Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:52 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Въпроснови  
АвторЯнkoвa (Нерегистриран)
Публикувано25.11.05 10:13

Здравейте счетоводители,
Извинете ме ако допусна някаква грешка при описанието на моя казус, но не съм достатъчно веща във Вашата материя. Ситуациата ми е такава:
Аз работя на непълно работно време в една фирма. Имам възможност да започна работа по за 2 часа на ден в друга фирма. От там ми казаха, че тъй като това ще ми бъде втори трудов договор, работодателят ми при който работя в момента ще трябва да ми натрупва дохода и от другата работа за да ми изчислява ежемесечно данък общ доход. Проблемът ми е, че не искам работодателя ми да разбира, че работя на друго място, а и това допълнително преизчисление ми се струва, че няма да иска да го прави. Какво мога аз да направя? Моя позната ме посъветва да пиша тук. Тя също така ми каза, че не е съгурна дали вторият ми работодател не може да ми преизчислява ДОД. Също така ми каза, че имало някаква възможност за 40 часа в месеца, но доколкото ми обясни ползата не била голяма. А всъщност този договор по 40часа месечно трябва ли да се декларира предварително в Нои.?
Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако все пак ми помогнете с някакъв съвет!
Пожелавам Ви здраве и успешна работа! Янкова

Тема Re: Въпроснови [re: Янkoвa]  
Автор дapя (наблюдател)
Публикувано25.11.05 11:40

Благодаря за пожеланията
Щом се сключва трудов договор ,без значение на отработените часове ,се обявява в НОИ.
А за всичко останало ,колежките/гите , точно и коректно са ти обяснили всичко.И трябва да знаеш , че тук въпроса не е искам или не иска , а за задължения обосновани от нармативни изисквания .
В твоя случай има малък изход от ситуацията , ако задълженията ти могат да бъдат оформени / подчертавам-могат да бъдат оформени/ като граждански договор.
Тогава ще трябва за годишните си доходи да подадеш данъчна декларация по чл 41 от ЗОЗФЛ.
Успех[

Редактирано от дapя на 25.11.05 11:42.

Тема Re: Въпроснови [re: дapя]  
Публикувано25.11.05 13:12

Много Ви благодаря за това, че отговорихте на поставеният ми въпрос. Струва ми се, е няма да е възможно да работя по граждански договор, защото доклокото разбрах има нормативно изискване лицето да е назначено по трудов договор и да притежава определена квалификация. От друга страна ситуацията е много деликатна, защото става въпрос за втора работа в известен смисъл в конкурентна фирма, или по-меко казано във фирма със същия предмет на дейност. От там идват и моите притеснения. Янкова

Тема Re: Въпрос [re: Янkoвa]  
Автор divna (боен дух)
Публикувано25.11.05 13:17

помислете дали няма как на работа да се води ваш близък, споменахте за квалификацията, но все пак....ваша майка...близък.....

...Всичко е любов...

Тема Re: Въпроснови [re: divna]  
Публикувано25.11.05 14:52

Струва ми се, че казусът стана почти неразрешим. Мислихме и този вариант, но фирмата има лиценз за осъществяване на точно определена дейност. Задължени са по Закон (или Наредба-не съм съвсем сигурна) да имат назначено лице по трудов договор с определената квалификация. Няма начин да търся друго лице, защото не отговаря на изискванията. Янкова

Тема Re: Въпроснови [re: Янkoвa]  
АвторИвa (Нерегистриран)
Публикувано25.11.05 14:58

И аз да попитам тогава в тази връзка:
Кое обстоятелство определя кой е основният работодател? Не е ли възможно втората фирма да е основен работодател и там да се преизчислява ДОД? Само защото г-жа Янкова е била назначена първо при фирма Х, означава автоматично че те са й осн. работодател?

Тема Re: Въпроснови [re: Ивa]  
АвторOhi (Нерегистриран)
Публикувано25.11.05 15:53

"Кое обстоятелство определя кой е основният работодател?" - Ива, това членът от КТ, по който работникът е назначен. И ако вече имаш сключен трудов договор на едно място, то той е основен, а всеки следващ е допълнителен, и това обстоятелств се декларира пред НОИ и се посочва и в декл. 1 за персоналния регистър на НОИ, така че там не може да има размяна на първи с втори работодател.
Аз мисля че г-жа или г-жица Янкова може да да се направи на леко разсеяна и вместо през годината да прави "авансови вноски" по ЗОДФЛ, да си подаде една декларация по чл.41 до 15.04.2006г. да си включи там всички доходи, и сама да си преизчисли и внесе данъка.
Не знам има ли и какви са санкциите в този случай, но това може да се провери.

Тема Re: Въпроснови [re: Ohi]  
Автор Harry (Счетоводител)
Публикувано25.11.05 21:07

Sankcii 6te ima, ako ima danak za vazstanovyavane i podade deklaracia da i go vazstanovyat, koeto stava sled danachna revizia, pak bila tya i na fiz lice . Kofti e

Тема Re: Въпроснови [re: Harry]  
АвторMary (Нерегистриран)
Публикувано26.11.05 11:29

А при даньк за внасяне какво се получава.Лицето си преизчислява само данька и го внася по параграф 7301120004,който е за доходи от трудови правоотношения, но... само предприятия внасят даньк по този параграф

Тема Re: Въпроснови [re: Mary]  
АвторOтroвop (Нерегистриран)
Публикувано28.11.05 12:23

Мисля, че нямаш проблем да си искаш след 31.12.05 г. служебни бележки и от двете работи за получения доход през годината и да си подадеш от свое име годишна декларация по чл. 41, в която да си преизчислиш ДОД, ако е необходимо. Ако нямаш ДОД за внасяне, не подаваш. Имали сме такъв случай едната работа в бюджетно предприятие, а втората - в частно. Нямали сме проблеми с НОИ и данъчни.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.