Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:01 30.10.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Договор за ползване?нови  
Автормapro (Нерегистриран)
Публикувано24.10.07 15:48

Имам регистрирана фирма /еоод/. Възнамерявам да давам едно от семейните жилища под наем на туристическа агенция, за което ще издавам ф-ри.
Какъв договор трябва да сключим ;от една страна семейството, от друга еоод за ползване на въпросното жилище, за да имам право да го отдавам под наем през фирмата ?Възможно ли е договорът да е безвъзмезден, т.е смейството да НЕ получава наем?

Трябва ли да се прехвърлят партидите на студена вода и електричество на името на фирмата, за да ги ползвам като разход? Т.е задължително ли е?

Благодаря на всички, които ще се отзоват.

Тема Re: Договор за ползване?нови [re: мapro]  
Публикувано25.10.07 11:23

Никой ли не може да ми помогне?

Тема Re: Договор за ползване? [re: мapro]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано25.10.07 14:48

Трябва да дадеш жилището под наем на фирмата с клауза, че фирмата може да го преотдава под наем. Хубаво е да промениш партидите, щото иначе ще трябва да пишете протоколи за консумативите. Възможно е договорът да е безвъзмезден, но още по-възможно е като дойде данъчен да те попита защо не прилагаш пазарни условия при сделки между свързани лица, демек да не ти признае безвъзмездното отдаване.

щото аз няма да понеса ако другия ме обича повече мене...

АвторБлara (Нерегистриран)
Публикувано25.10.07 14:59

Партидите трябва да се прехвърлят на туристическата агенция, а не на вас. Нали все пак тя ще ползва в крайна сметка апартамента. Вие хем ще го отдавате, т.е. няма да го ползвате, хем искате да ползвате разходи за консумативи, някак не става така

За другото подкрепям "Полуидиотчето"

Автор lubo_ch ()
Публикувано25.10.07 15:07

Безвъзмездният договор се нарича заем за послужване. Но виж какво пише в ЗКПО-то по този въпрос:

(2) За отклонение от данъчно облагане се смята и:
........................................
2. договорите за заем за послужване или друго безвъзмездно предоставяне за ползване на материални или нематериални блага;

Тема Re: Договор за ползване?нови [re: Блara]  
Публикувано28.10.07 20:30

Жилището ще бъде дадено под наем на фирмата срещу някакъв разумен наем, а фирмата /еоод/ ще си открие партиди /за ел. ток, вода и др/ на свое име.
ЕООД -то и туристическата агенция са различни юридически лица.

Автор(Нерегистриран)
Публикувано28.10.07 20:58

Много е важно първо да се разбере кои все пак е собственик на това жилище защото само той може да се разпорежда с него и след товада се сключат договори за наем или друг вид договор. Нещата са последователни и немогат да се прескачат. Договор сключен от лице без представителна власт непоражда желаните правни последици..

АвторБлara (Нерегистриран)
Публикувано28.10.07 21:18

И като ЕООД-то си открие партидите на свое име ще ги рпефактурира на туристичекста агенция така ли?

Тема Re: Договор за ползване?нови [re: Aз]  
Публикувано29.10.07 09:00

Жилището е семейна собственост. В момента не се използва, поради което двамата собственици решават да го дадат на фирмата на единия собственик под наем срещу символична сума. От своя страна фирмата /еоод/ ще го дава под наем на тур. агенция, която ще настанява туристи срещу комисион.
Значи трябва да има договор, с който семейството предоставя жилището /явно срещу символичен наем/ на ЕООД-то, което е собственост на единия.

Тема Re: Договор за ползване?нови [re: lubo_ch]  
Публикувано29.10.07 09:01

Благодаря ти, това ми беше много полезно.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.