Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:47 16.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Каква ще е подходящата регистрациянови  
АвторCтoян (Нерегистриран)
Публикувано18.11.05 15:50

Здравейте,
Приветствам всички пишещи в този клуб.
Казвам се Стоян и по отношение на тените обсъждани тук съм пълен лаик. Та затова имам едно питане, което надявам се да получи правилният отговор - за което предварително благодаря на всеки, който ще си направи труда да ме посъветва.
От няколко години се анимавам с подръжката и администрацията на един уеб сайт. Сайтът е напълно некомерсиален и цялата информация в него е безплатна за потребителите. Към настоящият момент от него не се генрират никакви приходи, като аз еднолично финансирам функционирането му. От известно време към сайта има провен интерес от рекламодатели но разбирайки че зад сайта стои частно лице не се стига до развитие по отношение на по-нататъшни действия.
Фирмите рекламодатели предполагам очакват да имат финансови отношения с регистриран субект.
Обсъждал съм като начин на заплащане по граждански договор, но явно това не ги устройва.
Та и във връзка с написаното по-горе са и конкретните ми въпроси:

1. Каква е подходящата регистрация за дейноста на сайта с оглед на възможно най-малки съпътстващи раходи?
2. Предлагането на реклмани площи в интернет сайт класифицира ли се като патентна дейност?

В течение на всяка календарната година работя в продължение на 4 месеца по трудов договор и 1-2 по граждански, а в останалото време без подписване на трудов или граждански договор. От продажбата на рекламни площи в сайта се очаква да се генерират приходи в размер на една средна месечна заплата за страната. ДЗЗД удачна форма за легализиране на дейноста ли е?
До колкото съм чел коментари относно ДЗЗД не е нужно съдружниците да се самоусигуряват.
Ами това е най-общо.
Още веднъж предварително благодаря.

Стоян

Тема Re: Каква ще е подходящата регистрациянови [re: Cтoян]  
АвторLazarus (Нерегистриран)
Публикувано19.11.05 07:10

Търговец по смисъла на Търговския закон е лице, извършващо почти всяка стопанска дейност, включително и вашата. Всеки търговец е длъжен да се регистрира - да е вписан в търговския регистър. Видовете търговци са упоменати в Търговския закон. Осъществяването на дейност като ДЗЗД, освен че си е закононарушение (на което засега не се обръща внимание), е несериозно като структура и регламентация, и на вашата особа и сайт пак няма да е погледнато с подобаваща сериозност.
При съществуващите условия като данъци и отговорности единствено удачната форма за регистрация на дейността ви е ООД - във вашия случай ЕООД. При малко търсене на регистратор, всички разходи по регистрацията му не надхвърлят 500 лв.
Предлагането и разполагането на реклами в интернет сайтове не е дейност, облагаема с патентен данък.
Все пак имайте предвид, че регистрацията на дейността предизвиква нови и допълнителни разходи като осигуровки, счетоводител и т.н., но е задължителна за лице, решило да успее самостоятелно в живота.
Така се стига и до комерсиализацията на сайтовете ...

Тема Re: Каква ще е подходящата регистрациянови [re: Lazarus]  
Публикувано19.11.05 12:10

Lazarus, благодаря Ви за Вашият отговор.
Запитването ми беше точно във връзка с предпоследното изречение написано от Вас:

Все пак имайте предвид, че регистрацията на дейността предизвиква нови и допълнителни разходи като осигуровки, счетоводител и т.н., но е задължителна за лице, решило да успее самостоятелно в живота.

Както написах в първоначалният си постинг, приходите от предлагането на рекламни площи няма да надхвърлят средната за страната заплата и ще служат само за самофинансиране на дейноста на сайта. Така, че регистрирането ми като ЕООД освен разхода за реистрация би трябвало да се внесе и не малък капитал доколкото ми е известно.
Към настоящият момент а и по принцип няма перспекиви за генериране на някакви съществени обороти от дейноста на сайта и затова ми е нужна възможно най евтината като първоначална инвестиция и съпътстващи разходи регистрация.
Още веднъж благодаря за отговора и очаквам други предложения

Стоян

Автор internal ()
Публикувано19.11.05 17:07

Ех, Lazarus,
няма никакво закононарушение в дейността на едно гражданско дружество. Никога не е имало и няма и да има докато е регламентирано така прилежно в чл. 357 и сл. от ЗЗД. Засега е достатъчно сериозно като “структура и регламентация”, дори съвсем удобно за дейността на Стоян.
Неперсонифицираните дружества могат да упражняват търговска дейност от името на съдружниците или от името на някои от тях, определени в дружествения договор за осъществяването на стопанската си цел. Те са приравнени на юридическите лица по отношение на данъчната регистрация, данъчното облагане, събирането на вземанията и обжалването. Удобството за Стоян на този етап от успеха му в живота е, че тази форма ще пощади джоба му. Гражданското дружество не е търговско по смисъла на КСО, няма съдебна регистрация, няма разходи за управление. С две думи - три в едно.
А когато съвсем успее, може да го “прави” и като юридическо лице

Тема Re: Каква ще е подходящата регистрациянови [re: internal]  
Публикувано19.11.05 19:10

Благодаря и на теб internal
може ли ДЗЗД да издава фактури?

