Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:15 13.11.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Свършва ми майчинствотонови  
Автор bebo4e (непознат )
Публикувано08.08.06 16:44

Искам да попитам какво се прави след това,за да тръгна на работа.Да си взема платените отпуски за 2 години.Кава молба се подава?Искат ми да цитирам по кой член започвам работа първите 10 дена и след това да мога да зи взема платените отпуски.Стана объркано,но незнам как да го обесня по ясно.

Тема Re: Свършва ми майчинствотонови [re: bebo4e]  
Автор TRZ-to ()
Публикувано08.08.06 21:57

Нищо кой знае какво не се случва след като ти свърши майчинството. Събуждаш се в деня, в който детето навършва 2 години, т.е. когато има РД. За съжаление становището на МТСП е такова - майчинството е до деня, в който детето навършва 2 години, но не включително и този ден.
За да ползваш полагаемия ти се отпуск за изтеклите 2 години е необходимо да подадеш молба. Този отпуск обаче работодателят не е длъжен да ти разреши. В смисъл, че може и да ти откаже ползването в настоящият момент. Десетте дни са необходими за да ти бъде платен годишния отпуск на база на работната заплата, която си получавала през тези десет дни, а не на тази преди майчинството или минималната. Естествено работодателят не е длъжен да ти предложи нова работна заплата, а може да продължи да ти начислява старата, ако тя не е по-малка от минималната работна заплата за страната. И най-вероятно след като знае, че се каниш да ползваш платен отпуск, така и ще постъпи. Няма някакъв член, който да регламентира, че като работиш 10 дена и следва да ти бъде увеличена заплатата или пък да имаш абсолютното право да излезеш в отпуск.

Тема Re: do TRZ-toнови [re: bebo4e]  
Авторdessita (Нерегистриран)
Публикувано09.08.06 10:13

ако след 2 те години използваш 1 год. неплатен отпуск и искаш да напуснеш веднага след това ,нали трябва да ти изплатят полагащият се платен год. отпуск за 3-те години или трябва да се върна на работа за 10 дни и след това да напусна? Защото преди да излеза в отпуск заплатата ми беше 700 лв. и може ли работодателя да ми я намали?

Тема Re: do TRZ-toнови [re: dessita]  
Автор Koнcyлт (различен)
Публикувано09.08.06 10:29

Не си длъжна да се връщаш на работа, за да ти изплатят полагаемия отпуск. Тъй като и едната година неплатен отпуск се води трудов стаж, ще трябва да ти изплатят обезщетение по чл.224 за 60 работни дни на база на последния месец ПРЕДИ ТЕКУЩИЯ, в който си работила поне 10 дни. А това няма проблем да е преди 3-4 години. Четох и някакви указания, не помня на НОИ или на Инспекцията по труда бяха, но те само потвърждаваха това.

Редактирано от Koнcyлт на 09.08.06 10:31.

Тема Re: do TRZ-toнови [re: Koнcyлт]  
Авторdessita (Нерегистриран)
Публикувано09.08.06 10:42

ако искам да напусна веднага след 3 тата година за колко дни трябва да ми изплатят плат. год. отпуск и върху каква заплата ?

Автор Koнcyлт (различен)
Публикувано09.08.06 10:59

Не съм сигурна за третата година. Питай в Инспекцията по труда! За двете години със сигурност имаш 40 дни. А трябва да видиш дали не ти е останал и отпуск от преди това. Базата, както казах, последния месец преди текущия, в който имаш отработени 10 дни.

Автор TRZ-to ()
Публикувано09.08.06 18:38

за колко дни...зависи. По принцип ако отпуската ти е 20 дни годишно и да речем за 2003 си си ползвала полагаемия размер, значи 2004-20, 2005-20, 2006-20/12*8, т.е. пропорционално на отработените дни.
Работодателят може да ти намали възнаграждението, ако подпишеш съответното споразумение естествено. Ако пък решиш да напуснеш без да се явиш на работа, обезщетението следва да ти бъде изчислено на база на заплатата от 700 лв.

Тема Re: do TRZ-toнови [re: TRZ-to]  
Автор Vorsheva (Принцеса)
Публикувано11.08.06 16:04

За времето на неплатен отпуск зачитащ се за стаж дължи ли се платен отпуск?
Все пак тогава човек няма отработени дни..

Всяко нещо си има своя цена,която не винаги отговаря на стойността му.

Тема Re: do TRZ-toнови [re: Vorsheva]  
Автор:) (Нерегистриран)
Публикувано11.08.06 16:08

Няма отработени дни, но се признава за трудов стаж

Тема Re: do TRZ-to [re: :)]  
Автор Vorsheva (Принцеса)
Публикувано11.08.06 16:10

И следователно се дължи платен отпуск за периода?

Всяко нещо си има своя цена,която не винаги отговаря на стойността му.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.