|
|
|
Тема
|
Ще ме глобят ли ,ако до края на годината не внеса
|
|
| Автор |
pepi4a (непознат
) |
| Публикувано | 06.12.09 16:33 |
|
|
Регистрирах месец май ЕООД , заради което внесох за осн. капитал от изискваните 5000 лв. за регистрация - 3500 лв.Длъжен ли съм до края на годината да внеса изискваните още 1500лв. и подлежа ли на някаква глоба , ако не го направя Питам , защото скоро въведоха някои промени според ,които вече ЕООД можеш да регистрираш и с по-малко пари /не зная точно колко , обаче /Моля посъветвайте ме !
| |
|
Тема
|
Re: Ще ме глобят ли ,ако до края на годината не внеса
[re: pepi4a]
|
|
| Автор |
contabile.bg (...) |
| Публикувано | 06.12.09 17:35 |
|
|
Ако искате да запазите вписания в Търговския регистър размер на капитала (5000 лв.), трябва да внесете останалите 1500 лв. в срока, фиксиран в учредителния акт.
Търговски закон:
Чл. 120. (1) Всеки съдружник е длъжен да изплати или внесе дела си по реда, посочен в дружествения договор.
Чл. 114. (3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Когато дружество с ограничена отговорност се създава от едно лице, вместо дружествен договор се съставя учредителен акт.
Вижте си в учредителния акт какъв срок е посочен за довнасяне и го спазете. Не е задължително да стане по банков път. Може и по касов път да "внесете" 1500 лв. Важно е да бъде надлежно документирано и да рефлектира в годишния отчет, ако срокът изтича наистина преди 31.12.2009г.
Има вариант да намалите размера на вписания в ТР капитал до изискуемия по закон минимум (2лв.), но процедурата е по-сложна и не Ви я препоръчвам.
| |
|
Тема
|
[re: contabile.bg]
|
|
| Автор |
pepi4a (непознат
) |
| Публикувано | 06.12.09 23:13 |
|
|
благодаря за съвета contabile.bg!!!
| |
|
Тема
|
[re: pepi4a]
|
|
| Автор | Eми (Нерегистриран) |
| Публикувано | 12.12.09 00:01 |
|
|
Довнасянето на капитала трябва ли да се обявява в ТР? И какъв е срокът, ако трябва? Има ли такса?
| |
|
Тема
|
[re: Eми]
|
|
| Автор |
kyмaнич (стар клубар) |
| Публикувано | 12.12.09 12:25 |
|
|
РЕШЕНИЕ № 94, 31.03.2008 г., Пловдивски окръжен съд, търг. дело 120/2008, ХVІІІ състав и т.н.
...
АВ е отказала пререгистрация на ТД жалбоподател с мотиви, че: подаденото заявление образец А4 за пререгистрация не било попълнено четливо и ясно; имало задрасквания и поправки; имало несъответствие между него и удостоверението за актуално състояние от една страна и от друга учредителния акт, приложен към заявление образец Г1, касателно размера на капитала.
Съдът не приема като основателни съображенията в отказа относно вида на заявлението образец А4. От същото на длъжностното лице е станало ясно искането на жалбоподателя, поради което това не може да бъде основание за отказ.
...
Към момента на регистрацията си ТД е изпълнило задълженията си по чл. 119, ал. 1, т. 4 от ТЗ. В ТЗ и към датата на регистрацията, и понастоящем няма изрично задължение, а не е посочен и начин за отразяване момента на внасянето на остатъка от капитала на ТД.
Това задължение на членовете на ТД е санкционирано с разпоредбите на чл. 120, чл. 121, чл. 126 от ТЗ.
...
РЕШИ:
Отменя отказ №...
Задължава агенцията по вписванията да пререгистрира...
... подлежи на обжалване пред ПАС ...
| |
|
|
|
|