|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
ООД-управител
|
|
Автор | Янko (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.04.07 08:54 |
|
С още един съдружник направихме ООД.Сега ще започваме дейност .Аз и моят съдружник си имаме и други фирми,където и двамата се самоосигурявама.В новото ООД в съдебното решение аз съм записан като управител,но не получавам за това никакви пари-просто така записахме,защото адвокътът каза,че така трябва.Аз съм чул,че щом се самоосигуряваме със съдружника ми в други наши фирми,не сме длъжни да се осигуряваме и през новата.Обаче счетоводителката,която евентуално мислим да наемем твърди,че аз -след като съм вписан в съд.решение като управител трябвало да се осигурявам по ДУК,независимо,че се самоосигурявам през другата си фирма.Съдружникът ми можел да подаде,че няма да се осигурява през новата и да се самоосигурява през другата си фирма.Това не ми се вярва да е така и затова ви питам-как е най правилно и съответно най малко пари за осигуровки,защото аз съм далеч от пенсия и мисля,че едно самоосигуряване ми е достатъчно.Моля дайте си мнението.
| |
Тема
|
Re: ООД-управител
[re: Янko]
|
|
Публикувано | 06.04.07 08:58 |
|
Много моля-няма ли мнения?
| |
Тема
|
[re: Янko]
|
|
Автор |
kyмaнич (старо куче) |
Публикувано | 06.04.07 09:21 |
|
Щом като си управител и ще работиш безвъзмездно, няма основание ООД да те осигурява. Осигуряване ще има ако има изплатено възнаграждение (дори и само да е начислено). Но ако се работи на "без коз" - няма проблеми.
| |
Тема
|
[re: kyмaнич]
|
|
Автор |
Moдa (м.и.м.и.) |
Публикувано | 06.04.07 13:40 |
|
От 01.01.2007 г. има проблеми при начислен "без коз". Чети внимателно ЗаКаПО-то!
| |
|
И аз мисля, че има проблеми, ама колкото пъти поведем спор с колегите, се оказва, че само аз мисля така, та вече приех, че явно практиката ще е да няма осигуровки, а когато практиката е такава, едва ли ще изпоглобят всички.
Не можеш да се сърдиш на Бог, ако не вярваш в него
| |
Тема
|
[re: Moдa]
|
|
Автор | kyмaнич (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.04.07 16:02 |
|
Бе чета го аз ЗаКаПО-то... Ама може ли все пак да се самоцитирам:
Осигуряване ще има ако има изплатено възнаграждение (дори и само да е начислено)....
| |
Тема
|
[re: kyмaнич]
|
|
Публикувано | 06.04.07 17:16 |
|
Благодаря за мненията,явно тези неща не са много ясно казани в законите,защото от всякъде ми казват различно.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Блeйk (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.04.07 00:02 |
|
Какъв е все пак верният отговор?
Трябва ли /съдружник/ и управител на ООД да се осигурява като управител , макар ,че си внася осигуровки като управител на друга фирма!
Моля , посочете правното основание!
Благодаря!
| |
Тема
|
|
|
Автор | Блara (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.04.07 10:47 |
|
В ЗКПО проблема е с рахода на фирмата, а що се отнася до осигуровките- проблема е в КСО, чл.7 и по специално ал.3
"Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, които са за сметка на осигурителите, се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или на част от него.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Осигурителните вноски за сметка на осигурените лица по чл. 4, ал. 1 се внасят при изплащане на дължимото възнаграждение.
(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, през който е извършено начисляването."
Щом са начислени, осигуровките за сметка на работодател/ възложител се дължат при начисляването, независимо дали са изплатени.
Така че тези врътки вече не вървят. Друг е въпроса защо изобщо трябва да има възнаграждение по ДУК и т.н.
| |
Тема
|
[re: Блara]
|
|
Автор | Лили (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.04.07 15:11 |
|
и аз минах през тези чудения преди време с идея да не плащам едни излишни пари за осигуровки; от нап ми казаха (неофициално),че щом дружеството регистрира дейност, трябва някой да го управлява, и ако е на дук, но не получава възнаграждение, трябва да се осигурява като самоогигуряващ се според ставката за управител за съответната длъжност; аз назначих единия от съдружниците като управител, но на трудов д-р на 40 часа месечно, и реших проблема; засега, докато започнат да се изплащат възнаграждения;
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|