|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
командировачни
|
|
Автор | kpacи (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.02.11 10:42 |
|
Имам микробус с който зареждам свои клиенти в разл. градове.Въпроса ми е дали мога да ползвам командировачни при условие че съм собственик на фирмата.
| |
Тема
|
Re: командировачни
[re: kpacи]
|
|
Автор |
hap (:-)) |
Публикувано | 15.02.11 14:58 |
|
Каква е фирмата?
ЗКПО Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Признават се за данъчни
цели следните счетоводни разходи за пътуване и престой на физически лица, когато пътуването и
престоят са извършени във връзка с дейността на данъчно задълженото лице:
1. разходите за пътуване и престой на физически лица, които са в трудови
правоотношения с данъчно задълженото лице или са наети от него по извънтрудови
правоотношения, включително на управители, членове на управителни или контролни органи на
данъчно задълженото лице;
2. разходите, извършени от едноличен търговец за пътуване и престой на:
а) физическото лице - собственик на предприятието на едноличния търговец, и
б) лицата, които са в трудови правоотношения с едноличния търговец или са наети от
него по извънтрудови правоотношения.
(2) Не се признават за данъчни цели счетоводните разходи за пътуване и престой на
акционерите или съдружниците, когато те извършват пътуването и престоя в качеството си на
акционери или съдружници.
"Има само едно нещо по-хубаво от купа с мед - две купи с мед." Мечо Пух
| |
Тема
|
[re: hap]
|
|
Автор |
arimis (конче) |
Публикувано | 15.02.11 23:20 |
|
Аз признавам в двукратен размер разходи за командировка на управляващ собственик, който го "самооситурявам".
| |
Тема
|
[re: arimis]
|
|
Автор |
hap (:-)) |
Публикувано | 16.02.11 17:15 |
|
аз също бих признавала, но ме притеснява коментара в линка
http://www.bgstuff.net/zakoni-i-normativni-aktove/danyci/7964-priznavane-na-razhodite-za-komandirovki-na-sobstvenik-na-eood
нека споделят и други колеги случая за ЕООД със "самоосигуряващ се" дали признават дневните
"Има само едно нещо по-хубаво от купа с мед - две купи с мед." Мечо Пух
| |
Тема
|
[re: hap]
|
|
Автор |
kyмaнич (рекордьор) |
Публикувано | 16.02.11 17:37 |
|
Това вече е трайна практика на НАП, така, че трудно може да се рита срещу нея. Но какъв е проблема саомоосигуряващия се собственик на ЕООД да сключва със себе си граждански договори - тъй и тъй до размера от 420 лв./месечно той внася осигуровки и му остава да внесе още едни 10 % ДОД. За сметка на това възнаграждението по тези гр. договори е разход на фирмата и вече има основание да получава командировъчни, които също ще са фирмен разход.
| |
|
Става въпрос за управляващ собственик в ООД. Лицето е самоосигуряващо се, но командировките му ги признавам, както си е по наредбата.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kyмaнич (рекордьор) |
Публикувано | 17.02.11 11:50 |
|
Не е въпрос дали ти ги признаваш, а дали данъчните ще ги признаят ... (освен ако ти не си си ревизор от НАП)
| |
|
Не съм вече, но бях! Но Куманич, бях чела, че управляващият собственик в ООД може да бъде самоосигуряващ се. И това не пречи да се командирова съгласно наредбата! Дори не декларирам като получени средства. Е, би могло да се пусне договор за личен труд, но не го искат! Твоето мнение? Ценя го!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kyмaнич (рекордьор) |
Публикувано | 17.02.11 15:05 |
|
Ами ето например още едно становища (освен горното):
&
...По отношение на едноличните дружества с ограничена отговорност разпоредбата на чл. 147 от ТЗ определя, че едноличният собственик на капитала управлява и представлява дружеството лично или чрез определен от него управител. Едноличният собственик решава въпросите от компетентността на общото събрание, за което се съставя протокол в съответната за решенията на общото събрание форма. Договорите между едноличния собственик и дружеството, когато то се представлява от него, се сключват в писмена форма.
