|
Тема
|
Трудов стаж от граждански договор
|
|
Автор |
ДЖAЯ (минаващ) |
Публикувано | 30.07.06 10:33 |
|
Здравейте))
До преди месец работех по граждански договор. Изплащани са ми всички осигуровки-здравни, социални и т.н. Вече съм назначена (на същото място) на безсрочен трудов договор. От личен състав ми казаха,че мога да подам молба в НОИ осигурителният стаж от граждански договор да ми бъде признат за трудов (все пак са си 7 месеца), след като те ми издадат някакъв документ, в уверение на това, че съм работила при тях. Тъй като незнам каква е процедурата, зададох въпрос във форума на Министерство на труда и социалната политика. Това е техният отговор
Накратко,според тях не може да ми бъдат признати тези 7 месеца за трудов стаж.
Как така има възможност да си платиш за 5 г. обучение във висше училище и да ти се признае обучението за трудов стаж, а в моя случаи-да съм се трудила, да ми е плащано всичко, и на няма такава възможност.
Извинявам се, ако бъркам някакви понятие и не съм се изразила точно.
Сигурно истината пак е някъде по средата.
Моля ви, ако някой е наясно или е минал през този процес, да сподели инфо.
| |
Тема
|
Re: Трудов стаж от граждански договор
[re: ДЖAЯ]
|
|
Автор | neizv (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.07.06 11:49 |
|
Извади си осигурителна книжка и поискай да ти заверят осигурителния стаж.
За какво ти е да е трудов?!
Плащането за обучение зачита стаж само при пенсиониране
| |
Тема
|
|
|
Автор |
_Buba_ (старо куче) |
Публикувано | 30.07.06 14:03 |
|
Доста сте се оплели в понятията и съвсем не сте наясно кой стаж какъв е.
Как така има възможност да си платиш за 5 г. обучение във висше училище и да ти се признае обучението за трудов стаж, а в моя случаи-да съм се трудила, да ми е плащано всичко, и на няма такава възможност.
- този стаж се признава за осигурителен, а не за трудов.
Трудов стаж се признава само при работа по трудов договор, естествено този стаж се признава и за осигурителен.
Не може да се осигурявате по граждански договор и да искате да ви тече трудов стаж.
А за какво ви е този трудов стаж, освен за това да ви начисляват клас прослужено време /ако въобще го начисляват там, където работите:))/?
За пенсиониране има значение осигурителния стаж, който ако не е по трудов договор, се заверява в осигурителна книжка в НОИ.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
internal () |
Публикувано | 30.07.06 22:12 |
|
Съгласно чл. 1, ал. 2 от Кодекса на труда отношенията при предоставяне на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения. В случаите, когато съответната инспекция по труда установи, че работна сила се предоставя в нарушение на чл. 1, ал. 2 КТ, тя има право с постановление да обяви съществуването на трудово правоотношение. Постановлението се връчва и на двете страни по трудовото правоотношение. В тези случаи инспекцията по труда дава предписание на работодателя да предложи на работника или служителя сключване на трудов договор (чл. 405а, ал. 1 и 2 КТ).
По горните причини лицето може да сезира съответната дирекция "Областна инспекция по труда" за предприемане на съответните мерки за изпълнение на разпоредбите на чл. 405а КТ.
| |
Тема
|
[re: internal]
|
|
Автор |
kamych (green) |
Публикувано | 30.07.06 22:17 |
|
Това е съвсем, съвсем друг случай!
| |
Тема
|
[re: _Buba_]
|
|
Автор |
kamych (green) |
Публикувано | 30.07.06 22:19 |
|
Май и аз съм се пооплела.
Ако служител е имал ЕТ и си е внасял осигуровки над МРЗ, не му ли се признава това за трудов сраж?
| |
Тема
|
[re: kamych]
|
|
Автор |
Vorsheva (Принцеса) |
Публикувано | 11.08.06 17:11 |
|
Самоосигуряващото лице има не трудов а осигурителен стаж,който се вписва в осигурителна книжка
Всяко нещо си има своя цена,която не винаги отговаря на стойността му.
| |
|
|
|
|