Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:55 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Лаишко питане: създаване на номенклатуранови  
Автор Masklin (ном)
Публикувано15.03.07 01:50

Здравейте.

По предложение на Полуидиотчето, след като й надух главата и изпробвах търпението, за което много й благодаря (и се надявам вече да се кръсти Четвъртидиотче, щото при двойно по-голяма глава и същото количество идиотия ... ), питам и другите знаещи. Ето какъв проблемът накратко.

Представете си голяма производствена верига със заводи по целия свят. Всеки от тях е полуавтономен като управление, снабдяване и дори пласмент; продукцията обаче е почти една и съща.

Доколкото ми е известно, поне в 3 от тези заводи няма изградена дори местна информационна система, в която да са ясно дефинирани суровините, продуктите, материалите, човешки и производствени ресурси, резервни части и т.н. Има направени опити, но доста несръчни и обслужващи конкретни нужди на определени хора или екипи в най-добрия случай. Съответно, ако искаш да провериш има ли закупени химикалки, няма как да разбереш, защото колегата ги е записал като писалки. Примерно.

Има, разбира се, много по-сериозни проблеми. Да кажем, в един от тези заводи започва да се произвежда същата продукция, но с нов базов изходен материал. Съответно, не всички комбинации от него и останалите (помощни) материали са добри - някои стават, други - не съвсем. След известно време, прекаране в умуване, съзерцаване на тавана и проби на гениални догатки някой някъде разбира, че този нов базов материал най-добре се комбинира с помощния материал X. Добрата вест обхожда светкавично завода, но си остава там - липсват както хоризонтални връзки между отделните заводи, така и централизирана йерархична информационна система, която да пренесе знанието до останалите технологични мъченици.

Съжалявам за дългото въведение ... ето и въпроса: бихте ли ми казали къде да прочета как се прави или поне видя пример за създадена успешна унифицирана номенклатура, с помощта на която в нещата да се въведе ред? Най-грубо нужна е йерархична или подобна структура, с по-общи раздели близо до началото и пълни детайли за най-дребното нещо в края й. Освен самата подредба, необходимо е всеки лист от дървото (конкретен актив, договор и т.н.) да има уникален идентификатор, с помощта на който може да бъде посочен.

Доколкото разбрах, детайлни справочници няма и всяка организация се оправя сама за себе си, създавайки по еволюционен път каквото й е нужно. Съществуват учебници, в които са описани основните принципи, но навсякъде липсва конкретна разработка за примерно металообработващите заводи. Или за пътностроителна фирма ...

Благодарен съм за всяка информация

I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours.

Тема Re: Лаишко питане: създаване на номенклатуранови [re: Masklin]  
Автор Фиш (вече спокойна)
Публикувано15.03.07 11:40

Към въпрос ати има 2 отговора.
1.Око се плаши, ръката -не:сиреч ч1 волунтер/екип от волунтери се хваща и я прави.
2.Ако е било наложително е щяло някой да я направи таз номенклатура.
Но мисля,че ти се вълнуваш от това дали може да стане.Ми , може.Но кой притежава данните?Как ще се структурира номенклатурата.признавам,че иамм скромен опит, но в доооста по-малък мащаб.Основния принцип,който съм заложила е само 1 човек да генерира нови ном.номера, за да няма дублажи.Но става въпрос за номенклатура от порядъка на 100 - 50 хиляди реда.Изцяло съм отделила суровините и материалите(производствената) от продуктите (търговската) част.
Всъщност въобще не знам дали мога да съм полезна)))

Повече сълзи са пролети заради сбъднати, отколкото заради несбъднати мечти.

Тема Благодарянови [re: Фиш]  
Автор Masklin (ном)
Публикувано15.03.07 14:58

За съжаление, доброволецът е само един с евентуална моя помощ за компютъризирането на нещата.

Колкото до наложителното - не е точно така. Ако печелиш достатъчно или просто не ти стигат силите да огрееш навсякъде, а загубите са поносими ... да де, пак може да се приеме, че не е наложително, в смисъл нещата не са на умирачка, ама ...

Иначе е ясно, че може. Питането е как да стане, без да преоткриваме топлата вода. Според мен ключовото е човек да си представи основните начини, по които смята да използва резултата от Сизифовия труд. И това, все си мисля, че няма начин да не е описано в съответните дебели книги ... един вид, какви са основните процеси, кое е важното в тях, взаимовръзки ... такива неща.

I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours.

Тема Re: Благодаря [re: Masklin]  
Автор O!Sag (so seductive)
Публикувано25.03.07 00:02

ама ти искаш да направиш склад, или да опиташ да вкараш всички процеси на едно място? ако е второто, ще ти трябва скъпа, сложна и неизползваема ерп система ... ако е първото -- има много варианти.

Тема Май отива(ше) към ERPнови [re: O!Sag]  
Автор Masklin (ном)
Публикувано25.03.07 00:12

KISS, викаш

Сигурно ще е вид склад, все пак, плюс може би - wiki. И аз се плаша като си помисля какъв зор е другото.

Пък нека тръгне; винаги е по-добре да искаш още пари срещу нещо направено, отколкото срещу смели планове.

Морков-върколак с изумруден поглед. Отговаря на името Бинки.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.