Стоян

Автор kyмaнич (пристрастен)
Публикувано19.11.05 19:53

На Стоянчо за да образува ДЗЗД му трябва още един съдружник. Не че е трудно да си го набави... с питане и до Цариград се стига.

Автор:))) (Нерегистриран)
Публикувано19.11.05 21:47

би следвало да се регистрира и по Закона за регистър Булстат

в действителност, как ти се струва ще се осигурява Стоян, ако има доход от дружеството като физическо лице?

АвторLazarus (Нерегистриран)
Публикувано19.11.05 23:34

Ако питащия иска да има сериозна структура трябва да се регистрира по ТЗ. Прочетете дори и началото на ТЗ и ще видите, че всеки извършващ търговска дейност, трябва да е регистриран по него. Разходите при функционирането на гр.дружество са същите, както и при ООД, включително и осигуровките. Единственото предимство са по-малкото разходи при регистрацията му. И по-добре да се регистрира като свободна професия - например уеб-дизайнер, отколкото като гр.дружество.

Автор internal ()
Публикувано20.11.05 17:26

Напълно сте права, че сериозността на един бизнес изисква правната му форма да е удачна, удобна и сигурна и е съвсем удобна регистрацията по ТЗ, във формата, която предлагате. Несъмнено, ако портфейлът на Стоян е пълен, ще се намери юрист, който да го поизпразни подобаващо. Но ако е празен, няма да намери никакво време да му спести излишни разходи.
"Разходите при функционирането на едно гражданско дружество" не са съвсем същите, както при ООД, защото:
Първо: По силата на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО и чл. 1 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина, задължение за осигуряване имат упражняващите дейност като еднолични търговци, собственици и съдружници в търговски дружества. В този смисъл съдружниците в гражданско дружество нямат задължение за осигуряване като такива на горепосочените основания.
Второ: Когато съдружниците в гражданско дружество не полагат труд без трудово правоотношение и не получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, те не попадат и в кръга на задължително осигурените по реда на чл. 4, ал. 3, т. 5 от КСО. Доколкото разбрах, повечето от средствата, които ще получава Стоян, ще финансират неговата дейност, и няма да са достатъчни, за да задоволят “капризите” не на един, а на двама съдружници да получават над една минимална работна заплата.
Трето: Ако неперсонифицирано дружество, регистрирано по реда на чл. 357 от ЗЗД не е наело на работа лица – по трудов договор или без трудово правоотношение, то не е осигурител по смисъла на КСО. В такъв случай дружеството по ЗЗД не подлежи на отделна регистрация като осигурител, нито може да осигурява съдружниците. В случай, че дружеството по ЗЗД сключи договор с лица, които работят за него по трудов или граждански договор, то следва да се регистрира и да осъществява задълженията на осигурител САМО по отношение на тези лица, по смисъла на чл. 5, ал. 1 от КСО (НОИ, Главна дирекция "Правна" изх.66-03-5/02.03.2005).
Четвърто: Фикцията на чл. 18, ДПК не може да придаде на гражданското дружество качеството на юридическо лице, участващо в търговския оборот от свое име. Страна по сключваните от дружеството договори са отделните съдружници, които са запазили юридическа самостоятелност или съдружникът, който представлява останалите по силата на изрична договореност. Общата данъчна регистрация на неперсонифицираното дружество има за цел да осигури бъдещото облагане с преки данъци на доходите на отделните съдружници от съвместната дейност, ако не сме в хипотезата на чл. 2, ал. 4 от ЗКПО, когато едно такова дружество ще подлежи на облагане с окончателен годишен (патентен) данък.
Пето: При изброените възможности, които дава осигурителното законодателство, Стоян може да избере задължително осигуряване само по желание.
Ако той бъде така неблагоразумен да определи своята дейност като свободна професия, попада в кръга на осигурените лица по чл. 4, ал. 3. Ако пожелае да инвестира в осигурителната система част от скромния си доход, той и неговият съдружник могат да се осигуряват чрез взаимното си назначаване по трудови договори.
Стана мъничко дълго, но Стоян ми стана симпатичен и ми се ще да му помогнем. Ако съветът ми е неудачен, ме поправете.
А Вашият остава ли същият при сегашното положение на успеха му (портфейлът имах предвид)?

Автор internal ()
Публикувано20.11.05 17:45

Може

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.