Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:26 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема год.преизчисление по ЗОДФЛнови  
Автор lniYan (непознат)
Публикувано14.12.05 11:01

Здравейте.
През януари месец 2005 год имахме сключен граждански договор с лице, с което през февруари сключваме трудов договор. Сега трябва да извършим годишно преизчесление на данък общ доход съгласно чл.38 ал4 от ЗОДФЛ, но не знаем трябва ли да вземем предвид дохода получен по гражданския договор.
Предварително благодаря.

Тема Re: год.преизчисление по ЗОДФЛнови [re: lniYan]  
Автор Aлa-Бaлa (хитруша)
Публикувано14.12.05 11:05

Прочети пак чл.38, ал.4, после виж кои доходи са в глава Седма на ЗОДФЛ и отговорът е там някъде

Тема Re: год.преизчисление по ЗОДФЛнови [re: Aлa-Бaлa]  
Автор lniYan (непознат)
Публикувано14.12.05 11:16

ЗОДФЛ визира доходите, получени от трудови и приравнени на тях правоотношения. В допълнителните разпоредби на закона е дадено и определението на "приравнени към трудовите правоотношения" доходи като хонорарите по граждански договори не се споменават. Т.е. не би следвало да взема под внимание хонорара и трябва да върна надвзет данък на гореспоменатото лице(т.к. за януари ще ми фигурира без доход). Според мен обаче това няма логика и не съм сигурна, че разсъждавам правилно.

Автор Aлa-Бaлa (хитруша)
Публикувано14.12.05 11:18

Това че за януари ще е без доход не бива да те притеснява. Лицето догодина ще си подаде ГДД и ще си декларира че за м.01 е имало доход от гр.договор.

Автор hdosev (ИПСБ)
Публикувано14.12.05 11:21

Не естествено. Работодателя ПРЕИЗЧИСЛЯВА само доходи по ТРУДОВИ и ПРИРАВНЕНИ такива.
За граждански доходи - лицето си подава САМО декларация по чл. 41 от ЗОДФЛ (ЧЕРВЕНАТА) и се оправя само както може и знае.
като не знае .. да не е вземало пари от такива доходи по извън трудови правоотношения

Тема Re: год.преизчисление по ЗОДФЛнови [re: hdosev]  
Автор lniYan (непознат)
Публикувано14.12.05 11:26

Много ви благодаря за помощта

Тема Re: год.преизчисление по ЗОДФЛнови [re: hdosev]  
Авторnnn (Нерегистриран)
Публикувано14.12.05 17:54

Понеже и аз съм на вълна "Преизчисляване на ДОД по тр. договори" да попитам:
Имам служител постъпил на 1 април 2005. От м.Май-Декември, което е 8 месеца в годината е получил общо 1470,88 лв./облагаем доход/ и му е удържан ДОД 70,16 лв. По годишната таблица за ДОД 2005 г. до 1560 лв. са необлагаеми. Това значи, че сега трябва да му върна целия удържан ДОД, нали. Преди това не е работил на тр. договор, защото аз му издадох тр. книжка.

Тема Re: год.преизчисление по ЗОДФЛнови [re: nnn]  
Авторmi-mi (Нерегистриран)
Публикувано14.12.05 18:02

Да точно така !

Тема Re: год.преизчисление по ЗОДФЛнови [re: mi-mi]  
АвторГC (Нерегистриран)
Публикувано14.12.05 20:57

Аз също имам известни неясноти по преизчисляването,въпросът ми е:
Заплатите за м.декември ще ги изплатя на 10 януари 2006 това означава че тях няма да включа в преизчислението за 2005 година.

Тема Re: год.преизчисление по ЗОДФЛнови [re: ГC]  
Автор Aлa-Бaлa (хитруша)
Публикувано15.12.05 09:35

Няма да ги включваш, те са доход на лицето за 2006

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.