|
Тема
|
Трябва ли да плащам здравни осигуровки 2 пъти
|
|
Автор |
lm_ (жив) |
Публикувано | 16.10.06 00:44 |
|
Ако се осигурявам по договор за управление в едно ЕООД и същото ЕООД притежава второ ЕООД.
Искам второто ЕООД да е за клиенти, които не са регистрирани по ДДС, а първото за такива регистрирани по ДДС.
Ще трябва ли да плащам осигуровки 2 пъти?
Моля за съвет
| |
Тема
|
Re: Трябва ли да плащам здравни осигуровки 2 пъти
[re: lm_]
|
|
Автор |
Пp.Heдeв (кафеджия) |
Публикувано | 16.10.06 05:46 |
|
Отговора е "зависи", може да се осигуряваш, може и да не се осигуряваш. Това че едното ЕООД притежава другото ЕООД не означава, че първото ЕООД подписва документите (упражнява фактическото управление) на второто ЕООД. Между другото би трябвало да имаш счетоводител вече
| |
|
та плащаш само здравни. Иначе зависи на какви договори си в двете ЕООД-та. Може да трябва, а може и не.
Омръзна ми да светя като кру-у-у-ушка!
| |
|
Благодаря за отговорите
в първото ЕООД съм собственик и не съм на договор, осигуровките си ги плащам като самоосигуряващо се лице 66 лв. на месец
Мисля и във второто ЕООД да не съм на договор, но да не плащам 66 лв. на месец.
В грешка ли съм?
Трябва ли да имам договор за управление, може ли да работя безвъзмездно за моето си ЕООД
| |
Тема
|
[re: Пp.Heдeв]
|
|
Автор |
lm_ (жив) |
Публикувано | 18.10.06 11:28 |
|
а ако намеря за управител пенсионер само здравни ли ще плащам за пенсионера
| |
Тема
|
[re: lm_]
|
|
Автор |
Пp.Heдeв (кафеджия) |
Публикувано | 18.10.06 12:15 |
|
Не, пак всички осигуровки . Виж, наистина незнам кой ти обслужва счетоводството, но трябва да се замислиш. Накратко това което те оправя е да работиш ангария. Колкото до пенсионера ето едно писмо на "Компетентния орган"
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
Изх № 92-00-31 от 12.02.2002 г. относно осигуряването на пенсионери, изпълнители по договори за управление и контрол
Изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества следва да се осигуряват по реда на чл. 4, ал. 1, т. 6 от Кодекса за задължително обществено осигуряване (КЗОО), т. е. за всички осигурени социални рискове.
Съгласно чл. 6, ал. 4 осигурителният доход, върху който се дължат осигурителни вноски, се определя от възнагражденията им след намаляване с нормативно признатите разходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход. Разпределят се в съотношението по чл. 6, ал. 3 КЗОО (75 на сто за сметка на осигурителя и 25 на сто за сметка на осигуреното лице). Осигурителните вноски за фонд "Трудова злополука и професионална болест" са изцяло за сметка на дружеството.
Здравноосигурителните вноски се внасят на основание чл. 40, ал. 1, т. 3 от Закона за здравното осигуряване и са в размер 6 на сто от полученото възнаграждение след приспадане на нормативно признатите разходи. внасят се от дружеството, но са изцяло за сметка на лицето.
На основание чл. 4, ал. 6 КЗОО лицата, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание в случаите когато упражняват дейностите по ал. 3, т. 1, 2, 4 и 5. Тъй като изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества се осигуряват по реда на чл. 4, ал. 1, т. 6 КЗОО, независимо от това, че са пенсионери и независимо от вида на пенсията, която получават, следва да внасят вноски както за държавното обществено осигуряване, така и здравноосигурителни вноски.
Относно това, трябва ли да имаш Договор за управление - отново "Компетентния орган"
Писмо № 26-1564-1 от 1.07.2005 г. на НОИ
Как следва да се осигурява управител на дружество с ограничена отговорност, при положение че с него няма сключен договор, а е вписан като управител само в съдебното решение на фирмата?
Изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества следва да се осигуряват по реда на чл. 4, ал. 1, т. 7 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), т.е. за всички осигурени социални рискове.
Съгласно разпоредбите на чл. 6, ал. 4 от КСО за работещите по договори за управление и контрол на търговски дружества осигурителни вноски се дължат върху полученото брутно трудово възнаграждение, намалено с признатите разходи, но върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя.
От данните в молбата е видно, че договор за управление с лицето няма сключен, а същото е вписано за управител в съдебното решение.
Договор за управление се счита за сключен и само по силата на съдебно решение, в което съответното лице е посочено като управител - срещу заплащане на възнаграждение.
Във Вашия случай, като се има предвид гореизложеното, управителите на търговското дружество - ООД, подлежат на осигуряване за всички осигурителни случаи след изплащане на възнаграждение по договора за управление.
Редактирано от Пp.Heдeв на 18.10.06 12:19.
| |
|
Дали имаш или нямаш договор за управление, няма значение. Там се дължат осигуровки, но се дължат при изплащане на възнаграждението, т.е. ако не си изплатиш възнаграждение, не плащаш и осигуровки.
Ако не си даваш пари за управление, се самоосигуряваш само в едното дружество. В края на годината, ако имаш по-високи доходи от 220 лв. на месец, доплащаш осигуровки върху разликата.
Когато цъфнат теменугите
и работите тръгнат зле...
| |
|
|
|
|