|
Тема
|
МОЛБА ЗА РЕВИЗИЯ НА ЕТ НА 5г.
|
|
Автор |
Garfield_OO7 () |
Публикувано | 17.11.05 12:12 |
|
При искане за заверяване на осигурителен стаж на лице, което работи по извънтрудови отношения, случайно стана на въпрос със служител на НОИ, че всяко ЕТ е длъжно САМО да подава искане за ревизия. ( Само не можаха да ми отговорят откъде да изтегля формуляра :))) ) Тъй като ЕТ-та били малки ( това не знам как го преценяват - т.е кое им е малко ) и от НОИ не им правели планови ревизии. И ако за 5 години не си ревизиран нито веднъж (т.е не си подал молба )- то подлежиш на сериозна глоба - 500/1000 лв ???????????
Аз все си мисля, че откакто отпадна това със заверката на осигурителните книжки всяка година, остава единствено в тях инициативата за ревизия, ако няма разбира се промяна в осигурителния статус на лището.
Ще съм ви много благодарна за информация по въпроса, тъй като наистина не мога да намеря къде го пише това, а и самата служителка не знаеше , но беше 101% сигурна.
аз не мързелувам, аз енергоспестявам!
| |
|
Изобщо не е необходимо да подаваш някакво искане за ревизия. На вратите в НОИ са разлепени съобщения, че на ЕТ и свободни професии се заверяват книжките без да се подава нищо предварително. Просто трябва да отидеш и да занесеш следните неща:
1. Счетоводни документи, печат, осигурителна книжка, платежни документи.
2. Копие от ГДД по чл.41 (справка за окончателния размер на осигурителния доход).
3. Попълнени справки (вземат се от НОИ или се свалят от техния сайт).
Аз преди два дни бях там за ревизия на едно ЕТ и всичко мина нормално.
| |
|
Тук по-скоро питането ми е дали има някъде нормативно уредено на какъв етап искам това да се прави? И задължено ли е например самоосигуряващото се лице да си заверява книжката на определен период?
аз не мързелувам, аз енергоспестявам!
| |
|
Изпращам ти го дано всичко мине по вода
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
СТОЛИЧНО УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ДИРЕКЦИЯ “ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ИЗХ. N...................... ДО
Дата.......................... Г-Н УПРАВИТЕЛЯ
НА ......................
...........................
ТУК
На основание чл. 107 от Кодекса за цоциално осигуряване, Вашата фирма трябва да бъде ревизирана от контролните органи на Столично управление “Социално осигуряване”.
Явете се на.............................от ...................часа в Столично управление “Социално осигуряване”, бул.”Ал.Стамболийски” 62-64 етаж......, стая........., при финансов ревизор ........................................................................................., тел..........................
на финансова ревизия. Носете със себе си следните документи:
Лична карта
Решение на съда за регистрация на фирмата и други решения за промяна във връзка с дейността, актуално съсътояние
Ревизионен акт от предходната ревизия, ако е правена такава
Изплащателни ведомости
Книга за приходите и разходите
Отчети за приходите и разходите и баланс
Осигурителна книжка
Трудови и граждански договори
Декларация за месечни добавки за деца по Указа на насърчаване на раждаемостта, декларации за семейни помощи за деца по Закона за семейни помощи за деца и болнични листове.
Банкови документи – банкови извлечения, платежни нареждания и вносни бележки.
Данъчна декларация по чл.41 от ЗОДФЛ.
Печат.
При неспазване не горното, ще бъдат приложени разпоредбите на
чл. 349 от КСО и ще Ви бъде налогена глоба от 50 да 1000 лв.
Директор:.......................................
/Т.Тенев/
| |
Тема
|
Re: МОЛБА ЗА РЕВИЗИЯ НА ЕТ НА 5г.
[re: elliss]
|
|
Автор |
rado_mit (турист) |
Публикувано | 18.11.05 10:44 |
|
Контролни органи
Чл.107. (изм.,ДВ,бр.1 от 2002 г.) Контролът по спазването на нормативните разпоредби по държавното обществено осигуряване, както и по внасянето на осигурителни вноски за здравното осигуряване и за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, се осъществява от контролните органи на Националния осигурителен институт.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чл.349. (нов,ДВ,бр.67 от 2003 г.)
(1) (доп.,ДВ,бр.112 от 2003 г.) Който наруши разпоредбите на част първа от този кодекс или на нормативните актове по прилагането им или не изпълни задължително предписание на контролен орган, се наказва с глоба от 50 до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
(2) Длъжностно лице, което разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.
(3) Който състави документ с невярно съдържание или предостави неверни данни по чл.5, ал.4 и 5 с цел да избегне плащането на дължими осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване и/или за здравното осигуряване, и/или за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, се наказва с глоба от 500 лева за всеки отделен случай, ако не подлежи на по-тежко наказание.
(4) При повторно нарушение по ал.1 и 3 виновното лице се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.
.. демек .. никъде не видях нещо което да навежда на мисълта за непременно ревизиране на определен период ...
| |
|
|
|
|