Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:20 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема ООД-управителнови  
АвторЯнko (Нерегистриран)
Публикувано05.04.07 08:54

С още един съдружник направихме ООД.Сега ще започваме дейност .Аз и моят съдружник си имаме и други фирми,където и двамата се самоосигурявама.В новото ООД в съдебното решение аз съм записан като управител,но не получавам за това никакви пари-просто така записахме,защото адвокътът каза,че така трябва.Аз съм чул,че щом се самоосигуряваме със съдружника ми в други наши фирми,не сме длъжни да се осигуряваме и през новата.Обаче счетоводителката,която евентуално мислим да наемем твърди,че аз -след като съм вписан в съд.решение като управител трябвало да се осигурявам по ДУК,независимо,че се самоосигурявам през другата си фирма.Съдружникът ми можел да подаде,че няма да се осигурява през новата и да се самоосигурява през другата си фирма.Това не ми се вярва да е така и затова ви питам-как е най правилно и съответно най малко пари за осигуровки,защото аз съм далеч от пенсия и мисля,че едно самоосигуряване ми е достатъчно.Моля дайте си мнението.

Тема Re: ООД-управителнови [re: Янko]  
Публикувано06.04.07 08:58

Много моля-няма ли мнения?

Тема Re: ООД-управителнови [re: Янko]  
Автор kyмaнич (старо куче)
Публикувано06.04.07 09:21

Щом като си управител и ще работиш безвъзмездно, няма основание ООД да те осигурява. Осигуряване ще има ако има изплатено възнаграждение (дори и само да е начислено). Но ако се работи на "без коз" - няма проблеми.

Тема Re: ООД-управителнови [re: kyмaнич]  
Автор Moдa (м.и.м.и.)
Публикувано06.04.07 13:40

От 01.01.2007 г. има проблеми при начислен "без коз". Чети внимателно ЗаКаПО-то!

Тема Re: ООД-управителнови [re: Moдa]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано06.04.07 14:04

И аз мисля, че има проблеми, ама колкото пъти поведем спор с колегите, се оказва, че само аз мисля така, та вече приех, че явно практиката ще е да няма осигуровки, а когато практиката е такава, едва ли ще изпоглобят всички.

Не можеш да се сърдиш на Бог, ако не вярваш в него

Тема Re: ООД-управител [re: Moдa]  
Авторkyмaнич (Нерегистриран)
Публикувано06.04.07 16:02

Бе чета го аз ЗаКаПО-то... Ама може ли все пак да се самоцитирам:

Осигуряване ще има ако има изплатено възнаграждение (дори и само да е начислено)....

Тема Re: ООД-управителнови [re: kyмaнич]  
Публикувано06.04.07 17:16

Благодаря за мненията,явно тези неща не са много ясно казани в законите,защото от всякъде ми казват различно.

АвторБлeйk (Нерегистриран)
Публикувано10.04.07 00:02

Какъв е все пак верният отговор?
Трябва ли /съдружник/ и управител на ООД да се осигурява като управител , макар ,че си внася осигуровки като управител на друга фирма!
Моля , посочете правното основание!
Благодаря!

АвторБлara (Нерегистриран)
Публикувано10.04.07 10:47

В ЗКПО проблема е с рахода на фирмата, а що се отнася до осигуровките- проблема е в КСО, чл.7 и по специално ал.3

"Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, които са за сметка на осигурителите, се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или на част от него.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Осигурителните вноски за сметка на осигурените лица по чл. 4, ал. 1 се внасят при изплащане на дължимото възнаграждение.

(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, през който е извършено начисляването."

Щом са начислени, осигуровките за сметка на работодател/ възложител се дължат при начисляването, независимо дали са изплатени.
Така че тези врътки вече не вървят. Друг е въпроса защо изобщо трябва да има възнаграждение по ДУК и т.н.

Тема Re: ООД-управителнови [re: Блara]  
АвторЛили (Нерегистриран)
Публикувано11.04.07 15:11

и аз минах през тези чудения преди време с идея да не плащам едни излишни пари за осигуровки; от нап ми казаха (неофициално),че щом дружеството регистрира дейност, трябва някой да го управлява, и ако е на дук, но не получава възнаграждение, трябва да се осигурява като самоогигуряващ се според ставката за управител за съответната длъжност; аз назначих единия от съдружниците като управител, но на трудов д-р на 40 часа месечно, и реших проблема; засега, докато започнат да се изплащат възнаграждения;

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.