Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:25 05.12.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Плащане и начисляване на осигуровки 2007нови  
Авторlvo (Нерегистриран)
Публикувано08.01.07 10:29

КСО
Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, които са за сметка на осигурителите, се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или на част от него.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Осигурителните вноски за сметка на осигурените лица по чл. 4, ал. 1 се внасят при изплащане на дължимото възнаграждение.
(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, през който е извършено начисляването.

Каква е идеята на чл.7,ал.3 ??? Как да се спази разпоредбата като счетоводно заплатите винаги се НАЧИСЛЯВАТ към последното число на месеца, а физически се правят в началото на следващият - например заплатите за 01.2007 ще се начислят с дата 31.01.2007, но физически ще се направят около 05.02.2007 ???

Тема Re: Плащане и начисляване на осигуровки 2007нови [re: lvo]  
Автор kutov.net ()
Публикувано08.01.07 10:46

Ако продължаваме да ги начисляваме към последния ден на месеца, ще трябва веднага да внесем осигуровките.
Дали пречи нещо да ги начисляваме към 1-ви на слеващия месец - например за Януари - към 1 Февруари.
Докато последният работен ден за Янаури не е изтекъл, не можем да сме сигурни дали някой не се е разболял например.

Тема Re: Плащане и начисляване на осигуровки 2007 [re: lvo]  
Авторstupid (Нерегистриран)
Публикувано08.01.07 11:01

"до края на месеца, през който е извършено начисляването. " аз извършвам начисляването през следващия месец. В закона не пише за месеца към който ги начисляваме така, че аз смятам да си ги начислявам за съответния месец за който са изплатени.

Тема Re: Плащане и начисляване на осигуровки 2007нови [re: kutov.net]  
АвторДaни (Нерегистриран)
Публикувано08.01.07 11:42

шибана работа
тъкмо си мислех да внеса осигуровките за януари за да мога да начисля и заплатите...но от къде да знам кой ще реши да напусне...то верно си има предизвестие ама ако реши да не го спази...
и сега кво...януарските заплати ги начисляваме февруари когато ги внасяме...

аман от простотии

Тема Re: Плащане и начисляване на осигуровки 2007нови [re: stupid]  
Авторlvo (Нерегистриран)
Публикувано08.01.07 12:21

Kолеги, мисля на всички е ясен принципа за начисляването - т.е. разходите се включват в периода, в който са реално извършени - т.е. не може да се осчетоводяват разходи в следващ месец !!!

Казано с други думи не може заплатите за януари да се осчетоводят като разход през месец февруари !!! И ако все пак в някоя по-малка фирма това може някак си да се направи, не виждам как може да стане в едно производствено предприятие или в дружество, което изготвя междинни отчети!!

Авторпилe (Нерегистриран)
Публикувано08.01.07 12:36

няма грешка, така е.
и болничните листове се представят в НОИ до 10 число на следващия месец.
и осиг.вн. върху болнични се внасят при изплащане на заплатите.
и надвнесените осигурит.вноски трябва да се прихващат за друг месец, ако болничният е представен прим. на 3 число на следващия месец и брррр.
абе що не вземат да си съберан осигуровките, а ни тормозят.
и за заплати до 31.12.2006г. осиг.вноски се внасят при изплащането им.

Автор HaдяИ ()
Публикувано08.01.07 13:27

Вижте

- и аз като вас се бях заблудила - разликата е съвсем тънка
но rado_mit ни отвори очите!
едва ли повечето от вас начисляват заплатите ПРЕЗ последния ден на месеца - физически те обикновенно се начисляват ПРЕЗ първите дни на следващия месец ЗА предходния - т.е. ПРЕЗ февруари се начисляват заплатите ЗА януари (КЪМ 31 януари) - принципа не се нарушава!
и смисълът на ал.3 е този, че ако не са изплатени заплатите, осигуровките следва да се внесат до края на месеца ПРЕЗ който са начислени - т.е. ако сте начислили заплати КЪМ 31 януари НА 31 януари, то следва още същия ден да се внесат осигуровките
но ако сте начислили НА 01 февруари заплатите КЪМ 31 януари, то следва ако не ги изплатите да внесете осигуровките до края на февруари, а ако ги изплатите - да ги внесете при изплащането на заплатите

аз поне така го разбрах, за което много благодаря на rado_mit
ако бъркам, нека бъда поправена

Тема Re: Плащане и начисляване на осигуровки 2007нови [re: HaдяИ]  
Автор s4etca_rubi (новата)
Публикувано08.01.07 14:12

И моето мннение е такова.

Както е казал Ivo за някой не е проблем да си начислят заплатите и преди края на месеца /при мен е така/ и да имат няколко дни за внасяна на осигуровки и декларации. Но като отида в НАП с декл. 1 за януари на 25 януари примерно

. За това и според мен би следвало заплатите да се начислят в началото на следващият месец.

Представяте ли си какви опашки ще са по банките и в НАП ако всички внасят осигуровки и подават декл. на 30-31 число. Как ще смогнат да си обслужват клиентите тези институции!!??

Редактирано от s4etca_rubi на 08.01.07 14:13.

Авторблara (Нерегистриран)
Публикувано08.01.07 15:30

Моля да ми обясните, как точно мислите да доказвате документално кога точно сте начислили заплатите, ако приемем че ги начисляваме все пак КЪМ 31(30) число на съответен месец, за да бъде спазен принципа на съпоставимост на приходи и разходи?

Автордaни (Нерегистриран)
Публикувано08.01.07 16:52

Наде нещо не разбрах

нали като изплатя заплатите имам право да ги начисля, а ако ги начисля трябва да внеса осигуровки
не мога да начисля януарските през февруари защото формират себестойноста на продукцията
не мога и да внеса осигуровките през януари защото не знам как ще завърши месеца и с кои хора...

така или иначе се начисляват към 31.01 но се изплащат с внасянето на осигуровките т.е. към 10-то число но на месец февруари, а сега ме задължават да го правя към 10-то число но на януари

писнаха ми

тъпаци от кол и въже ще ми пишат закони ...тяхната ***********

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.