|
|
|
Тема
|
Чужденец - изпълнител по ДУК?
|
|
| Автор |
Marygold_vn (Алтруист) |
| Публикувано | 05.02.06 11:34 |
|
|
Моля, бихте ли ми казали - дължат ли се социални осигуровки за чужденец, който е изпълнител по договор за управление. Ако отговора е не - на какво основание? В смисъл в кой нормативен акт е регламентирано това? Чета чета КСО , но не намирам нищо по въпроса - дали да не сложа още едни очилца?
Питам, защото преди малко разглеждах програмката на НежДет и ми направи впечатление, че не начислява осигуровки на чужденец...
А програмката е страхотна - пести доста време
| |
|
|
|
Дължат се, но без здравните. За здравни - ако има постоянно пребиваване-да, но ако е продължително-не.
| |
|
Тема
|
Re: Чужденец - изпълнител по ДУК?
[re: little]
|
|
| Автор | тaka ли e (Нерегистриран) |
| Публикувано | 06.02.06 09:00 |
|
|
Дали се дължат и социални? Мисля, че не се дължат никакви осигуровки.
| |
|
Тема
|
[re: тaka ли e]
|
|
| Автор |
little () |
| Публикувано | 06.02.06 09:06 |
|
|
Дължат се за фондовете на ДОО по силата на чл.4,, ар.1 т.7, както и за ДЗПО. Здравни не се дължат, докато не получи статут на дългосрочно пребиваващ.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | тaka ли (Нерегистриран) |
| Публикувано | 06.02.06 09:14 |
|
|
Е, добре - чужденецът си стои в чужденеция, няма ЛНЧ - как точно ще му преведете осигуровките?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | Bълшeбнoтo фeнepчe (Нерегистриран) |
| Публикувано | 06.02.06 09:19 |
|
|
Така е както казва LITTLE. Проверено е, от години така се прави. Докато не му излезе паспорта за постоянно пребиваване се регистрира служебен личен номер на чужденец и декларация образец 1 се подава на този номер.
| |
|
Тема
|
[re: Bълшeбнoтo фeнepчe]
|
|
| Автор | тaka ли (Нерегистриран) |
| Публикувано | 06.02.06 09:22 |
|
|
За последно - така е, ЛНЧ, паспорт, но в случай че е в България. Въпросът ми беше, ако човекът си управлява фирмата от чужбина, получава си възнаграждението по ДУК, как точно ще му преведете осигуровките?
| |
|
Тема
|
[re: тaka ли]
|
|
| Автор | Bълшeбнoтo фeнepчe (Нерегистриран) |
| Публикувано | 06.02.06 09:28 |
|
|
Ми пак така де. Издава се удостоверението за временен личен номер на чужденец, който в този случай е "постоянен" временен номер. И при нас така беше. 2 години си осигурявахме човека, докато накрая не изпратиха управител на място - с постоянно пребиваване.
| |
|
Тема
|
[re: Bълшeбнoтo фeнepчe]
|
|
| Автор | мoжe и тaka дa e (Нерегистриран) |
| Публикувано | 06.02.06 09:45 |
|
|
но миналото лято от любимото НОИ получих една камара противоречиви отговори, докато накрая се отказах Така че - при нас осигуровки на чужденците по ДУК не внасяме, а след ревизия ще докладвам за ситуацията 
| |
|
|
|
|