|
|
|
Тема
|
Вписване в ТР на нов управител ... и булстат-карта
|
|
| Автор | aз (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.12.09 21:43 |
|
|
След вписване в ТР на смяната на управител, възниква ли задължение (на основание на кой закон и по кой член от него) да се поиска издаване на нова булстат-карта с вписано на нея името на новия управител?
Какво е наказанието (глобата), ако искането за актуализирана булстат-карта, не е направено в срок? А има ли законоустановен срок (и колко е той) за подаване на заявление за издаване на актуализирана булстат-карта?
10х!
| |
|
Тема
|
Re: Вписване в ТР на нов управител ... и булстат-карта
[re: aз]
|
|
| Автор |
kyмaнич (стар клубар) |
| Публикувано | 06.12.09 09:46 |
|
|
След пререгистрацията в Търговския регистър повече взаимоотношения с регистър Булстат нямате, защото оттам ви отписват служебно съгласно §4 ал. 10 ПЗР на ЗТР:
(10) При пререгистрацията търговците и клоновете на чуждестранни търговци се изключват от регистър БУЛСТАТ и кодът по БУЛСТАТ става ЕИК на търговеца.
---
В този смисъл - картончетата "Булстат" вече са отпаднали - ще важат удостоверенията за регистрация/пререгистрация в които е посочен ЕИК
| |
|
Тема
|
[re: kyмaнич]
|
|
| Публикувано | 06.12.09 11:52 |
|
|
....картончетата "Булстат" вече са отпаднали - ще важат удостоверенията за регистрация/пререгистрация в които е посочен ЕИК.....
Как изглеждат на външен вид удостоверенията за регистрация/пререгистрация, в които е посочен ЕИК?
Кой и кога ги издава тези удостоверения? Заявяват ли се? Как се заявяват? Кога се плучават?
Аз защо нямам такова удостоверение - защото не съм си платил ли? И защо при пререгистрацията в ТР, чиновничките в ТР не "повдигат" въпроса за тези удостоверения?
А тези удостоверения всъщност на кого му трябват и за какво служат?
10х!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
kyмaнич (стар клубар) |
| Публикувано | 06.12.09 12:26 |
|
|
Кака изглеждат на външен вид Удостоверенията за регистрация/пререгистрация? Не съм ги виждал все още защото не съм се пререстрирал... Но не виждам причина да е по-различно от лист с формат А4...
Иначе за какво ще служат тези удостоверения? Например за участие в търгове/конкурси за обществени поръчки вероятно ще ги искат тези удостоверения.
Редактирано от kyмaнич на 06.12.09 12:29.
| |
|
Тема
|
Пререгистрирани търговци по ЗТР
|
|
| Автор |
contabile.bg (...) |
| Публикувано | 06.12.09 13:31 |
|
|
Куманич Ви е отговорил абсолютно правилно.
А нямате удостоверение, защото не сте поискали. Вижте ЗТР:
Съдържание на справките и удостоверенията
Чл. 33. (1) Справките и удостоверенията могат да съдържат извлечение от търговския регистър или копия от електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията или обявяванията.
(2) Удостоверения се издават и относно това, че за определен търговец или клон на чуждестранен търговец определено обстоятелство не е вписано.
(3) Справките са устни и писмени.
(4) Удостоверенията са официални документи.
(5) Копия от документи, съдържащи се в делото на отделен търговец и заверени от длъжностните лица, имат силата на официални преписи.
Извършване на справки и издаване на удостоверения
Чл. 34. (1) Справки се извършват и удостоверения се издават незабавно във всяко териториално звено на агенцията.
(2) Агенцията осигурява възможност за извършване на справки чрез отдалечен достъп, както и издаването на писмени справки и удостоверения в електронна форма и предаването им по електронен път.
(3) (Нова - ДВ, бр. 44 от 2009 г.) Документите по чл. 33, ал. 1 и 2 могат да се издават и от нотариус, който удостоверява датата и часа на изготвянето им и съответствието им със записите в търговския регистър.
Както виждате, можете да се обърнете и към нотариус. Но такива удостоверения все по-рядко ще Ви трябват:
Чл. 23. (4) Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.
В началото от НАП твърдяха, че нямали някакъв абонамент за ТР и нямали достъп (?), но след това започнаха да изпълняват закона. Банката, с която работя основно, също си черпи нужната информация оттам.
| |
|
Тема
|
Re: Пререгистрирани търговци по ЗТР
[re: contabile.bg]
|
|
| Публикувано | 07.12.09 14:22 |
|
|
Говорите за удостоверение... и се сетих че и аз имам такова. За 8 лв ми го дадоха ... лани. Не змнам за какво ми трябваше - за лиценз, май.
А колко време важи това удостоверение?
Благодаря!
| |
|
|
|
|