Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:36 24.11.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Вписване в ТР на нов управител ... и булстат-картанови  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано05.12.09 21:43

След вписване в ТР на смяната на управител, възниква ли задължение (на основание на кой закон и по кой член от него) да се поиска издаване на нова булстат-карта с вписано на нея името на новия управител?

Какво е наказанието (глобата), ако искането за актуализирана булстат-карта, не е направено в срок? А има ли законоустановен срок (и колко е той) за подаване на заявление за издаване на актуализирана булстат-карта?

10х!

Тема Re: Вписване в ТР на нов управител ... и булстат-картанови [re: aз]  
Автор kyмaнич (стар клубар)
Публикувано06.12.09 09:46

След пререгистрацията в Търговския регистър повече взаимоотношения с регистър Булстат нямате, защото оттам ви отписват служебно съгласно §4 ал. 10 ПЗР на ЗТР:

(10) При пререгистрацията търговците и клоновете на чуждестранни търговци се изключват от регистър БУЛСТАТ и кодът по БУЛСТАТ става ЕИК на търговеца.

---
В този смисъл - картончетата "Булстат" вече са отпаднали - ще важат удостоверенията за регистрация/пререгистрация в които е посочен ЕИК

Тема Re: Вписване в ТР на нов управител ... и булстат-картанови [re: kyмaнич]  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано06.12.09 11:52

....картончетата "Булстат" вече са отпаднали - ще важат удостоверенията за регистрация/пререгистрация в които е посочен ЕИК.....

Как изглеждат на външен вид удостоверенията за регистрация/пререгистрация, в които е посочен ЕИК?
Кой и кога ги издава тези удостоверения? Заявяват ли се? Как се заявяват? Кога се плучават?

Аз защо нямам такова удостоверение - защото не съм си платил ли? И защо при пререгистрацията в ТР, чиновничките в ТР не "повдигат" въпроса за тези удостоверения?
А тези удостоверения всъщност на кого му трябват и за какво служат?

10х!

Тема Re: Вписване в ТР на нов управител ... и булстат-картанови [re: aз]  
Автор kyмaнич (стар клубар)
Публикувано06.12.09 12:26

Кака изглеждат на външен вид Удостоверенията за регистрация/пререгистрация? Не съм ги виждал все още защото не съм се пререстрирал... Но не виждам причина да е по-различно от лист с формат А4...
Иначе за какво ще служат тези удостоверения? Например за участие в търгове/конкурси за обществени поръчки вероятно ще ги искат тези удостоверения.

Редактирано от kyмaнич на 06.12.09 12:29.

Тема Пререгистрирани търговци по ЗТР [re: aз]  
Автор contabile.bg (...)
Публикувано06.12.09 13:31

Куманич Ви е отговорил абсолютно правилно.
А нямате удостоверение, защото не сте поискали. Вижте ЗТР:

Съдържание на справките и удостоверенията
Чл. 33. (1) Справките и удостоверенията могат да съдържат извлечение от търговския регистър или копия от електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията или обявяванията.
(2) Удостоверения се издават и относно това, че за определен търговец или клон на чуждестранен търговец определено обстоятелство не е вписано.
(3) Справките са устни и писмени.
(4) Удостоверенията са официални документи.
(5) Копия от документи, съдържащи се в делото на отделен търговец и заверени от длъжностните лица, имат силата на официални преписи.

Извършване на справки и издаване на удостоверения
Чл. 34. (1) Справки се извършват и удостоверения се издават незабавно във всяко териториално звено на агенцията.
(2) Агенцията осигурява възможност за извършване на справки чрез отдалечен достъп, както и издаването на писмени справки и удостоверения в електронна форма и предаването им по електронен път.
(3) (Нова - ДВ, бр. 44 от 2009 г.) Документите по чл. 33, ал. 1 и 2 могат да се издават и от нотариус, който удостоверява датата и часа на изготвянето им и съответствието им със записите в търговския регистър.

Както виждате, можете да се обърнете и към нотариус. Но такива удостоверения все по-рядко ще Ви трябват:

Чл. 23. (4) Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.

В началото от НАП твърдяха, че нямали някакъв абонамент за ТР и нямали достъп (?), но след това започнаха да изпълняват закона. Банката, с която работя основно, също си черпи нужната информация оттам.

Тема Re: Пререгистрирани търговци по ЗТРнови [re: contabile.bg]  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано07.12.09 14:22

Говорите за удостоверение... и се сетих че и аз имам такова. За 8 лв ми го дадоха ... лани. Не змнам за какво ми трябваше - за лиценз, май.

А колко време важи това удостоверение?

Благодаря!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.