Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:03 05.11.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Здравно граждански договорнови  
АвторЙopдaнoв (Нерегистриран)
Публикувано28.02.08 10:46

Пенсионер съм. Извършвал съм услуги като вещо лице. Сключвал съм граждански договори на стойност по-малка от минималната работна заплата. Имам служебни бележки като за 2007 година не са ми удържани здравни осигуровки и данък, а за 01,2008 година само 10% данък.
Въпрос: при подаване декларация за деклариране на доходите за 2007 година трябва ли да попълвам приложението за окончателния размер на осигурителния доход и трябва ли да внасям здравни осигуровки върху получените възнаграждения. Как стои въпроса и за доходите ми през 2008 година по отношение на здравните осигуровки.
Предварително Ви благодаря. Много сте добри. Успех.

Тема Re: Здравно граждански договорнови [re: Йopдaнoв]  
Публикувано28.02.08 17:51

Моля помогнете.

Авторrocт (Нерегистриран)
Публикувано28.02.08 21:21

По Граждански договор с пенсионер независимо от размера на дохода се внася здравно осигуряване, от работодателя и от лицето.

Тема Re: Здравно граждански договорнови [re: rocт]  
Автор vicky_viv (nobody)
Публикувано28.02.08 22:59

Не съм съгласна!
чл.40 ал.1/ ЗЗО/ `....
3. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) за лицата, работещи без трудово правоотношение:

а) (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) ако не се осигуряват по реда на т. 1 и 2 и получават възнаграждение, равно или по-голямо от минималната работна заплата за страната, върху облагаемия доход, след намаляването му с нормативно признатите разходи; когато е получено възнаграждение под минималната работна заплата за страната, след намаляването му с нормативно признатите разходи, осигуряването се извършва по реда на ал. 5;

(5) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, се осигуряват върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Вноските се внасят до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Тези лица извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация.

а човека е пенсионер, т.е. за него не важи ал.5
с две думи - ако не сте регистриран като свободна професия - `вещо лице` и не сте самоосигуряващ се ако сумата по гр. договор след намаляне на нормативно-признатите разходи е под 1 МРЗ - не ви се удържат здравни осигуровки и не е необходимо да попълвате изравнителната таблица за осигуровките.
Подавате си само приложението към год. декларация за доходи извън трудови правоотношения.

`If there is a will, there is a way!`

Тема Re: Здравно граждански договорнови [re: rocт]  
Автор kamych (green)
Публикувано28.02.08 23:49

И аз това съм чувАла.

Тема Re: Здравно граждански договорнови [re: kamych]  
Публикувано29.02.08 07:42

Благодаря. Успешен ден на всички.

Тема Re: Здравно граждански договорнови [re: kamych]  
Автор dancheto44 (непознат )
Публикувано29.03.08 18:05

Не се удържат здравни вноски на пенсионер щом сумата е под МРЗ.

Тема Re: Здравно граждански договор [re: dancheto44]  
Авторcиcи (Нерегистриран)
Публикувано01.04.08 10:25

а ако не е пенсионер и не работи другаде

Тема Re: Здравно граждански договор [re: cиcи]  
Автор13O1 (Нерегистриран)
Публикувано01.04.08 11:26

http://www.bizkonsult.net/dogovori.html

Авторgani (Нерегистриран)
Публикувано01.04.08 18:53

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.