е-104 /мисля, че му смениха номаре/ и синът ви да го представи в Германия, за да не му удържат здравни осигуровки. В този отдел на НЗОК ще ви обяснят добре. Синът ви трябва да има и европейска здравна книжка издадена от нашата НЗОК.
| |
|
|
|
|