Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:41 04.05.26 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема ноу- хаунови  
Автор bbm (непознат )
Публикувано13.07.06 11:25

Здравейте всички,

Това е първият ми въпрос тук и ме извинете ако има някакви неточности или неясноти!
Интересува ме как мога да заведа ноу- хауто на фирмата в счетоводните сметки-какви са счетоводните статии при завеждането и при проджбата в последствие? Дължи ли се ДДС при продажба на ноу- хау и има ли право фирмата получателка по сделката да използва данъчен кредит при тази сделка.

Материята ми е съвсем неясна, така че моля ви ако някой се е сблъсквал вече с този проблем да ми помогне!!!!!???!!!!

Благодаря! Благодаря! Благодаря!

Тема Re: ноу- хаунови [re: bbm]  
Автор dropul (Mishmum)
Публикувано13.07.06 12:19

Ако е създадено във фирмата - никъде по сметки не го завеждаш, просто го продаваш и начисляваш ддс.

Горе главата! Винаги има Утре!

Тема Re: ноу- хаунови [re: dropul]  
Авторlotv (Нерегистриран)
Публикувано13.07.06 13:28

а ако продаваш цялата фирма, купувачът ще си заприходи като положителна репутация

вътрешносъздадените НДА не се завеждат, а пък въпросът с ноу-хау-то е още по особен, тръдно разграничимо е като актив по принцип

Автор rado_mit (турист)
Публикувано13.07.06 13:28

.. хе хе .. и как "разбираш" че притежаваш нещо .. след като не ти е заведено никъде ...

.. от ЕЖК ... или ??????????
.. ще ми обясниш ли как притежаваш нещо неотразено счетоводно ??????????

Тема Re: ноу- хау [re: lotv]  
Автор rado_mit (турист)
Публикувано13.07.06 13:32

.. я стига сте говорили наизуст бе хора .. някои с това си вадят хляба .. "Оценители" им викат ..

.. нямаш нищо заведено ... нито признато .. ама продаваш "нещото" .. важното е ДДС да начислиме .. щото на нашите данъчни .. пардон НАП .. тва им е най най ...

Тема Re: ноу- хаунови [re: rado_mit]  
Автор dropul (Mishmum)
Публикувано13.07.06 13:49

Предполагам като купувач ще искаш да видиш, че някъде е регистрирано това ноу-хау (най-много някакви такси е платил Продавача - другото е било в главата му) и след продажбата ще смениш собственика на това регистрирано нещо.

Да, оценители ще оценят какво струва - да не се мине Купувача (колко пари можеш да изкараш ако купиш тва ноу хау :-))

Иначе и аз си продавам труда, работната сила etc. ма май никъде не я водя счетоводно

Автор rado_mit (турист)
Публикувано13.07.06 14:15

.. труда дарлинг .. няма нищо общо с ноу-хау .. едното е нещо .. хммм .. доста относително като качество и стойност .. другото .. е РЕЗУЛТАТ .. остойностен на база полезноста му .. за разлика от "труда"

като общо понятие ..
П.С. .. регистрацията на ноу-хау в никакъв случай не е задължителна .. не за друго .. но в най добрия случай говориме за около 12-24 месеца .. не всеки иска да чака толкова ...

Редактирано от rado_mit на 13.07.06 14:19.

Автор dropul (Mishmum)
Публикувано13.07.06 14:35

Определено не е задължителна, да, но е по-лесно за продаване :-)

как на практика предлагаш да се заведе ноу-хауто ?

Автор rado_mit (турист)
Публикувано13.07.06 14:45

.. както всяко нещо за което не си предполагал .. че го имаш .. а си открил ... че го притежаваш .. естествено с разходите които можеш да класифицираш към него .. напр. .. еднократна парична премия за работника-откривател или колектив .. материали за проби .. такива неща ...

Авторlotv (Нерегистриран)
Публикувано13.07.06 15:35

май не сме чели СС 38 - нов , стар, национален , международен....

имаш доста да наваксваш.....

dropul, моля ти се, не се включвай в хора и ти - ноу-хау НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРА, това е съвкупност от знания , опит, методи и т.н. които правят крайния резултат по-ценен, и ил труда на хората ти по-ефективен.....може да се предаде на други вербално или чрез вътрешно разработена документация, но не подлежи на регидтрация....

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.