|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
продадохме жилищен имот през 2007 като ФЛ
|
|
Автор |
Slavche (R) |
Публикувано | 15.01.08 15:41 |
|
продадохме жилищен имот през 2007 като Физически Лица. за да легализираме дохода, който е по реална цена, а не по данъчна оценка, трябва ли все пак да подадем декларация по ЗОДФЛ? ако да, какво да пишем в нея?
http://www.nap.bg/ospage?id=176
Кога не се подава годишна данъчна декларация:
Годишна данъчна декларация не са задължени да подават физическите лица, които през 2007 г. са придобили само:
* доходи от трудови правоотношения, при условие, че работодателят по основното трудово правоотношение е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на 2008 г., и/или
* необлагаеми доходи, с изключение на доходите от непреработена растителна и животинска продукция на лица, регистрирани като тютюнопроизводители или земеделски производители, и/или
* доходи, облагаеми с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ.
http://www.minfin.government.bg/document/934
-----
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) един недвижим жилищен имот, независимо от датата на придобиване на имота;
искаме да легализираме дохода. как да го направим?Редактирано от Slavche на 15.01.08 15:43.
| |
Тема
|
Re: продадохме жилищен имот през 2007 като ФЛ
[re: Slavche]
|
|
Автор |
Фъpфи (Джиминикупуа) |
Публикувано | 15.01.08 17:03 |
|
Ми отговорът е поместен от теб. Какво повече? Има и подточка "б)" на чл. 13, но явно жилище продавате и то само едно, и не ви касае.
| |
Тема
|
[re: Фъpфи]
|
|
Автор |
Slavche (R) |
Публикувано | 15.01.08 19:55 |
|
отговорът не е поместен, защото
Легализирането на парите от продажбата е въпроса.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
veni1 () |
Публикувано | 15.01.08 21:19 |
|
Не съм счетоводител, но понеже и ние продадохма един имот- НЕ не трябва да го пишете !
А какво разбирате под "легализиране" - нали самата продажба доказва произхода на средствата?!!
Ицо - 9.02.2001, Маргита - 21.07.2005
| |
Тема
|
|
|
Автор |
astra76 (fen(ka)) |
Публикувано | 16.01.08 18:58 |
|
Скоро и аз се интересувах точно от този въпрос и отговорът беше, че ако се наложи да се доказва произхода на средствата, само се представя копие от нот. договор, с който е изповядана сделката. Парите са си легализирани, не е необходимо нищо допълнително.
| |
Тема
|
[re: astra76]
|
|
Автор |
kumanich (стария) |
Публикувано | 16.01.08 21:24 |
|
Нема легална легазиция... Решението: уж засадете 10 декара картофи и догодина обявете, че сте реализирали печалба от картофопроизводство, платете си плоските данъци и толкоз (справка : Косьо самоковеца).
---
А това е голем бисер: "...ако се наложи да се доказва произхода на средствата, само се представя копие от нот. договор, с който е изповядана сделката. Парите са си легализирани, не е необходимо нищо допълнително.
Ако попиташ Юлия Берберян, май нема да излезе така...
| |
Тема
|
[re: kumanich]
|
|
Автор |
Mиpa_M (несериозна) |
Публикувано | 17.01.08 12:32 |
|
Куманич, да ти кажа, и на мен ми обясняваха преди време някаква уж принципна схема на изпиране на пари през скрито финансиране на строителство, купуване и продаване на сгради и не знам какво. И на моя неколкократен въпрос: "Ама все пак на първоначалните пари как им обясняваш произхода?" ми се отговори (май като нещо подразбиращо се): "За тях няма кой да те пита".
Възможно е и да не съм разбрала нещо, де.
Редактирано от Mиpa_M на 17.01.08 17:17.
| |
Тема
|
[re: Mиpa_M]
|
|
Автор | kyмaнич (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.01.08 13:07 |
|
То имаше приказка: трудно ще е да докажеш произхода на първия милион... за останалите е лесно.
----
Твърде е вероятно някой да попита за първоначалното натрупване на капитала, но това ще стане в строго определени случаи - например ако попаднеш в полезрението на "комисията Кушлев"(което за един продавач на имот уж на данъчна оценка вместо на реално платената е съвсем невероятно да се случи). Данъчните не би следвало да ги интересува, че определено лице "се шири на широко", тъй като обяснението "продадох имот" трябва да им звучи убедително, след като тези доходи не се декларирт данъчно, съответно и не се облагат. Затова данъчните нямат нито правен, нито какъвто и да е друг интерес да ми задават въпроси от рода : "От къде ти са тия доходи, че строиш мезонет"? Такъв въпрос е признак на нездраво любопитство и липса на възпитание.
| |
Тема
|
[re: veni1]
|
|
Автор | Bec (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.01.08 13:30 |
|
Колеги, разбирам така въпроса. Да се легализира разликата между данъчната цена, изповядана при нотариуса и реалната цена, на която е продаден този имот. Мнението ми е, че тази разлика няма как да бъде легализирана. Вие как мислите.
| |
Тема
|
[re: Bec]
|
|
Автор |
kumanich (стария) |
Публикувано | 17.01.08 15:21 |
|
Има как да бъде легализирана тази разлика. Например както се легализират доходите от проституция и наркотици. Само, че в случая - възниква въпросът: защо да се легализира? Например ако данъчната оценка е 25 000 лв (записана в нот. акт) а пък продажната е 100 000 ще имаме разлика от 75 000 лв. (приемаме че дохода е необлагаем). При така сключена сделка прецаканите са :
1. нотариуса - че неговото възнаграждение е орязано в пъти
2. държавата - че реципрочно не са внесени дължимите д.т. като % от продажната цена.
---
Нотариуса го оставяме настрана - той и без туй е взел достатъчно. Остава държавата (общината) да си търси невнесената д. т. Ама как ще стане това? Трябва някоя от страните по сделката водена от незнам какви си мотиви да изпее и чак тогава да се тръгне. Ама ако никой не повдигне нищо - не виждам защо ще трябва да се тревожи. Просто тези 75 000 лв. ще трябва да се харчат и влагат по такъв начин, че да не бие на очи и за да почнат сплетните.... Ама и да почнат да говорят - какво от това?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|