Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:05 15.05.26 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За ТРЗ - болничен поради бременност,нови  
Автор Marygold_vn (Алтруист)
Публикувано25.10.06 11:47

колеги бихте ли ми помогнали?
Случаят е следния:
Работничка излиза през месец септември в болничен поради бременност и раждане. Изчислявайки обезщетението, поради това, че месец септември е с 19 работни дни и дневната минимална ставка е по-голяма и от брутното*90% и от нетното възнаграждение, се избира дневната минимална ставка.
За месец октомври обаче - нещата се обръщат.
Въпросът ми е: след като за месец септември съм започнала да начислявам МРЗ, следва ли да направя това и през останалия период от болничния, или за всеки месец трябва да следя, и ако това е по-изгодно за работника да начислявам обезщетение, изчислено по законовия ред?

Разумът мисли, душата знае...

Тема Re: За ТРЗ - болничен поради бременност,нови [re: Marygold_vn]  
Автор Aлa-Бaлa (портокала)
Публикувано25.10.06 11:56

Ставката за целият период на този болничен лист трябва да една и съща според мен. А не всеки месец да преизчислявате.

"В този свят може да си само човек, но за някого ти си светът."

Тема Re: За ТРЗ - болничен поради бременност,нови [re: Aлa-Бaлa]  
Автормимc (Нерегистриран)
Публикувано25.10.06 12:00

Не само според теб, така е и според кодекса за социално осигуряване

Тема Re: За ТРЗ - болничен поради бременност,нови [re: Aлa-Бaлa]  
Публикувано25.10.06 12:01

Не, не - не става въпрос да преизчислявам - а да ползвам ставката, изчислена в първичиния болничен - просто случая е граничен - при месеци с по-малък брой работни дни/19 или 20/ болничиния по изчислената ставка е по-малък от МРЗ, но при месеци с работни дни 21,22 е обратното...

Тема Re: За ТРЗ - болничен поради бременност, [re: Marygold_vn]  
Публикувано25.10.06 12:03

В кодекса пише, че когато болничния е за бременност и раждане, обезщетението просто не може да бъде по-малко от МРЗ за страната, а тя се е една и съща без значение колко работни дни има в месеца.

Тема Re: За ТРЗ - болничен поради бременност,нови [re: мимc]  
Публикувано25.10.06 12:08

Абсолютно съм съгласна с вас, но изчислената ставка е такава, че при работни дни 19,20 - обезщетението е по-малко от МРЗ, но когато месеца е с 21,22 работни дни обезщетението е по-голямо от МРЗ. За месец септември - се случи така, че обезщетението е по-малко от МРЗ - и съответно съм начислила МРЗ, но в октомври нещата се обръщат...

Тема Re: За ТРЗ - болничен поради бременност,нови [re: Marygold_vn]  
Публикувано25.10.06 12:13

МРЗ = 160,00 лв.
за месец 09, който има 19 работни дни, дневното обезщетение не трябва да е по -. ниско от 8,42 лв.
за м. 10, който е с 22 работни дни, дневното обезщетение не бива да е под 7,27 лв.

Тема Re: Именно...нови [re: мимc]  
Публикувано25.10.06 12:17

изчислената на база предходен 6месечен период, ставка е 7,88лв. Така, че за септември начислявам обезщетение на база МРЗ. какво правя обаче през месец октомври? Изчислявам обезщетение съгл- изчислената ставка ли? При положение че съм започнала болничния по МРЗ?

Тема Re: Именно...нови [re: Marygold_vn]  
Автор3yзи (Нерегистриран)
Публикувано25.10.06 12:39

за месец 10: 7.88 х 22 дни е 173.36 лв обезщетение. Какъв ти е проблема? Гледа се дневната ставка да е същата, а броят на работните дни е вариращ-

Тема Re: Именно...нови [re: 3yзи]  
Публикувано25.10.06 12:53

Изобщо не съм съгласна, според мен за месец 10, обезщетението трябва да е 160,00 лв, колкото е минималната работна заплата, изчисляването на дневната става става само веднъж за м.09, когато е започнало събитието, тогава е и констатирано, че брутното * 90% и нетното са под МРЗ, от там на сетне се придържаме само към МРЗ.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.