|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
почвам бизнес
|
|
Автор |
javar (непознат
) |
Публикувано | 25.12.09 14:41 |
|
Здравейте,
Аз съм новозавърщил студент, и искам да почна собствен бизнес.
Какво ще ми препоръчате: ЕТ, ООД, или свободна професиа ?
Можете ли да ми кажете, грубо колко разходи ще имам на месец за осигуровки, данъци и т.н. при условие, че имам доходо около 4к лева на месец?
И BTW, Б.Б. направи ли вече регистрациата на фирма да е 5лв, както се говореше преди месеци?
Мерси предварително за отговорите.
| |
Тема
|
Re: почвам бизнес
[re: javar]
|
|
Автор | kpaвap (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.12.09 17:32 |
|
Кажи първо от кои младежи си:
1.Синче на тати с дебел портфейл - дето ще удари едно рамо за начало? (от тези с куфарчетата - нали се сещаш?) - тогава тати ще те ориентира и няма никаква нужда да ходиш по сайтове за тази простотия. Карай си на WoW и Lineage и да не ти пука
2.Синче на бедни родители - Каквото и да правиш - ПАК ЩЕ СИ БЕДЕН! Завърти се към най-близката граница и бегом натам (без да се обръщаш)! По-добре маслини в Гърция - бял роб, отколкото в БГ! Какъвто и да е бизнасът който смяташ да започнеш - ще те съдерат официалните мутри (с данъци и осигуровки). Обикновените мутри - ако им навлезеш в тяхната територия.
БЕГАЙ НАВЪН МОМЧЕЕЕЕ! Яд ме е че навремето аз не избегах! Ами им вярвах на тез гадове, че ще се оправим....
| |
Тема
|
[re: kpaвap]
|
|
Автор |
javar (непознат
) |
Публикувано | 25.12.09 19:18 |
|
ще се радвам ако някаой по-малко депресиран ми отговори
| |
Тема
|
[re: javar]
|
|
Автор | *** (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.12.09 08:37 |
|
1. Дали ще регистрираш ЕТ, ООД, или свободна професия - завиви от дейността, която смяташ да упражняваш. ЕТ е изгодно, само ако има патент. Свободна професия е добре за дейности, който упражняваш сам и нямаш много разходи.
2. ООД и ЕООД може да се регистрират и с 2/два/лева капитал.
3. Не знам какво разбираш под 4х. доход - приход или печалба и за това ще ти отговоря по-общо : Осигуровки за самоосигуряващо се лице се внасят върху сума от 420 до 2000 лв. на месец, /за 2010г./ което прави от 100,80 до 480 лв месечно или от 115,50 до 550, ако се осигуряваш за болнични и майчинство. Осигуровките се внасят ежемесечно поне върху 420 лв, а в края на годината се прави изравняване и се довнася , ако трябва.
4. При ЕТ, ако не е на патент, данъка върху дохода е 15% и се изчислява от печалбата - приходи-разходи.
При ЕООД и ООД - данъка е 10% от печалбата, след което 5% данък върху дивидентите, ако искаш да си вземеш печалбата
5. Желателно е да си предвидиш и един разход /50-100-150 лв/ за счетоводно обслужване. Първоначално може и да ти тежи, но ще ти спести много ядове и глоби
| |
|
Препоръчвам ти да регистрираш ООД. Но определено не ЕООД. Ако искаш сам да дирижираш нещата, дай , примерно, 5 процента на някой от родителите си и това е.
| |
|
5 лв. капитал може да имаш, но не можеш да регистрираш фирма за 5 лв., защото само държавните такси са ти 160-210 лв.
За другото- трите звездички ти е отговорил.
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
Тема
|
[re: kpaвap]
|
|
Автор |
kenmac (непознат
) |
Публикувано | 28.12.09 13:23 |
|
"Кажи първо от кои младежи си:
1.Синче на тати с дебел портфейл - дето ще удари едно рамо за начало? (от тези с куфарчетата - нали се сещаш?) - тогава тати ще те ориентира и няма никаква нужда да ходиш по сайтове за тази простотия. Карай си на WoW и Lineage и да не ти пука
2.Синче на бедни родители - Каквото и да правиш - ПАК ЩЕ СИ БЕДЕН! Завърти се към най-близката граница и бегом натам (без да се обръщаш)! По-добре маслини в Гърция - бял роб, отколкото в БГ! Какъвто и да е бизнасът който смяташ да започнеш - ще те съдерат официалните мутри (с данъци и осигуровки). Обикновените мутри - ако им навлезеш в тяхната територия.
