Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:26 17.06.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема нови данъчни закони  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано01.11.05 16:34

Тук се поподхвърли въпроса за новите данъчни закони и честно казано съм учуден, че досега няма никаква тема по въпроса.

ЗИДовете тази година са съвсем кратки (за сметка на това има си цяло ново ДОПК), но въпреки това има теми, които си заслужават вниманието. Личните ми фаворити са:

(1) В чл.23, ал.3, т.3 думите „удовлетворяващи частично или напълно лични потребности на съдружниците, акционерите, персонала, едноличните собственици, членовете на управителните и контролните органи и на трети лица” се заличават.
Т.е. не се признават за данъчни цели "разходите, несвързани с дейността". Точка.

Усещате ли .. данъчният потрива ръце и ти казва: "ами този разходи не е свързан с дейността ти" ..

(2) В §1, т.27 от допълнителните разпоредби думите “административно – управленска” се заменят с “управленска”, защото (това вече е от мотивите) "административната дейност е необходимо присъща дейност, без която не е възможно да се осъществява даден бизнес, поради което тези разходи следва да бъдат признати за данъчни цели."

Колеги директори!
За пръв данъчните си го казват директно: управленската дейност не е необходимо присъща дейност, без нея е възможно да се осъществява бизнес!

Колеги счетоводители! (не съм колега, подмазвам се :-)
Започвайте отсега да мислите кой автомобил ви е за управлението, кой за администрацията! Много се чудя какво да кажа за колата, която кара административният директор в една фирма на приятел ;-)

(3) Наличие на специално определение за малко и средно предприятие за целите на Закона за счетоводството (без изискването за независимост).

Мда .. скоро всеки закон ще си има определение на всеки термин за неговите си цели (за целта вижте следния бисер: определението за свързани лица в КСО, при което който държи 5 (пет!) процента от капитала ти става свързано лице с теб).

Чакам и Вашето мнение за бисерите в предложените данъчни промени.
(има и добри неща, ама това е друга тема :-)

Тема гошенови [re: Гeoprи]  
Автор д-p k.т.н.инж. Koлю Koлeв (общественик)
Публикувано01.11.05 16:45

чекай да излязат в ДВ. Аз да излязат не им вярвам, а ти още преди окончателно да са ги приели ги мислиш.

Тема коленови [re: д-p k.т.н.инж. Koлю]  
Публикувано01.11.05 16:49

Мен това ми е работата.

Малко лобист си падам.

Тая година постоянно ме занимават с глупости, зекадета и допеката :-)

Тема Re: коленови [re: Гeoprи]  
АвторAz (Нерегистриран)
Публикувано01.11.05 19:41

В лобизма лошо нема,
като се има предвид и насрещната престация

а за законопроектите
нека наистина видим първо какво ще проспат увужаемите депутати и какво ще запише стенографката в НС (та да излезе после в ДВ)
защото досега май всичките опити да променим нещо (или поне да ни чуят) оставаха повече или по-малко ялови (ша мъ прощавате за израза)

Май трябва да почнем да лобираме
ма при тия тарифи на счетоводните услуги ....

Тема Re: коленови [re: Az]  
Публикувано02.11.05 08:42

Прощавай, драги, ама кой, ако не лобистите (ако не знаеш, че това може да се прави без насрещна престация няма да говорим) спряха ЗКД?

Я си го прочети пак и после говори, че всички опити да се промени нещо оставали ялови.

А електронното подаване на документи в НОИ?

Хайде да не давам и други примери ..

Тема Re: нови данъчни законинови [re: Гeoprи]  
Автор ПOЛУидиoтчe (тиква)
Публикувано02.11.05 10:01

Ами, аз лично имах надежди да попроменят малко оня шантав текст от допълнителните разпоредби на ЗКПО за маркетинговите проучвания, ама не би. Очевидно маркетинга, също като управлението е една излишна дейност.
А за промените в ЗДДС нямам думи. Опитах се да чета това за регистрациите. Такива препратки от член в член имаше, че станах разногледа. Направо се чудя тези закони за хора ли се пишат или за някакви киберсъщества от бъдещето.

Не се вземай толкова насериозно, де!

Тема Re: нови данъчни законинови [re: ПOЛУидиoтчe]  
Публикувано02.11.05 10:08

Какви препратки??

Явно говориш за проекта на нов ЗДДС, който новото правителство не подкрепя.

Внесен е ЗИД на ЗДДС с промени в 5 текста. 1 страничка всичко. Това е.

Тема Е, аз като прост човекнови [re: Гeoprи]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (не е ли ясно?)
Публикувано02.11.05 10:39

си гледам сайта на данъчното и за тези бисери говоря. Не съм толкова навътре в нещата, които подкрепя правителството. Дай информация за какво точно говориш.

Стига простотии бе, тате!

Тема Re: Е, аз като прост човекнови [re: ПOЛУидиoтчeтo]  
Публикувано02.11.05 11:55

Проектите за данъчните закони се внасят в правителството от Министерство на финансите. То ги е обявило на адрес

.

Проектите на ГДД, са си проекти на ГДД, докато не станат такива последователно на МФ, МС и после закони, утвърдени от НС.
Гледай ЗИДовете и ДОПК.

Другото се отлага, а да се надяваме, че това значи отхвърля.

Тема По другата теманови [re: Гeoprи]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (не е ли ясно?)
Публикувано02.11.05 15:17

В промените на ЗОДФЛ нищо лошо не виждам. Най-после са се светнали, че и при авансовите вноски, трябва да приспадат необлагаемите проценти. Хип-хип ура, след толкова време. И това с командировъчните никак не е лошо.
Колкото до ЗКПО-то, отново ще ми трябва един ден, за да дешифрирам промените в прословутия дълъг член. Имам чувството, че в един момент и тези, които го пишат този закон, няма да разбират какво са написали.
И ми е много чудно под "превозни средства" какво се разбира. Ако си смажа веригата на колелото, ще трябва ли да пиша пътен лист, за да не плащам данък? И като как ще засеча километрите?

Стига простотии бе, тате!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.