Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:53 24.11.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Притеснение  
АвторПpитecнeниe (Нерегистриран)
Публикувано03.12.09 22:27

Имам счетоводителка,на която се доверявах до сега но напоследък имам чувството че не прави годишните отчети в срок.изобщо-дайте моля една идея как да проверя в данъчното дали всичко ми е внесено и отчетено в срок без да се подложа на санкции ако се окаже, че не го е правила както трябва? с други думи - да не се "набутам между шамарите" доброволно.

Акко наистина е закъснявала в минали години-щях ли да съм санкционирана вече, или може години наред така да ме будалка без да усетя, и накрая да гръмна?
Благодаря!

Тема Хъм, доверие! [re: Пpитecнeниe]  
Автор _parvaty_ (нежна)
Публикувано04.12.09 00:33

Щом се притеснявате, пуснете си едно искане за издаване на удостоверение на наличие/липса на задължения по чл.87 от ДОПК в НАП. Като отидете да си го вземете, ще излезнат задълженията от данъчната Ви сметка, ако имате такива. Друг е въпроса до колко СУП-А-та е коректна, но, последните ми проверки показват, че е СТРАХОТНО добра. Успехи!

Тема Re: Хъм, доверие! [re: _parvaty_]  
АвторИвaн (Нерегистриран)
Публикувано04.12.09 07:01

За СУП-ата:

11.11.2009 нямам никакви задължения.

12.11.2009 подавам ДДС декларация и плащам ДДС-то.

14.11.2009 имам 14 000 лв задължение по ДДС декларация.

19.11.2009 задълженията ми скачат с 1500 лв лихви по осигуровки за Октомври

22.11.2009 задължението ми по ДДС е отразено че е платено но има некви лихви по него.

29.11.2009 задълженията ми вече са 25 000 лв от осигуровки за месец Май

Де факто не дължа нищо, но СУП-ата казва че дължа 25 000 лв.

И това е редовно. Оправяме ги с някаква служителка на НАП (на която показвам декларациите и платежните) и след време пак се появява.

Тема Re: Хъм, доверие! [re: _parvaty_]  
Публикувано04.12.09 11:49

А каква е тази супа?

Мисълта ми беше - ако пусна това удостоверение - няма ли да поощря някой, който забележи нарушенията ми, да скочи върху тях, а в противен случай мога да мина между капките? Или "минаване между капките" не се случва?

Имам предвид-нарушения от рода на закъсняло подаване на годишна декларация, или изобщо не-подадена някоя година... Има ли шанс да се пропусне такова нарушение от данъчните, или непременно, до този момент, ще са ме потърсили за глоба?
Благодаря!

Тема Re: Хъм, доверие!нови [re: Пpитecнeниe]  
Автор Ив. Mинkoв ()
Публикувано04.12.09 13:57

Отноано минаването "между капките" - не че е невъзможно но е много малко вероятно.
Зависи каква ви е фирмата - ако е ООД, ЕООД - и не сте подали ГДД в срок вече щяха да са ви глобили. Ако е ЕТ можете с години да не подавате декларации и никой няма да разбере.

Тема Re: Хъм, доверие!нови [re: _parvaty_]  
Публикувано05.12.09 20:20

Това удостоверение на наличие/липса на задължения по чл.87 от ДОПК в районния НАП ли се издава, или някъде централно? Къде трябва да подам молбата?

Тема Re: Хъм, доверие! [re: Пpитecнeниe]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано06.12.09 08:38

Виж, дори да подадеш такова, ако не са подавани декларации, няма да ти излезе задължение, но това нищо не значи. Намери някой познат данъчен да влезе в системата и да разгледа подробно. Друго не мога да ти препоръчам.

Най обичам да чета, ама не мога.

Тема Re: Хъм, доверие!нови [re: ПOЛУидиoтчeтo]  
Публикувано06.12.09 09:45

честно казано - потърсих данъчен, но -не налерих достатъчно близък и неутрален, така, че да не се възползва от ситуацията и да направи актив, а да си мълчи, ако намери нещо такова.
какво доказателство бих могла да й поискам?Няколко пъти вече настоявах - получавам уклончиви отговори. За 2007 ми даде една разписка от пощата, с клеймо - 4.04.2008г, питах я защо е тази дата - тя каза, че това била датата на връщане на обратната разписка от пощата.но пък клеймото на изпращането е доста мътно,май прочитам там дата 1.04. ако е така - има ли закъснение и трябвало ли е да получа вече съобщение за глоба?

Тема един съветнови [re: Пpитecнeниe]  
Автор ramlid (преобразен)
Публикувано06.12.09 11:45

по скоро пет - поискай си всички документи и си ги вземи с протокол кога са ти предадени, после не бързай с данъчните ако нещо е подадено защото те също имат срок да ти набият акт за забава или нещо друго, трето прегледай си спокойно нещата без дати пука от грешки и глупости, четвърто ако установиш грешки си изчисли и си доплати, пето ако те интересува може мои колеги да поемат тази работа

Тема Re: Хъм, доверие!нови [re: Пpитecнeниe]  
Автор contabile.bg (...)
Публикувано06.12.09 14:25

Точно за клеймото не е нужно да драматизирате. 31-ви март би могло да е събота или неделя и тогава съвсем резонно срокът се удължава до първия работен ден. Няколко години по-късно няма кой да рови в календарите.
По принцип по това време в НАП се изсипват купища документи по пощата и не могат да бъдат обработени веднага. Когато им дойде времето, вероятността някой да се вторачва в клеймата клони към нула. Важното е да пристигнат с лавината.
Но не разбирам защо се притеснявате САМО за ГДД. Всичко друго наред ли е ?
Вижте Закона за счетоводството:

Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., в сила от 13.07.2007 г.) Счетоводната информация се съхранява в предприятието по реда, предвиден в Закона за Националния архивен фонд, в следните срокове:
1. ведомости за заплати - 50 г.;
2. счетоводни регистри и финансови отчети - 10 г.;
3. документи за данъчен контрол - до 5 г. след изтичане на давностния срок за погасяване на публичното задължение, което удостоверяват тези документи;
4. документи за финансов одит - до извършване на следващ вътрешен одит и одит на Сметната палата;
5. всички останали носители - 3 г.

Ако решите да се разделите с Вашата счетоводителка:

Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) При прекратяване на трудовоправното, служебното или облигационното отношение със съставител на финансови отчети счетоводната документация се предава на неговия приемник.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Приемането и предаването по ал. 1 се извършва в присъствието на комисия по ред и начин, определени от органите на управление на предприятието.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.