|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
Продажба продукция
|
|
| Автор | Moля (Нерегистриран) |
| Публикувано | 19.05.06 10:50 |
|
|
моля за мнение : Имам производство .Приходите от продажба продукция отчитам по см. 701 .Понякога има продадени материали за производството, като програмата фактуриране ми е с настройка да ги отчита отново по см. 701 . Досега не съм се замисляла ,че е грешно , ако Статистиката скоро не ми звъннаха и ми казаха ,че така не им излизали отчетитие - трябвало да ги дам като Други продажби ( само продажбата на материали ) и да ги изпиша по бал.стойност. Та според вас "моя " начин - да ги изписвам в сметка Разходи за материали и отчитам в Приходи от продажба продукция - грешен ли е ?
| |
|
Тема
|
Re: Продажба продукция
[re: Moля]
|
|
| Автор |
Пp.Heдeв (кафеджия) |
| Публикувано | 19.05.06 11:02 |
|
|
От гледна точка данъците, няма значение. Но ако ви попитам, каква ви е печалбата от производството за месеца или годината, като имате само ОПР, ще ме излъжете Между другото по "този начин" как разбирате дали сте продали материалите на "далавера" или... аз май виждам само изписани материали, ама къде са отишли...
Редактирано от Пp.Heдeв на 19.05.06 11:05.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
nick cave (nikvi titli!!!) |
| Публикувано | 19.05.06 11:03 |
|
|
Какво значи грешен или верен, ако ти дава достатъчно ясна информация за това какво се случва. Стига да не намесваш себестойността на продукцията. Иначе те съветвам да отделиш приходите от продажба на продукция от тези на материалите, какво му е сложното толкова. По дебита на отделните сметки пък отчиташ себестойността на реализираната продукция и балансовата стойност на материалите и така..
| |
|
Тема
|
[re: Пp.Heдeв]
|
|
| Публикувано | 19.05.06 11:52 |
|
|
ами пример :
продажба на продукция от модул фактуриране - 411 / 701 4532
продажба материали - от модул фактуриране влиза при мен - 411 / 701 4532
1.изписване на материали за производство - всичко заведено по см.701 - 601 / 3021 по СПЦ
2. 611 / 601 602 603 604 605 за образуване на себестойността - като продадените материали влизат в случая само в см.601 с отч.стойност , а в себестойността на произведената продкукция влизат 601 602 603 604 605 . после 303 / 611
701 / 303
| |
|
Тема
|
[re: Пp.Heдeв]
|
|
| Публикувано | 19.05.06 11:54 |
|
|
така се вижда после печалбата от всеки вид ( произведен или материал ) на каква "далавера" е продаден ;-)
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Пp.Heдeв (кафеджия) |
| Публикувано | 19.05.06 11:56 |
|
|
Точно това ти каза Ник Кейв. Така както го правиш, тези продадени материали ги включваш в себестойността на продукцията. От там идва едно изкривяване.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Пp.Heдeв (кафеджия) |
| Публикувано | 19.05.06 11:59 |
|
|
Не разбрах как я виждаш "далаверата" от продажбата на материалите, като ги мяташ всичките в 611, а при продажбата не ги изписваш - 701/302 в твоя случай, та поне в Главната книга да ги намериш оборотите... Но си ги отдели - отчитай ги като продажби на стоки, тогава ще излъжеш програмата. Все пак незнам и с какъв софтуер работиш...
Редактирано от Пp.Heдeв на 19.05.06 12:00.
| |
|
|
|
Колеги, вчера видях едно, поне според мен странно отчитане на продажба на материали в производствено предприятие. Примерът беше с продажба на материали под себестойност и формиране на загуба
411, 60* / 302
Какво мислите? Стана ми доста странно, но после се сетих, че крайният резултат от гледна точка на данъците не се променя. Но все пак ми е странно и се опитвам да хвана логиката. Обяснението беше, че се прави така, тъй като продажбата на материали не е обичайна дейност за производствена фирма
| |
|
|
|
Докато го осмисля какво правят :-)) Значи преоценяват материалите по време на продажбата, а не в края на периода... само се чудя дали няма да ги опердашат с ДДС-то по чл.29 ал. 5. Е ако попада в случая на ал.6 "пазарна цена" едва ли ще има проблем, ама... лично на мен не ми харесва :-)))
Всъщност:
НСС 2 :
11.2. Когато отчетната стойност на стоково-материалните запаси е по-висока от нетната реализируема стойност, тя се намалява до размера на нетната реализируема стойност. Намалението се отчита като други текущи разходи.
11.4. Ръководството на предприятието само определя честотата на оценката на стоково-материалните запаси по нетна реализируема стойност през отчетния период.
Но това не ги оправдава да преоценяват само продадените работи, а в себестойността на продукцията им, материалите да са по старите цени.
Редактирано от Пp.Heдeв на 19.05.06 13:28.
| |
|
|
|
Лично аз в случая бих приветствал изписването на тези материали в себестойността на поръчки с достатъчно висока печалба, която да си остане такава и след изписването, а после продажбата им - лесна работа, че и по-тънко ще му е на клиента. Ако пък държи на фактура, винаги може да се намери какво да се напише в текста й.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|