Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:13 13.11.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема ВОП?нови  
АвторEлeнa (Нерегистриран)
Публикувано09.09.07 03:14

Чета закона за ДДС и съвсем се обърках.

Моля ви кажете какво да направя, за да имаме после проблеми с данъчните.

Получили сме един диод от Чехия. Инвойса е с дата 31.07. В инвойса е включен и транспорта до България.
Според чешкия закон тази сделка е освободена от ДДС.
Трябва ли да правя протокол с дата до 5 дена от датата на инвойса?
И как така да го включа в дневника за продажба?

Тема Re: ВОП?нови [re: Eлeнa]  
Автор _Buba_ (старо куче)
Публикувано09.09.07 10:23

Ели, развесели ме тази сутрин. За първи път чета такъв въпрос:
Моля ви кажете какво да направя,за да имаме после проблеми с данъчните

Тема Re: ВОП?нови [re: _Buba_]  
Публикувано09.09.07 16:05

Съжалявам, объркала съм се.

Автор _Buba_ (старо куче)
Публикувано09.09.07 16:50

Правиш протокол по чл.117 от ЗДДС и освен в дневника за продажби, трябва да го включиш и в дневника за покупки. Включваш с код 09. Не разбирам точно какво те притеснява.

Тема Re: ВОП?нови [re: _Buba_]  
АвторElena (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 14:01

Това, че в инвойса пише, че по тяхния закон това е сделка освободена от ДДС, а нали и те и ние сме в ЕС.

Те ни го изпратиха по пощата и не сме минавали през митницата. Трябва ли да внасяме някакви такси? Казаха ми за екотакса.

Тема Re: ВОП?нови [re: Elena]  
АвторБлara (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 15:06

Сигурна ли сте, че имат предвид наистина освободена? или просто, че основанието им за НЕначисляване е, че данъка се начислява от получателя?

Тема Re: ВОП?нови [re: Блara]  
Публикувано10.09.07 15:46

В инвойса пише, че: според Section 64 на Act 235/2004 Coll тази доставка се освобождава от чешкия ДДС.

АвторБлara (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 16:29

Съжалявам, не мога да гадая какво пише в цитирания текст от този нормативен акт, но така както пишете, че се освобождава от Чешкия ддс, а не изобщо от ддс, ме навежда на мисълта, че просто трябва да си самоначислите ддс. В края на краищата няма да ощетите никого ако го направите. Но наистина, това си е хвърляне на боб ;-) Намерете този текст, аз поне не успях, и вижте какво пише или просто се разберете с чешките си контрагенти какво означава това.

Тема Re: ВОП? [re: Elena]  
Автор vtrendy ()
Публикувано11.09.07 13:24

Има два вида еко такса - за оползотворяване на опаковката и за рециклиране на електрическото или електронното оборудване.
предполагам е опакован с найлон и картонена кутия - на найлона таксата е 1,71 лв./кг, а на картона - 0,50 лв./кг. Ако декларираш еко такса, след това трябва да си направиш вътрешнофирмена спецификация, месечна справка декларация и годишна справка декларация - май е доста сложно за дължима еко такса в размер на някакви стотински.
а за другата еко такса - трябва да видиш в постановлението
реда за еко таксите можеш да провериш в Постановление 137 от 29.06.1999
аз лично бих си затраяла за таксите.....

Тема Re: ВОП?нови [re: vtrendy]  
Авторлили (Нерегистриран)
Публикувано12.09.07 21:35

Как начислявате ДДС върху тези такси?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.