|
Тема
|
деклариране на доходи
|
|
Автор |
cazo (непознат
) |
Публикувано | 14.01.07 12:23 |
|
Здравейте ,намирам се в много заплетена ситуация и ви моля за съвет.Ще се опитам да го обясня на кратко.
Работя за фирма "х" ,чието седалище и регистрация се намира в страна членка на ЕС.Работя под формата на независим консултант и получавам определено възнаграждение от тях.Договорът ми няма правна стойност в БГ.
За да ми вървят осигуровките се осигурявам фективно във фирма "У" ,която е българска.
Въпросът ми е :
Нарушавам ли по някакъв начин някой закон (ако има такъв) и какво бихте ме посъветвали да направя за да ми е наред всичко?
Предварително благодаря на всички ,които ще ми отговорят.
Бях пуснала темата във форум за юристи ,но никой не ми помогна.
| |
|
Според мен доходите ти от чуждата фирма са доходи от упражняване на свободна професия. В този смисъл смятам, че е по-правилно да се регистрираш като упражняваща свободна професия и да си внасяш осигуровки като самоосигуряваща се на това основание. В края на годината трябва да си декларираш доходите с декларация по ЗОДФЛ.
Искам, искам, искам, иска-а-а-а-а-а-а-а-а-ам...
| |
Тема
|
Re: деклариране на доходи
[re: cazo]
|
|
Автор | Йora (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.01.07 17:04 |
|
Въх и аз имам същия проблем - да се е появила някаква яснота след влизането в ЕС? :)
Също и необходимо ли е да ми издават/подписват някакъв документ от фирмата в чужбина, или превод по банкова сметка е достатъчно за да се смята за приход при евентуално регистрирано ЕООД или самооригуряващо се лице...
| |
Тема
|
|
|
Автор | Bec (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.01.07 20:53 |
|
Ами господата-членки на ЕС ако плащат кеш, без никакъв документ?
| |
Тема
|
[re: Bec]
|
|
Автор | fey_O1 (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.01.07 22:42 |
|
Ако официално получаваш дохода от страна-членка на ЕС, трябва да декларираш този доход задължително, защото ще се прави съпоставка вече с данни от ЕС. В годишната данъчна декларация по чл. 41 от ЗОДФЛ за 2006 г. трябва да попълниш приложение 1 за трудови доходи-от фирмата с която имаш фиктивен договор и приложените за доходи от чужбина. Предполагам, че с тази страна имаме някаква спогодба за избягване на двайното данъчно облагане СИДДО, така че сигурно няма да доплащаш нищо, но имай предвид, че европейците много държат на това и може да направят проверка дали си декларирала техните пари, които ти плащат. В ЦУ на НАП има специален отдел по СИДДО, така че може да отидеш на прием при тях за консултация-мисля че е в четвъртък, но не зная от колко часа. Но ако получаваш парите кеш, без да се подписваш някъде...не зная.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kutov.net () |
Публикувано | 22.01.07 22:49 |
|
Какво означава: