Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:34 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Осигуровки по консултантски договорнови  
Авторtedy (Нерегистриран)
Публикувано05.05.07 17:50

Колеги трябва ли да внасям осигуровки за чуждестранно физическо лице, с което фирмата ни е сключила договор за консултантски услуги.
Кракът му няма да стъпи в България

Тема Re: Осигуровки по консултантски договор [re: tedy]  
Автор lubo_ch ()
Публикувано06.05.07 19:14

(3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст - РКС, ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
.....................
5. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;

Критерият за внасяне на социални осигуровки е полагането на труд. Няма значение, че кракът му няма да стъпи в БГ. Това последното има значение само за здравните осигуровки.

Тема Re: Осигуровки по консултантски договорнови [re: lubo_ch]  
Автор kyмaнич (старо куче)
Публикувано07.05.07 08:03

Любо,
този твой извод ми се струва доста краен. Все пак КСО урежда права и задължения и взаимоотношения между осигурителната система и бълг. граждани. Всеки който внася осиг. вноски има право да ползва услугите на които предоставя осгурителната система. КСО казва:

Чл. 1. Този кодекс урежда обществените отношения, свързани със:
1. държавното обществено осигуряване при общо заболяване, трудова злополука, професионална болест, майчинство, безработица, старост и смърт
......
Чл. 2. Държавното обществено осигуряване предоставя обезщетения, помощи и пенсии при:
1. временна неработоспособност;
2. временна намалена работоспособност;
3. инвалидност;
4. майчинство;
5. безработица;
6. старост;
7. смърт.
.....
Кои ли от тези услуги би ползвал чужденецът щом за негова сметка ще има внесени осиг. вноски?
-----
Мисля, че задължение за осигуряване ще има спрямо чужденци които продължително пребивават (и упражняват трудова дейност) на територията на РБ. Я си отговори - как ще се попълни декл. №1 за лице което не е стъпвало на територята на РБ? Няма ЕГН - значи трябва да се впише ЛНЧ. А пък ЛНЧ според ЗБДС се издава (чл. 16):
(4) (Нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., предишна ал. 3, бр. 105 от 2006 г., в сила от 31.10.2007 г.) Личният номер за чужденец (ЛНЧ) идентифицира еднозначно дългосрочно пребиваващите чужденци в Република България. Начинът на неговото формиране се определя от Министерския съвет.

Тема Не мисля, че си правнови [re: lubo_ch]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано07.05.07 12:19

Мисля, че съм чела и становище на НОИ, в което се казва, че се осигуряват само лицата, които имат ЛНЧ в България.
Не е лошо и да се погледне дали няма спогодба за социална сигурност /мисля, че така се казваше/ между двете страни. Принципът в подобни спогодби обикновено е, че лицето се осигурява там, където е центърът на жизнените му интереси, а той е там, където живее, където е семейството му и т.н.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.