Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:14 10.11.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Осигурителна книжканови  
Автор Джaя (самобитна)
Публикувано16.12.09 10:13

За да ми признаят за трудов стаж от 8 месеца, в които съм била на граждански договор. все още ли се попълва осигурителна книжка и се носи в НОИ? Извадих си такава в края на миналата година, чак сега отново се заех с проблема, а получавам информация, че нещата вече са се променили.
Като я вадих от НОИ ми казаха да ми попълнят работодателите месеците, осигуровките, а след това пак при тях, за да ми заверят трудовия стаж. От мястото, на което съм била на граждански, ми извадиха разпечатка с осигурителния доход за тези 8 месеца, но ми казаха,че осигурителни книжки вече не се попълвали, защото всичко си го имало като информация в НОИ. Сегашният ми работодател трябва да вземе предвид тези 8 месеца за общия ми трудов стаж, но как и колко точно се добавят? И всъщност трябва ли да се вписва това в осигурителната книжка и да се ходи в НОИ или не?

Тема Re: Осигурителна книжканови [re: Джaя]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано16.12.09 10:27

От 2009-та вече не се вписват. Имаш си служебни бележки за тези доходи. От тях работодателят ще вземе информацията. И си пази служебните бележки за пенсия.

Най обичам да чета, ама не мога.

Тема Re: Осигурителна книжканови [re: ПOЛУидиoтчeтo]  
АвторДжaя (Нерегистриран)
Публикувано16.12.09 11:35

Но всъщност с тези месеци от гражданския договор се увеличава само осигурителният стаж, който ще ми е нужен за пенсия, нали? Трудовият не го касае? Или?
Защото взимам процент върху заплатата за трудов стаж и се чудя губя ли нещо като не съм си добавила това време към него, или всъщност то изобщо не се добавя...

Тема Re: Осигурителна книжканови [re: Джaя]  
Автор kyмaнич (стар клубар)
Публикувано16.12.09 13:19

Така е... Има изключение с което се увеличава и размера на осигурителния стаж , но ти не попадаш там:

(8) Зачита се за осигурителен стаж при пенсиониране, ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и:

1. по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа;

2. (доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) са упражнявали трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества;

3. са упражнявали свободна професия и/или занаятчийска дейност.

Тема Re: Осигурителна книжка [re: Джaя]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано16.12.09 14:49

Току що открих поредната безумна разборедба:
Чл. 12. (1) За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

(2) За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.

(3) В случаите по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда при определянето на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2008 г.) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:

2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство;

Хем са написали "без трудово правоотношение", т.е. това са точно гражданските договори, хем "и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство". А осигуровките по граждански договор по принцип изключват осигуровки за майчинство и болнични.

Все пак при добро желание биха могли да ти признаят и стажа по граждански договор.

Най обичам да чета, ама не мога.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.