Писмената форма е форма за валидност. Няма валиден договор за управление на търговско дружество с ограничена отговорност, ако не е сключен в писмена форма. Липсва ли валидно сключен договор за управление, съответно липсва и изпълнител по него Тази теза е застъпена в практиката на Върховния административен съд.
Договорът за управление няма изрична уредба извън регламента в Търговския закон и следователно за този вид договори се прилагат общите разпоредби на гражданското право, в частност на Закона за задълженията и договорите. Договорът за управление е вид граждански договор, с който се предава управлението на едно предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, а управителят се задължава срещу определено възнаграждение да постигне конкретни стопански резултати в рамките на договорения срок (респективно - безсрочно).
От въпроса може да се направи извод, че между собственика на ЕООД и дружеството не е налице нито трудово, нито извънтрудово правоотношение. Този извод се налага от факта, че собственикът не получава възнаграждение и че се осигурява като самоосигуряващо се лице. Следователно не е изпълнено второто изискуемо условие на чл. 33, ал. 1. Поради това и на основание чл. 33, ал. 2 от ЗКПО счетоводните разходи за пътуване и престой на собственика на дружеството няма да бъдат признати за данъчни цели.
Цветана Янкова – данъчен експерт
сп. “Наръчник на икономиста”, бр. 9/2009 г.
----
Споделям тези изводи, но пак повтарям, че няма да е болка за умиране да се направи граждански договор във връзка с дните за командировка. Който не му се пише - само излишно ще рискува. Защото ще зависи от субективната преценка на проверяващия.
| |
|
А сега какво мислеше Мургина (но не знам дали важи за Краси Стефанов):
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО” - СОФИЯ
5_330 / 09.04.2008
ЗКПО, чл.33, ал. 1, т. 1.
В писменото си запитване, постъпило в ТД на НАП, Дирекция „ОУИ” гр. София, описвате следната фактическа обстановка: Като физическо лице, Вие сте самоосигуряващо се лице за целите на Кодекса на социалното осигуряване. Едновременно с това Вие сте собственик на капитала на „……….” ЕООД и управител вписан като такъв в съдебното решение за регистрация на дружеството.
Формулираният от Вас въпрос се отнася до признаването за данъчни цели на счетоводните разходи за пътуване и престой на управител на ЕООД /чл. 33, ал. 1 от ЗКПО/.
Във връзка с описаната фактическа обстановка и поставеният въпрос изразявам следното становище:
Разпоредбата на чл. 141, ал. 6 от Търговския закон предвижда, че отношенията между дружеството с ограничена отговорност и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на едноличния собственик.
Данъчно задължено лице е едноличното дружество. Със сключването на договора за управление и контрол ЕООД-то фактически наема физическото лице, което има качеството на управител по съдебно решение, да извърши пътуване и престой във връзка с дейността на данъчно задълженото лице.
Само в тези случаи счетоводните разходи ще бъдат признати за данъчни цели, т.е. ще намери приложение разпоредбата на чл.33, ал. 1, т. 1 от ЗКПО.
Освен изразеното становище искаме да Ви напомним, че в цялата си кореспонденция с Националната агенция за приходите сте длъжен да посочвате идентификацията си /чл.85 от ДОПК/. Идентификацията включва всички данни изброени в чл. 84 от ДОПК, като: име съответно наименованието /фирмата/ на регистрираното лице; ЕИК определен от Агенцията по вписванията или ЕИК по БУЛСТАТ, съответно единен граждански номер; адреса за кореспондинциа и компетентната териториална дирекция; едноличните търговци се идентифицират чрез единен граждански номер и чрез ЕИК, определен по реда на Закона за търговския регистър.
Директор:
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|