|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
ноу- хау
|
|
| Автор |
bbm (непознат
) |
| Публикувано | 13.07.06 11:25 |
|
|
Здравейте всички,
Това е първият ми въпрос тук и ме извинете ако има някакви неточности или неясноти!
Интересува ме как мога да заведа ноу- хауто на фирмата в счетоводните сметки-какви са счетоводните статии при завеждането и при проджбата в последствие? Дължи ли се ДДС при продажба на ноу- хау и има ли право фирмата получателка по сделката да използва данъчен кредит при тази сделка.
Материята ми е съвсем неясна, така че моля ви ако някой се е сблъсквал вече с този проблем да ми помогне!!!!!???!!!!
Благодаря! Благодаря! Благодаря!
| |
|
Тема
|
Re: ноу- хау
[re: bbm]
|
|
| Автор |
dropul (Mishmum) |
| Публикувано | 13.07.06 12:19 |
|
|
Ако е създадено във фирмата - никъде по сметки не го завеждаш, просто го продаваш и начисляваш ддс.
Горе главата! Винаги има Утре!
| |
|
Тема
|
[re: dropul]
|
|
| Автор | lotv (Нерегистриран) |
| Публикувано | 13.07.06 13:28 |
|
|
а ако продаваш цялата фирма, купувачът ще си заприходи като положителна репутация
вътрешносъздадените НДА не се завеждат, а пък въпросът с ноу-хау-то е още по особен, тръдно разграничимо е като актив по принцип
| |
|
|
|
.. хе хе .. и как "разбираш" че притежаваш нещо .. след като не ти е заведено никъде ... .. от ЕЖК ... или ??????????
.. ще ми обясниш ли как притежаваш нещо неотразено счетоводно ??????????
| |
|
|
|
.. я стига сте говорили наизуст бе хора .. някои с това си вадят хляба .. "Оценители" им викат .. .. нямаш нищо заведено ... нито признато .. ама продаваш "нещото" .. важното е ДДС да начислиме .. щото на нашите данъчни .. пардон НАП .. тва им е най най ...
| |
|
|
|
Предполагам като купувач ще искаш да видиш, че някъде е регистрирано това ноу-хау (най-много някакви такси е платил Продавача - другото е било в главата му) и след продажбата ще смениш собственика на това регистрирано нещо.
Да, оценители ще оценят какво струва - да не се мине Купувача (колко пари можеш да изкараш ако купиш тва ноу хау :-))
Иначе и аз си продавам труда, работната сила etc. ма май никъде не я водя счетоводно
| |
|
|
|
.. труда дарлинг .. няма нищо общо с ноу-хау .. едното е нещо .. хммм .. доста относително като качество и стойност .. другото .. е РЕЗУЛТАТ .. остойностен на база полезноста му .. за разлика от "труда" като общо понятие ..
П.С. .. регистрацията на ноу-хау в никакъв случай не е задължителна .. не за друго .. но в най добрия случай говориме за около 12-24 месеца .. не всеки иска да чака толкова ...
Редактирано от rado_mit на 13.07.06 14:19.
| |
|
|
|
Определено не е задължителна, да, но е по-лесно за продаване :-)
как на практика предлагаш да се заведе ноу-хауто ?
| |
|
|
|
.. както всяко нещо за което не си предполагал .. че го имаш .. а си открил ... че го притежаваш .. естествено с разходите които можеш да класифицираш към него .. напр. .. еднократна парична премия за работника-откривател или колектив .. материали за проби .. такива неща ...
| |
|
Тема
|
[re: rado_mit]
|
|
| Автор | lotv (Нерегистриран) |
| Публикувано | 13.07.06 15:35 |
|
|
май не сме чели СС 38 - нов , стар, национален , международен....
имаш доста да наваксваш.....
dropul, моля ти се, не се включвай в хора и ти - ноу-хау НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРА, това е съвкупност от знания , опит, методи и т.н. които правят крайния резултат по-ценен, и ил труда на хората ти по-ефективен.....може да се предаде на други вербално или чрез вътрешно разработена документация, но не подлежи на регидтрация....
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|