|
Тема
|
Трудов стаж на самоосигуряващо се лице
|
|
Автор | Ивaн (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.12.05 10:13 |
|
На самоосигуряващо се лице му предстои сключване на трудов договор от 01.01.2006г.Съответно за да се определи класът на лицето е необходимо да се изчисли трудовият му стаж.Въпросът ми е дали в него се включват годините,в които лицето не е работило по трудов договор и се е самоосигурявало или трябва да се вземат само прослужените години по трудовата книжка?
| |
|
Да, към общия трудов стаж си прибавяш и този като самоосигуряващо се лице.
"Усмихвай се постоянно,защото никога не знаеш,кога някой ще се влюби в твоята усмивка"
| |
Тема
|
Re: Трудов стаж на самоосигуряващо се лице
[re: .kнижнo_мишлeнцe.]
|
|
Публикувано | 29.12.05 11:23 |
|
Благодаря за мнението,но някои факти ме объркват.Примерно в Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения е написано,че за клас се признава времето,през което лицето е осигурявано за всички осигурителни случаи без трудова злополука и професионална болест.В КСО е уточнено как се осигурява самоосигуряващото се лице-внася осигуровки за всички осигурителни случаи,но не внася за злополука и още за безработица.Точно тази осигуровка за безработица не е упомената в горепосочената наредба и ме навежда на мисълта,че времето зачетено за стаж като самоосигуряващо се лице може и да не се взема за клас.
Може би отговорът се крие в това в кои случаи се внасят осигуровки за всички осигурителни случаи без трудова злополука и професионална болест?Отнася ли се това за самоосигуряващото се лице?
| |
Тема
|
[re: Ивaн]
|
|
Автор |
БИPHИKA©™® (от село) |
Публикувано | 29.12.05 12:03 |
|
Можеш да зачетеш този стаж само при условие, че осигурителната книжка е заверена от НОИ.
"Живота може да е лесен ама не е песен"
| |
Тема
|
|
|
Автор |
alchemist (оптимист) |
Публикувано | 29.12.05 12:03 |
|
Трудов стаж е само стажът по трудови и приравнени на трудовите правоотношения т.е. на трудов договор по КТ, по закона за Държ.служител, по Договор за управление и контрол.
Nobles oblige
| |
Тема
|
[re: alchemist]
|
|
Публикувано | 29.12.05 12:14 |
|
И аз съм по-склонен да мисля така.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Фaни (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.12.05 12:41 |
|
А какво да правят хората на договор за управление и контрол например? Както и тези по граждански договори, които си заверяват осигурителните книжки надлежно в НОИ, пардон от другата година НАП/? Те като работят само осигурителен стаж ли имат или и трудов? Щото иначе мъглата става съвсем гъста!!
| |
Тема
|
|
|
Автор | Maprapитa Пeтpoвa (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.12.05 13:32 |
|
И според мен не следва да се начислява % прослужено време върху времето ,за което лицето е било самоосигуряващо се! Този стаж е само осигурителен,но не е трудов стаж!Трудовия стаж е по КТ глава 17 раздел 2!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Jelibon () |
Публикувано | 30.12.05 09:28 |
|
Отново говорим за две различни неща: трудов и осигурителен стаж. Осигурителният е за пенсия - да, но не се начислява клас върху него, понеже не е придобит по трудово правоотношение.
| |
|
|
|
|