БЕГАЙ НАВЪН МОМЧЕЕЕЕ! Яд ме е че навремето аз не избегах! Ами им вярвах на тез гадове, че ще се оправим...."
Не че се пробвам да се заяждам но по тъп коментар не бех срещал ... нищо лично
Еоод е най-добрия вариант като ли че ... плащаш само осигуровки (60-70 лв)+ такса счетоводител + 10% от печалбата ти.
Другите разходи вече ти си ги знаеш ...
Консултирай се с счет.
Успех .
Редактирано от kenmac на 28.12.09 13:24.
| |
Тема
|
[re: agrimonia]
|
|
Автор | нeo (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.12.09 17:27 |
|
какво имаш впредвид ООД - ДА , но ЕООД НЕ
| |
Тема
|
[re: kenmac]
|
|
Автор | Kpaвap (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.12.09 21:39 |
|
Ай,Ай,Ай...
Много знаещи бреееее! Всеги казва проценти и цифри!
А защо никой не казва:
1.Колко платежни се пишат?Защо толкова?С колко се гушкат банките годишно?Защо трябва по банков път да бъдат превеждани?
2.Какви са глобите и санкциите?При провека бирниците гледат кога е дошло по тяхната сметка, а не кога ти си пуснал платежното! ЗАЩО????
3.Колко документа и декларации са необходими за отваряне на едно магазинче? Нейде бех чел за цифра към 16 (ШЕСТНАДЕСЕТ) - и навсякъде с пачката пари напред! Навсякъде те гледат като звяр, отишъл да им краде от "работното време"... Организации направени с една единственна цел - ДРАНЕ на дребния, дръзнал да започва някакъв бизнес!
4.Да не говорим за тъпи декларации от сорта на простотията с Комисията за лични данни! Глобичката колко е? А нали тя трябва да бъде предвидена?
5.А за рушвета на проверяващия? колко е? Нали и той трябва да бъде предвиден?
6.А за указанието на бирниците, че всяка проверка трябва да завършва с АКТ (знам го от познат бирник) - никъде го няма написано, нали?
7.Аза търговията ? преди 2-3 години 30%, сега към 50% от търговията на едро е без документи. А сега ако си магазинче - чукай всичко на апаратчето! Големите вериги си имат "чистач" - вечер като изтрие от комп'търа 100 бона и си заработва стотинките от скатаното ДДС. А дребния? - ДА МРЕ!
....
Някой ще каже: "Ако си изряден няма глоби и рушвети". По тази система не можеш да бъдеш изряден НИКОГА!
Те и у село идват да ми казват как да паса кравите, ама у киселото мляко онва - булгарикус бациликус не слагат!
| |
|
4.Да не говорим за тъпи декларации от сорта на простотията с Комисията за лични данни! Глобичката колко е? А нали тя трябва да бъде предвидена?
5.А за рушвета на проверяващия? колко е? Нали и той трябва да бъде предвиден? Чакай сега, нали затова хората си плащат на счетоводители и юристи, за да не плащат глоби и рушвети.
Някой ще каже: "Ако си изряден няма глоби и рушвети". По тази система не можеш да бъдеш изряден НИКОГА! В голяма степен си прав, но пък и не можеш да отречеш, че голяма част от глобите в момента са само пожелателни, щото никой не проверява. Е, ако си супер голям карък, може и да ти се случи проверка, но чак пък толкова... Знаеш ли колко фирми има, дето не са плащали осигуровки и никой не ги е проверил? А теоретично има глоби. Да не говорим колко фирми има със сключени договори със служби по трудова медицина- клонят към 0%. И никой не ги е глобил. А колко нарушения на Закона за счетоводството има и никой не стига до тях...
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|