Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:52 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Отстъпка от данък печалбанови  
Автор taniatot (я да ви видя)
Публикувано02.03.11 14:04

Здравейте, имам въпрос - понеже подадохме ГДД и ГОД по ел път, имаме право на 1% отстъпка, която съм посочила в ГДД и си приспаднах при превода на данъка И сега се чудя как да я осчетоводя тази отстъпка и в коя година?
Моля ви да ми помогнете, че съвсем се ошашках

Тема Re: Отстъпка от данък печалбанови [re: taniatot]  
Автор hap (:-))
Публикувано02.03.11 15:40

Направо в сметките за печалба (неразпределена печалба от 2010год.).
Аз бих я осчетоводила с датата на подаване на ГДД

до тази дата не си имала право да ползваш отстъпката

"Има само едно нещо по-хубаво от купа с мед - две купи с мед." Мечо Пух

Тема Re: Отстъпка от данък печалба [re: hap]  
Автор taniatot (я да ви видя)
Публикувано02.03.11 15:41

Благодаря много

Тема Re: Отстъпка от данък печалбанови [re: taniatot]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано03.03.11 08:06

Ами, аз си начислявам данъка съгласно данъчната декларация, т.е. с отстъпката.

Най обичам да чета, ама не мога.

Тема Re: Отстъпка от данък печалбанови [re: hap]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано03.03.11 08:12

Е, то на този принцип да вземем и данъка да си начислим тогава, защото тогава сме го изчислили.

Знаеш, че имаш отстъпка 1%, знаеш, че ще си подадеш декларацията по електронен път, защо да не си приспаднеш отстъпката още при начисляването. Това събитие ти е известно още към 31.12. Даже не мисля, че е коригиращо по смисъла на СС 10.

Най обичам да чета, ама не мога.

Редактирано от ПOЛУидиoтчeтo на 03.03.11 08:13.

Тема Re: Отстъпка от данък печалбанови [re: hap]  
Автор777 (Нерегистриран)
Публикувано03.03.11 08:40

СС 20

Опростени данъци

4.1. Опростените данъци се отразяват като приходи за периода, в който е направено опрощаването, когато те текущо са били отразени като разход за дейността.

4.2. Опростените данъци от печалбата се отчитат в увеличение на неразпределената печалба или в намаление на непокритата загуба.

Тема Re: Отстъпка от данък печалбанови [re: 777]  
Авторderzay (Нерегистриран)
Публикувано03.03.11 12:54

Това е различно. Записването за данъка към 31.12. ( Дт Печалба/ Кт Данък) трябва да отговаря на посоченото в дан.декларация

Тема Re: Отстъпка от данък печалбанови [re: derzay]  
Автор777 (Нерегистриран)
Публикувано03.03.11 14:10

Интересно дай пример кое е различно. Кой конкретно случай има предвид за опростен корпоративен данък по точка 4.2.

И не знам защо винаги искате да имате само една възможност и всяка алтернатива ви ужасява.

Лично аз смятам, че и двата подхода са верни и могат да се прилагат. В 4.1. е поставено условие "когато те текущо са били отразени като разход за дейността" . Тоест ако се използва подхода на "ПOЛУидиoтчeтo", то в този случай няма да има отразени разход за дейността и поради тази причина няма и да се прилага точка 4.2.

Ако обаче лицето е отразени като разход за дейността целия данък, тогава през годината през която се ползва облекчението ще приложи точка 4.2.

Преди половин месец съм издал счетоводство с доста сериозен данък който трябва да се внася. Попитах дали ще се възползват от опцията с електронен подпис, но те не знаеха. Още не са си подали декларацията и мислят. Айде да не преработвам наново счетоводството им, ако след седмица решат да се възползват от облекчението.

От януари месец издавам отчети. Някой може през този период да си е извадил електронен подпис. Друг може да има желание да го внесе с ел.подпис, но в последния момент когато тръгне да го внася да се окаже, че няма налични пари в сметката си и не може да спази срок.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.