|
Тема
|
Отстъпка от данък печалба
|
|
Автор |
taniatot (я да ви видя) |
Публикувано | 02.03.11 14:04 |
|
Здравейте, имам въпрос - понеже подадохме ГДД и ГОД по ел път, имаме право на 1% отстъпка, която съм посочила в ГДД и си приспаднах при превода на данъка И сега се чудя как да я осчетоводя тази отстъпка и в коя година?
Моля ви да ми помогнете, че съвсем се ошашках
| |
Тема
|
Re: Отстъпка от данък печалба
[re: taniatot]
|
|
Автор |
hap (:-)) |
Публикувано | 02.03.11 15:40 |
|
Направо в сметките за печалба (неразпределена печалба от 2010год.).
Аз бих я осчетоводила с датата на подаване на ГДД до тази дата не си имала право да ползваш отстъпката
"Има само едно нещо по-хубаво от купа с мед - две купи с мед." Мечо Пух
| |
Тема
|
[re: hap]
|
|
Автор |
taniatot (я да ви видя) |
Публикувано | 02.03.11 15:41 |
|
Благодаря много
| |
|
Ами, аз си начислявам данъка съгласно данъчната декларация, т.е. с отстъпката.
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе) |
Публикувано | 03.03.11 08:12 |
|
Е, то на този принцип да вземем и данъка да си начислим тогава, защото тогава сме го изчислили. Знаеш, че имаш отстъпка 1%, знаеш, че ще си подадеш декларацията по електронен път, защо да не си приспаднеш отстъпката още при начисляването. Това събитие ти е известно още към 31.12. Даже не мисля, че е коригиращо по смисъла на СС 10.
Най обичам да чета, ама не мога.Редактирано от ПOЛУидиoтчeтo на 03.03.11 08:13.
| |
Тема
|
|
|
Автор | 777 (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.03.11 08:40 |
|
СС 20
Опростени данъци
4.1. Опростените данъци се отразяват като приходи за периода, в който е направено опрощаването, когато те текущо са били отразени като разход за дейността.
4.2. Опростените данъци от печалбата се отчитат в увеличение на неразпределената печалба или в намаление на непокритата загуба.
| |
Тема
|
[re: 777]
|
|
Автор | derzay (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.03.11 12:54 |
|
Това е различно. Записването за данъка към 31.12. ( Дт Печалба/ Кт Данък) трябва да отговаря на посоченото в дан.декларация
| |
Тема
|
[re: derzay]
|
|
Автор | 777 (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.03.11 14:10 |
|
Интересно дай пример кое е различно. Кой конкретно случай има предвид за опростен корпоративен данък по точка 4.2.
И не знам защо винаги искате да имате само една възможност и всяка алтернатива ви ужасява.
Лично аз смятам, че и двата подхода са верни и могат да се прилагат. В 4.1. е поставено условие "когато те текущо са били отразени като разход за дейността" . Тоест ако се използва подхода на "ПOЛУидиoтчeтo", то в този случай няма да има отразени разход за дейността и поради тази причина няма и да се прилага точка 4.2.
Ако обаче лицето е отразени като разход за дейността целия данък, тогава през годината през която се ползва облекчението ще приложи точка 4.2.
Преди половин месец съм издал счетоводство с доста сериозен данък който трябва да се внася. Попитах дали ще се възползват от опцията с електронен подпис, но те не знаеха. Още не са си подали декларацията и мислят. Айде да не преработвам наново счетоводството им, ако след седмица решат да се възползват от облекчението.
От януари месец издавам отчети. Някой може през този период да си е извадил електронен подпис. Друг може да има желание да го внесе с ел.подпис, но в последния момент когато тръгне да го внася да се окаже, че няма налични пари в сметката си и не може да спази срок.
| |
|
|
|
|