|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
въпрос свързан с осигуряването
|
|
Автор |
xимичko (непознат
) |
Публикувано | 22.12.09 22:20 |
|
Здравейте приятели.
Аз имам следното питане.
Понеже в момента работя на граждански договор и един вид се осигурявам, като самоосигуряващо се лице, на минималната заплата, а от следващата година май вече е било приетосамоосигуряващите се да се осигуряват на 520 минимална заплата. И се питам, клак да го избегна това. Защото аз наистина немога да си позволя да плащам по над 170 лева само за осигуровки на месец. Защото държавата не я интерсува каква сума жилищен кредит имам-нали.
И още един въпрос-ако си направя ЕТ от 01.01.2010 има ли шанс да се измъкна от това да се осигурявам на по голяма заплата.
Или-по конкретно-какъв е начина за да си остана на осигуровка на миниумална заплата, но да не се водя на трудов договор
| |
|
Какво ще рече "един вид" ? Самоосигуряващо лице ли си или те осигуряват по граждански договор?
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
|
На граждански договор съм, и сам се самоосигурявам, а не институцията към която работя. И какво правим нататък
| |
Тема
|
Re: въпрос свързан с осигуряването
[re: xимичko]
|
|
Автор | юex (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.12.09 08:14 |
|
Самоосигурявате се на 420 лв. от 2010 г., или Ви осигурява институцията, в която работите по реда за гражданските договори.
| |
|
Нещо не обясняваш като хората. Ако си самоосигуряващ се, това значи, че всеки месец си внасяш сам платежни в банката за осигуровки върху 240 лв., както и че сам си подаваш Декларация 1 за тях. Така ли е?
Ако си по граждански договор, без да си самоосигуряващ се, значи този, който ти плаща по договора удържа част от осигуровките за твоя сметка, а друга част плаща за своя сметка.
Издават ли от предприятието Сметка за изплатени суми и какво пише в нея? И за какви суми говорим? Вариантите са много. Трябва точно да обясниш.
| |
Тема
|
[re: ПOЛУидиoтчeтo]
|
|
Автор | мaя (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.12.09 13:26 |
|
аз следа форума и стигнах до едно ,абе дойде ли края на годината и всички откачат за какви 240.00лв. говорите ,та те цяла година са вече 260.лв оле ле
| |
Тема
|
[re: мaя]
|
|
Автор |
xимичko (непознат
) |
Публикувано | 23.12.09 17:22 |
|
На 260 се осигурявам от 01.01.2009година-плътно и редовно. Сам на каса в банката попълвам 3 платежни- за ДОО,ЗО и ДЗПО. Трябва да ви кажа, че от трите- само за ЗО знам за какво точно ми отиват парите. Другите не са ми ясни.
И всеки месец по пощата пускам декларация 1 до НОй Плевен, защото по лична карта съм там, а реално живея в друг град.
Та как да постъпя за да не плащам осигуровки на 420 лева, а на минималната. Защото както ги изчислих, над 170 лева ми идват на месец разход, само за осигуровки. И може ли-ако няма вариянт да се осигурявам на 260-може ли само здравните да си плащам на 420 и какви биха били последствията от това.
Друго което се сещам-да направя ЕООД на майка ми на името(просто защото институцията към която работя не ми разрешава да съм ЕООД, а само ЕТ) и към това ЕООД вече да се осигурявам на 260. Ама то пък тогава сигурно, накрая на годината за ЕООД-то нещо ще трябва да представям.
А ако е мое ЕООД. Пак ли 420 лева за осигуровки и сигурно допълнително фактури и доказване на печалби накрая на годината за ЕООД-то ще трябват. Направо се ошашках, а незнам вие счетоводителите как се оправяте с тези непрекъснато менящи се условия, подусловия, закони и закончета. Ето за това не станах никога счетоводител, въпреки че в дипломата ми за магистър пише точно това-просто го завърших защото беше ,а може би още е ПРЕСТИЖНО.
Редактирано от xимичko на 23.12.09 17:25.
| |
Тема
|
[re: xимичko]
|
|
Автор | kaka (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.12.09 22:39 |
|
А, ако не е тайна - какво работиш? Че нещо много заплетено го обясняваш - явно не си на граждански договор, щом сам си внасяш осигуровките. Аз мисля, че си застрахователен агент, но все пак, поясни. Между другото, имаш ли си осигурителна книжка?
| |
Тема
|
[re: мaя]
|
|
Автор |
ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе) |
Публикувано | 24.12.09 13:25 |
|
Ами, за 15 години работа толкова осигурителни доходи се смениха, че вече започнах да ги бъркам. Случва се. На мен ми ги смята програма, та гледам да се съсредоточавам върху принципите, а не върху конкретните суми.
| |
|
Ако направиш ЕООД на майка ти и ако тя е пенсионерка, тя ще внася само здравни осигуровки. Ако е твое- няма разлика с това, върху което се осигуряваш сега. В случая с майка ти, обаче, ако дейността ти изисква някаква квалификация, която майка ти няма, може и да си имаш пак проблеми. Освен това се замисли, че едно ЕООД води задължително счетоводство и прави отчети. Счетоводството ти започва от половин минимална заплата нагоре. Каква ти е файдата?
Какви суми получаваш на месец, та те тормози това самоосигуряване?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|