|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
год.преизчисление по ЗОДФЛ
|
|
Автор |
lniYan (непознат) |
Публикувано | 14.12.05 11:01 |
|
Здравейте.
През януари месец 2005 год имахме сключен граждански договор с лице, с което през февруари сключваме трудов договор. Сега трябва да извършим годишно преизчесление на данък общ доход съгласно чл.38 ал4 от ЗОДФЛ, но не знаем трябва ли да вземем предвид дохода получен по гражданския договор.
Предварително благодаря.
| |
Тема
|
Re: год.преизчисление по ЗОДФЛ
[re: lniYan]
|
|
Автор |
Aлa-Бaлa (хитруша) |
Публикувано | 14.12.05 11:05 |
|
Прочети пак чл.38, ал.4, после виж кои доходи са в глава Седма на ЗОДФЛ и отговорът е там някъде 
| |
Тема
|
[re: Aлa-Бaлa]
|
|
Автор |
lniYan (непознат) |
Публикувано | 14.12.05 11:16 |
|
ЗОДФЛ визира доходите, получени от трудови и приравнени на тях правоотношения. В допълнителните разпоредби на закона е дадено и определението на "приравнени към трудовите правоотношения" доходи като хонорарите по граждански договори не се споменават. Т.е. не би следвало да взема под внимание хонорара и трябва да върна надвзет данък на гореспоменатото лице(т.к. за януари ще ми фигурира без доход). Според мен обаче това няма логика и не съм сигурна, че разсъждавам правилно.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Aлa-Бaлa (хитруша) |
Публикувано | 14.12.05 11:18 |
|
Това че за януари ще е без доход не бива да те притеснява. Лицето догодина ще си подаде ГДД и ще си декларира че за м.01 е имало доход от гр.договор.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
hdosev (ИПСБ) |
Публикувано | 14.12.05 11:21 |
|
Не естествено. Работодателя ПРЕИЗЧИСЛЯВА само доходи по ТРУДОВИ и ПРИРАВНЕНИ такива.
За граждански доходи - лицето си подава САМО декларация по чл. 41 от ЗОДФЛ (ЧЕРВЕНАТА) и се оправя само както може и знае.
като не знае .. да не е вземало пари от такива доходи по извън трудови правоотношения   
| |
Тема
|
[re: hdosev]
|
|
Автор |
lniYan (непознат) |
Публикувано | 14.12.05 11:26 |
|
Много ви благодаря за помощта
| |
Тема
|
[re: hdosev]
|
|
Автор | nnn (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.05 17:54 |
|
Понеже и аз съм на вълна "Преизчисляване на ДОД по тр. договори" да попитам:
Имам служител постъпил на 1 април 2005. От м.Май-Декември, което е 8 месеца в годината е получил общо 1470,88 лв./облагаем доход/ и му е удържан ДОД 70,16 лв. По годишната таблица за ДОД 2005 г. до 1560 лв. са необлагаеми. Това значи, че сега трябва да му върна целия удържан ДОД, нали. Преди това не е работил на тр. договор, защото аз му издадох тр. книжка.
| |
Тема
|
[re: nnn]
|
|
Автор | mi-mi (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.05 18:02 |
|
Да точно така !
| |
Тема
|
[re: mi-mi]
|
|
Автор | ГC (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.05 20:57 |
|
Аз също имам известни неясноти по преизчисляването,въпросът ми е:
Заплатите за м.декември ще ги изплатя на 10 януари 2006 това означава че тях няма да включа в преизчислението за 2005 година.
| |
Тема
|
[re: ГC]
|
|
Автор |
Aлa-Бaлa (хитруша) |
Публикувано | 15.12.05 09:35 |
|
Няма да ги включваш, те са доход на лицето за 2006
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|