|
Тема
|
Помощ - ревизия
|
|
Автор | Юлия (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.10.08 11:09 |
|
Колеги, моля за вашите мнения по следния казус. В момента имаме ревизия по ЗДДС. Данъчната се хваща за това, че фактурите за продажби са издавани всеки месец само след 20-то число на месеца. Дейността на фирмата е такава, че продажби се извършват и през останалите дни на месеца. За всички продажби се издават фактури, като плащането се маркира на касовия апарат. Фактурите се отразяват в дневника за продажби на съответния месец, т.е. ДДС-то се начислява за съответния данъчен период, но е нарушено изискването фактурата да се издаде в 5-дневен срок от осъществяване да доставката. Питането ми е до каква санкция води това и има ли начин да се избегне?
| |
Тема
|
Re: Помощ - ревизия
[re: Юлия]
|
|
Автор |
miroslava (мама на Димана) |
Публикувано | 02.10.08 12:19 |
|
А данъчната как разбира, че има продажби преди 20-то число? Има ли някакви приемо-предавателни протоколо между фирмата и клиенти или плащания за които не са издадени фактури? И защо са издавани фактури само след 20-то число?
Димана 25.06.2005
| |
|
Ако имате договори с клиентите (а ако нямате си направете) за периодично изпълнение можеш да се позовеш на чл. 25 ал. 4 от ЗДДС - има и някакви писма на НАП по този въпрос. Но за пример ШЕЛ, ОМВ и др. фактурират само в края на месеца и нямат проблеми. Не знам точно с какво се занимава фирмата но мисля че може да се оформи или като непрекъснати доставки или като доставки с периодично изпълнение и не би трябвало да има проблем.
А всъщност , какъв проблем съзздава инспекторът. Защото ако само задава въпроси нямате задължение да отговартяте. Помолете да ви запознае с действията които има намерение предприеме и помолете да ви поиска писмено обяснение. Така ще сте наясно какво има предвид инспекторът.
- Място за счетоводна информация
| |
|
|
|
|